VC Izegem en Tielt starten met vaccinatie 5- tot 11-jarigen

  • 14 januari 2022

Net zoals de volwassenen krijgen alle kinderen tussen 5 en 11 jaar begin januari een schriftelijke uitnodiging voor vaccinatie van de Vlaamse overheid. De ouders moeten zelf een moment voor de kinderprikken inboeken. De kinderen krijgen een aangepast pediatrisch vaccin van Pfizer. De aangepaste dosis is één derde dosis van het vaccin voor volwassenen. Net zoals de volwassenen, krijgen de kinderen 2 prikken, met een tussentijd van 21 dagen.

In het vaccinatiecentrum van Izegem krijgen kinderen van 5 tot 11 jaar hun eerste prikje vanaf 18 januari (elke maandag, dinsdag en donderdag van 16u tot 20u, iedere woensdag van 13u tot 16u30). VC Tielt dient het eerste vaccin bij 5- tot 11-jarigen toe op 15 januari (voormiddag), 19, 22, 26 en 29 januari.

De VC’s doen hun best om dit zo kindvriendelijk mogelijk te laten verlopen. Tijdens de prik wordt het kind afgeleid door een zoekplaat à la ‘Waar is Wally’, maar dan met een virusvechtertje. Na de prik krijgt het een vaccinatiediploma en een kleurplaat mee naar huis. Deze kleurplaat kan men indienen bij het halen van de 2e prik. De tekeningen worden dan uitgehangen in het VC en iedereen die de kleurplaat indient, maakt kans op een prijs. Uiteraard zullen de kindjes geprikt worden door verpleegkundigen die hier ervaring mee hebben of die recent een opleiding volgden m.b.t. prik- en afleidingstechnieken voor kinderen.

Klassikale prikken

Dinsdag 11/01 vond een webinar plaats voor directie van lagere scholen binnen Eerstelijnszone RITS (+ Ledegem) met medische informatie omtrent de vaccinatie bij kinderen en uitleg over een eventuele samenwerking tussen de VC’s en de scholen. In zowel Tielt als Izegem gaan deze (eerste) klassikale prikken door op dinsdag 25 januari, woensdag 26 of donderdag 27 januari. Deze planning moet echter nog gemaakt worden a.d.h.v. het aantal inschrijvingen.