Aanbod kinderen en jongeren

Awel luistert naar kinderen en jongeren

Elke jongere tussen 6 en 25 jaar oud op zoek naar een antwoord op een vraag, worstelend met een onbesliste keuze of verveeld met een verhaal kan volledig gratis en anoniem contact opnemen met Awel.

Ze bieden een gratis dienstverlening. Als oproeper hoef je dus nooit te betalen om Awel te contacteren. En een gesprek met 102 is niet zichtbaar op de factuur.

Ze zorgen ervoor dat je jouw vragen kan stellen zonder dat iemand anders hierover iets hoeft te weten. Zo vraagt Awel nooit naar je naam of naar je contactgegevens. Geen enkele vraag of verhaal is ons teveel. Al jouw vragen en verhalen zijn dus welkom bij Awel!

Awel

JAC (Jongeren Advies Centrum)

Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Problemen thuis? Op zoek naar je eigen stek? Vragen over seks? Slachtoffer van geweld of misbruik? Geldproblemen? Vragen over drugs? Of over pesten? Informatie nodig om zelfstandig te wonen? Of over je rechten en plichten? … Je kan bij het JAC terecht met elke vraag.

Het geeft jongeren die het moeilijk hebben de steun om zelf terug verder te kunnen. Het biedt rust aan diegenen die dat kwijt zijn. Het versterkt de mogelijkheden van jongeren. Het informeert jongeren over hun rechten en staat hen bij in het benutten ervan. Het gaat elke vorm van uitsluiting tegen. Het vecht voor een menswaardig leven voor elke jongere.

Het JAC maakt deel uit van het CAW, het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Waar het CAW zich inzet voor het welzijn van volwassenen, doet het JAC dat voor jongeren.

jac@cawboommechelenlier.be

JAC

Pang 0-18

PANGG 0-18 is het samenwerkingsverband geestelijke gezondheid kinderen & jongeren in de provincie Antwerpen. Onze overtuiging is dat ieder kind of jongere met zijn/haar context recht heeft op een toegankelijke en kwaliteitsvolle geestelijke gezondheidszorg op maat.
GGZ-organisaties voeren met partners uit zorg en welzijn een provinciaal beleid gericht op efficiëntie en effectiviteit van zorg.

Netwerkcoördinator-Sara Keymolen

sara.keymolen@pangg0-18.be

Pang 0 -18

TEAMS VAN PANG 0-18

Mobiel Care Team

Met je complexe zorgvragen voor kinderen en jongeren kan je terecht bij het Mobiel Care Team van Pangg 0-18 voor aanklampende zorg waarbij andere hulpverleningsprogramma’s geblokkeerd zijn.
Definitie aanklampende zorg: persoonlijke en pro-actieve benadering bij complexe situaties, waarbij de cliënt geen directe of bewuste hulpvraag stelt. Het samen opstellen van doelen en hulpvragen is dan ook een deel van het begeleidingsproces.

Mobiel crisisteam

Met je urgente vragen over psychiatrische zorg van kinderen in de thuissituatie of residentiële setting kan je terecht bij het Mobiel crisis team van Pangg 0-18. Je dient hiervoor contact op te nemen met het crisismeldpunt van Pangg0-18 (maandag tot vrijdag 9u -12u en 13u-16u 03/609 57 57) .
Het gaat om een gratis aanbod van een kortdurend traject van maximaal 4 weken.

Mobiel management team

Met je complexe zorgvragen voor kinderen en jongeren kan je terecht bij het Case Managment team van Pangg 0-18 voor aanklampende zorg, dus wanneer het regulier aanbod niet meer aansluit bij de noden en behoeften voor kinderen en jongeren met meervoudige psychische klachten.

Dubbeldiagnose team

Met je zorgvragen voor kinderen en jongeren met een dubbeldiagnose, dus een vermoeden van een verstandelijke beperking in combinatie met een geestelijke gezondheidsprobleem kan je terecht bij het team Dubbeldiagnose van Pangg 0-18.

Connect team

Met je zorgvragen voor jongeren tussen 14 en 23 jaar met beginnende problematieken waar er nog geen hulpverleningstraject voor is of bij risicogedrag waar de hulpverlener met handen in het haar zit, dan kan er gekeken worden naar Connect om snel hulp in te roepen.

Outreach team

Met je zorgvragen voor kinderen en jongeren die verblijven in een residentiële setting kan je terecht bij het outreach team van Pangg 0-18. Wanneer teamleden of begeleiders vast komen te zitten in relatie met de kinderen en jongeren kan er beroep gedaan worden op een outreach team om samen na te denken over de complexe situatie.

OverKop

Met je vragen over activiteiten voor jongeren tot 25 jaar die zich minder goed voelen kunnen steeds terecht in de OverKop-huizen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.

OverKop Willebroek

Eerstelijnspsycholoog van 1 gezin 1 plan

De Eerstelijnspsycholoog (ELP) van 1 gezin 1 plan biedt gratis psychologische hulp aan kinderen, jongeren en hun gezin. Samen met jou bekijkt de ELP wat precies jouw hulpvraag is. Indien we kunnen helpen, gaan we kortdurend, kracht- en oplossingsgericht aan de slag. Wanneer er toch meer ondersteuning nodig is,
zoekt de eerstelijnspsycholoog mee naar gepaste hulp.

“Hoe kan ik mijn kind helpen zijn angsten te overwinnen?, Ik voel me de laatste tijd niet goed in mijn vel, wat kan ik doen?, Ik kan me soms zo verdrietig voelen, is dat normaal?, Hoe kan ik terug sterk in mijn schoenen leren staan?, Ik vraag me af of mijn kind zijn gedrag past bij de ontwikkeling of is er meer aan de hand?, …“

1G1P

Centrum Kindzorg en Gezinsondersteuning (CKG)

Met je vragen over opvoeding voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar kan je terecht bij het CKG in Willebroek die gevestigd zijn in het Wijkgezondheidscentrum De Wille in Willebroek.

CKG.Mechelen@emmaus.be

CKG

CAW

Bij het CAW kan je ook terecht over vragen over kinderen onder de 12 jaar. We focussen op de ouders waarbij we samen opzoek gaan naar de best passende ondersteuning. Daarnaast hebben we aan aanbod rond kinderen in scheidingssituaties.

CAW

Huis van het Kind

In een Huis van het Kind kunnen ouders en kinderen terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien.

Het is een samenwerking tussen organisaties die je helpen met kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, opvoedingsondersteuning, workshops en veel meer.

In iedere gemeente vind je een Huis van het Kind waar het aanbod sterk verschillend kan zijn.

Er is geen fysiek Huis van het Kind. Je kan hen wel contacteren via onderstaande gegevens.

huisvanhetkind@bornem.be

huisvanhetkind@puursam.be

  • Website Willebroek

huisvanhetkind@willebroek.be

Huis van het Kind

Centrum Geestelijke Gezondheidszorg De Pont

Vanuit vestigingsplaatsen te Boom, Lier en Mechelen biedt De Pont preventie en ambulante hulpverlening voor zowel kinderen en jongeren als volwassenen en ouderen met ernstige psychologische problemen en psychiatrische stoornissen.

We zijn een tweedelijnsvoorziening en werken op verwijzing. Dat wil zeggen dat je bij ons terecht kan indien je verwezen wordt door je huisarts of een andere professionele hulpverlener uit de welzijns- of gezondheidszorg.

CGG De Pont

TEJO

TEJO ontvangt kinderen en jongeren tussen 10 en 20 jaar, ongeacht cultuur, taal, religie, huidskleur, geaardheid.

Toch wil TEJO er in de eerste plaats zijn voor de sociaal meest kwetsbare jongeren, voor jongeren die zonder TEJO om diverse redenen geen toegang krijgen tot therapeutische hulp, voor wie een privétherapeut onbetaalbaar is.

TEJO wil er ook zijn voor die jongeren die anoniem bij ons willen terechtkunnen, omwille van een moeilijke of onveilige thuissituatie, jongeren waarvan de ouders niet mogen weten dat ze bij ons in therapie komen. Bij TEJO hebben jongeren geen toestemming nodig van de ouders.

De dichts bijzijnde Tejo Huizen liggen in Sint-Niklaas en Mechelen.

TEJO