Waarom moet je de maatregelen blijven volgen?

  • 11 augustus 2021

 

Het lijkt logisch: je bent gevaccineerd, dus niet meer kwetsbaar. Helaas is het niet zo eenvoudig. Je moet je nog steeds aan de maatregelen houden. Hoe komt dat? 

1. Je kan nog steeds besmet raken

De kans is gelukkig klein! Maar toch kan je nog besmet raken. Dat zit zo:

  • Je bent niet meteen beschermd na het vaccin. Je lichaam heeft 10 à 14 dagen nodig om antistoffen aan te maken. De eerste twee weken na je vaccin ben je dus eigenlijk zelfs niet beschermd! Het vaccin werkt pas volledig twee weken na de tweede dosis. 

Gooi dus nog niet meteen alle remmen los na je eerste prik en kom zeker voor je tweede prik om te zorgen voor langdurige bescherming.

  • Het vaccin biedt geen 100% bescherming, ook niet na de tweede dosis. 

De vaccins bieden wel bijna 100% bescherming tegen de ernstige gevolgen van de ziekte. Tegen milde infectie beschermen ze ongeveer 70-94%. Het vaccin beschermt zéér goed, maar er is altijd een kleine kans op ontwikkelen van symptomen zolang het virus aanwezig is in onze maatschappij.

  • We weten nog niet alles. Zo is er nog niet genoeg onderzoek gebeurd naar hoe goed de vaccins beschermen tegen de verschillende virusvarianten.

Al zijn er aanwijzingen dat de tweede prik hierbij heel belangrijk is. Uit landen waar de meeste inwoners al twee keer gevaccineerd zijn, komen wel hoopgevende signalen dat de vaccins tegen vele varianten ook goed beschermen, vooral na de tweede prik.

Ook daarom is het belangrijk je volledig te laten vaccineren én de maatregelen te blijven volgen. Zo help je de circulatie van het virus te stoppen en kunnen varianten zich minder ontwikkelen. 

2. Er is een kans dat je op het moment van vaccinatie al besmet was

De incubatietijd (periode tussen besmetting en symptomen) bedraagt ongeveer twee weken. Daarom moet je je ook laten testen wanneer je langer dan twee dagen na het vaccin covid-symptomen krijgt. 

3. Je kan anderen besmetten

Wanneer jij gevaccineerd bent, ben je goed beschermd tegen de symptomen, maar kan je het virus nog doorgeven, aan niet-gevaccineerden én ook nog aan gevaccineerden! Blijf dus alert voor covid, ook na je vaccinatie. Laat je testen bij symptomen. Gelukkig ben je na vaccinatie wel veel minder besmettelijk dan ervoor.

DUS: de maatregelen volgen en testen blijft dus nodig

  • Elke verkoudheid is corona tot het tegendeel bewezen is! Laat je daarom bij symptomen testen. Wist je dat een coronabesmetting ook kan lijken op een buikgriepinfectie? 
  • Hou je aan de regels voor isolatie en quarantaine. Een vaccin stelt je hier niet van vrij. 
  • Blijf de regels volgen:
     
regels blijven volgen maatregelen


Houdt het dan nooit op?

Het vaccin was toch onze oplossing voor de crisis?

Dat is het nog steeds, alleen niet voor iedereen apart. We hebben elke gevaccineerde nodig om onze vrijheid terug te winnen. Minstens 70% van de bevolking en liefst nog meer moet gevaccineerd zijn. Dan krijgen we pas controle over het virus en de verspreiding. En we zijn op de goede weg!

Elke prik is nodig, niet alleen de jouwe. Help mee anderen te overtuigen om samen de weg uit de coronacrisis te kiezen.
 

Verspreid de boodschap!

(Origineel artikel: Eerstelijnszone Scheldekracht)