Deze week ...

Van 20-26 maart 2023 staat alles in het teken van duurzame voeding.

Want ... Weet jij hoe je lekker en gezond eet, binnen de grenzen van de planeet?

  • De diëtist is hét aanspreekpunt voor een lekker, gezond en duurzaam eetpatroon.
  • De diëtist werkt mee aan een lekkere en gevarieerde voeding, goed voor klimaat en milieu.

Ons voedingspatroon speelt een gigantische rol voor het welzijn en de gezondheid van jong en oud. En belangrijk, want jaarlijks sterven er in België naar een schatting van The Lancet uit 2019, zo’n 15.000 mensen voortijdig door een ongezond eetpatroon. Bovendien kampt bijna de helft (49,3%!) van de volwassen in België met overgewicht en zien we ook een stijgende trend van het gewicht bij kinderen. Van de kinderen tussen 2 en 17 jaar heeft 19% overgewicht (cijfers uit Gezondheidsenquête, 2018).

Tegelijk zijn onze voedingsgewoontes een belangrijke hefboom in de strijd tegen klimaatopwarming en verlies van biodiversiteit. Ons voedingssysteem is verantwoordelijk voor een kwart van de antropogene emissies. De helft van die broeikasgassen komt van de veeteelt. Kortom, teveel rood vlees en bewerkte vleeswaren in ons eetpatroon, draagt aanzienlijk bij tot de opwarming van de aarde.

Een lekker, gezond én duurzaam eetpatroon biedt een oplossing voor beide uitdagingen.
De gezondheidsprofessional, met de diëtist als dé expert op voedingsgebied, is de ultieme gids bij het gezonder en duurzamer maken van ons voedingspatroon.

Visie

Een duurzaam voedingspatroon:

  • heeft een zo laag mogelijke impact op klimaat en milieu
  • voorziet de mens van alle essentiële voedingsstoffen
  • wordt geproduceerd met respect voor mens, dier en mileu

Zo draagt het bij aan voedselveiligheid, voedselzekerheid én aan de gezondheid van huidige én toekomstige generaties.

De VBVD ondersteunt de huidige en de toekomstige generatie diëtisten om duurzame voedingspatronen te promoten. Wetenschappelijk onderbouwde informatie vormt de basis. Nee, lokale tomaten zijn niet persé milieuvriendelijker dan exemplaren uit Spanje. En nee, verpakte groenten zijn niet altijd schadelijker voor het milieu dan onverpakte varianten. Om maar enkele populaire mythes te ontkrachten. Die inzichten omzetten naar de praktische handvaten gebeurt via artikels, brochures, recepten, webinars, studiedagen, een cateringcharter, … en de Week van de Diëtist 2023.

Zo wordt duurzame voeding meer dan een leeg begrip, integendeel. Lekker, duurzaam en gezond eten wordt het nieuwe normaal in de Vlaamse eetcultuur. En ja, af en toe een frietje hoort daar ook nog bij.

Doelstellingen

Met de Week van de Diëtist 2023 zetten we de diëtist in de kijker als hét aanspreekpunt én dé inhoudelijke expert voor alle aspecten van een duurzaam voedingspatroon. Zowel naar de bevolking toe als naar andere medische en paramedische beroepen. Van variatie in eiwitbronnen op je bord, meer plantaardige en minder dierlijk, tot het vermijden van voedselverspilling. Van meer volkoren granen en peulvruchten eten tot concrete tips & tricks om héérlijk te koken met vleesverleiders. De diëtist weet hoe je gezond eet binnen de grenzen van de planeet en kan jou daarin ondersteunen.

We draaien niet rond, maar in de pot!

Lekker, gezond en duurzaam eten gaan hand in hand. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze drie aspecten zijn noodzakelijk om ook voor toekomstige generaties voldoende gevarieerd, lekker, vers en gezond eten te kunnen produceren.

De hoofdingrediënten van een lekker, gezond en duurzaam eetpatroon zijn:

  1. meer plantaardig eten. Dat betekent veel vaker kikkererwten, bonen en linzen op je bord. Vaker kiezen voor groente- of peulvruchtensmeersels op je boterham en de salami en kaas links laten liggen. Ook eens wat makkelijker een wokje met tofu, én een stoofpotje met tempeh of rode bonen in plaats van de vol-au-vent of stoofvleees. Of wat dacht je van een beetje zeewier in de soep? Kortom veel meer variatie in de eiwitbronnen op ons ‘taloor’.
  2. minder voedsel verspillen. Dat spreekt voor zich. Leer koken met restjes. Kook wat je op krijgt. Lees en interpreteer de houdbaarheidsdatum juist. En vertrouw al eens wat vaker op je neus en tong om te bepalen of je iets nog opeet of toch maar in de vuilbak kiept. En ja, neem ook eens wat vaker een tupperware doosje met restjes mee naar huis. Je weet wel… voor de dag nadien.

Daarnaast zijn er nog andere waardevolle acties zoals: nog meer inzetten op korte keten, verminderen van verpakkingen, een eerlijke prijs voor de boer, etc. Maar naar milieu en klimaat impact zijn bovengenoemde toch echt de speerpunten.
(Bron: https://vbvd.be/themas/week-van-de-dietist)

Voor meer informatie over o.a. deelnemende diëtisten kunt u terecht op de website van de Vlaamse Beroepsvereniging voor Diëtisten.

maandag 20 maart - zondag 26 maart 2023