Duurzame voeding

Zorg dragen voor onze planeet, dat kunnen we ook door na te denken over onze voeding! Kook jij je koelkast leeg? Eet jij af en toe (of misschien zelfs wat regelmatiger) vegetarisch? Ken jij de nieuwste vleesvervangers en weet jij welke plantaardige eiwitbronnen we best combineren om een volwaardig en duurzaam voedingspatroon te creëren?

Duurzame voeding dat wil zeggen:

  • minder voedselverspilling,
  • minder vlees en meer groenten,
  • lokaal geproduceerde voeding met zorg voor dier, plant, omgeving en waar de product kan van leven,
  • volwaardig eten zodat je niet ziek wordt door tekorten.

Wist je dat de diëtist jou kan helpen in het ontwikkelen van een duurzamer eetpatroon? Van 20 tot 26 maart vieren de diëtisten de Week van de Diëtist en dit jaar focussen ze op het thema duurzaamheid. Ontdek op de website van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten welke diëtisten deelnemen en vind een diëtist in jouw buurt!

Peulvruchten

Peulvruchten passen uitstekend bij duurzame voeding, lenen zich voor diverse bereidingen en zijn superlekker:

  • in soep: linzen, spliterwten, groene of witte bonen, kikkererwten,
  • in salades: grote witte bonen; borlottibonen, rode bonen,
  • als snack: ovengebakken kikkererwten, falafelballetjes en houmous met wortelstaafjes, selderstengels en komkommerbalkjes om te dippen,
  • als onderdeel van een maaltijd: rode bonen in tacovulling, linzen- of bonenburger, kikkererwten in tajine, mediterrane stoofpotjes met bonen, chilli’s
  • in de wok: curry met kikkererwten of linzen.

Heb je vragen over duurzame voeding of weet je niet goed hoe die klaar te maken? Ga dan te rade bij je lokale diëtist: Vind een diëtist | VBVD en (1) Diëtistenoverleg ELZ Dender | Dendermonde | Facebook

Als je dat deze week doet krijg je nog een extraatje.