Werelddag Dementie

  • 20 september 2021

Op dinsdag 21 september 2021 is het Werelddag Dementie. Op die dag wordt de aandacht gericht op mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook in Eerstelijnszone Dender vinden een aantal activiteiten plaats in het teken van de Werelddag Dementie. 

Dementievriendelijk Dendermonde

Dendermonde al meer dan 10 jaar dementievriendelijk zet alles in de week van dementie in the picture wat ze te bieden hebben. Tijdens deze week zal je medewerkers van de stad hun solidariteit zien tonen door het dragen van de dementievriendelijke button, op 28 september kan je terecht in de LDC’s voor een spelnamiddag rond reminiscentie en is er ’s avonds de theatervoorstelling “Bobijn”, op 29 september sluit de bib af met een avondlezing “‘Wat betekent oud en kwetsbaar zijn in deze tijden?” gebracht door Paul Destrooper.

Tijdens de week van dementie kan je onder meer ook terecht bij dienst toerisme, stedelijke musea en de bibliotheek voor de brochure van de dementievriendelijke wandelingen die starten bij de bib. Wil je meer informatie over dementie dan kan je in de bib ook een boekenpakket ontlenen over dementie. Meer informatie

Dementievriendelijk Buggenhout

Met een hart voor dementie engageert Buggenhout zich heel erg voor zijn Burgers. De komende periode kan je op verschillende initiatieven terecht o.a. het kunstporject “Dementie: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet”, de filmvoorstelling “Kapsalon Romy”, dementievriendelijke en rolstoelvriendelijke boswandeling en de theatervoorstelling “vergeet met niet”. Voor ieder is er dus wat wils.

Bijlage: pdf bestandaffiche dementievriendelijk Buggenhout.pdf (313 kB)

Dementievriendelijk Zele

Zele ontwikkelde in 2018 2 dementievriendelijke wandelingen voor Zelenaars en niet-Zelenaars. Deze wandelingen laten je genieten van enkele typische taferelen in Zele, maar nog meer van elkaar. Ook als je dementie hebt is er nog veel te beleven. Meer informatie

Lezing Wannes De Leu

In AZ Sint-Blasius Dendermonde is er de geheugenkliniek waar ook een speciaal aanbod is voor personen met dementie en hun mantelzorger via het revalidatieprogramma. Hier worden zij gedurende 2 jaar begeleid en ondersteund.

Zij organiseren voor hun patiënten, familie en geintresseerden ook een avond waarin ervaring over eigen verhaal over dementie wordt gedeeld genaamd “Voor ik het vergeet” door Wannes Deleu over zijn ervaringen tijdens de gelijknamige docureeks.

Deze lezing zal plaats vinden op 7 oktober in CC De Biekorf te Lebbeke. Meer informatie

Buttonactie “vergeet me niet – Dementievriendelijke” Samenleving

Over heel de eerstelijnszone Dender zette hulpverleners zich dag in dag uit in voor personen met dementie en hun naasten. Ze weten dat zij het niet makkelijk hebben. Naar jaarlijkse gewoonte zul je heel wat hulpverleners in de regio in de week van dementie dan ook met een button waarop op vergeet-me-nietjes staan zien rond lopen.

Deze symbolische actie is om hun solidariteit te tonen en aandacht te brengen voor het thema. Komt jouw bijdrage op sociale media? Stuur dan zeker de link naar jouw post onze richting uit via meander@dementie.be en schrijf ook zeker #VergeetMeNietButtonRegioDender erbij. 

Malnutritie

Ook voeding is een aandachtspunt bij dementie gezien deze personen vaak vergeten te eten. Vooral alleenstaanden zijn at risk voor ondervoeding.

Wie als mantelzorger vragen heeft over voeding en dementie of de voedingstoestand van een persoon met dementie wil laten nagaan of opvolgen, kan hiervoor terecht bij het Diëtistenoverleg van ELZ Dender. Zij brengen u in contact met een gespecialiseerde diëtist in uw buurt.