Werelddag dementie: ontdek de activiteiten binnen ELZ Dender

  • 21 september 2022

Kunstproject: Dementie: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Wanneer? Woensdag 21/09 (t.e.m. zondag 02/10)

Waar? Buggenhout

Als dementievriendelijke gemeente wil Buggenhout dementie vanuit een “kunstig” oogpunt benaderen. Men wil loskomen van alle negatieve beeldvorming rond deze groep van aandoeningen en focussen op de verbinding die mogelijk is tussen generaties van inwoners van Buggenhout.

Deze straattentoonstelling loopt van de Nieuwstraat, via het Kamiel Van Belleplein naar de campus Groenlaan met doeken op nadarhekkens bevestigd.

Officiële opening straattentoonstelling: woensdag 21 september 2022 op Werelddag dementie om 14u - Campus WZC Herfstdroom, Groenlaan

Filmvoorstelling “Une vie démente”

Wanneer? Donderdag 22/09

Waar? Buggenhout – GC De Pit – Platteput 14 ​​​​​​​

Alex en Noémie zijn in de dertig en willen graag een kind. Maar hun plannen worden overhoop gehaald als Alex' moeder, Suzanne, gekke dingen gaat doen. Dat komt omdat ze semantische dementie heeft opgelopen, een fatale neurodegeneratieve ziekte die haar gedrag beïnvloedt. Ze geeft veel geld uit, gaat 's nachts bij haar buren langs om broodjes te eten en maakt voor zichzelf met lijm en een schaar een vals rijbewijs. Suzanne de moeder verandert in Suzanne het onhandelbare kind. Het is een hele opgave om haar te heropvoeden voor Noémie en Alex.

10u00: filmvoorstelling voor de scholen met nabespreking – gratis inschrijven via welzijn@buggenhout.be

20u00: filmvoorstelling voor het grote publiek – tickets kosten 5 euro en zijn te verkrijgen via http://webshopbuggenhout.recreatex.be

Schrijfactie #jedoetdatechtgoed

Wanneer? Vrijdag 23 september – 14u00

Waar? LDC 't Plein (Baasrode) - Dendermonde

Voor de dag van de Mantelzorger lanceerden Cera, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen de campagne #jedoetdatechtgoed om mantelzorgers te waarderen.

“Ik trek mijn plan wel hoor!” Het is een zinnetje dat mantelzorgers vaak zeggen. En toch kunnen ze zeker ook jouw hulp en waardering gebruiken. Want mantelzorger zijn is niet altijd evident.

Op het kaartje staat niet alleen een aanmoediging, zoals “Chapeau!” of “Respect”, maar ook een concreet voorstel om de mantelzorger te helpen, zoals het gras eens afrijden, de afwas doen of soep maken.

Stuur zelf een kaartje tijdens deze schrijfactie.

Inschrijven via 052/25 70 90 of ldc.plein@ocmw.dendermonde.be

​​​​​​​​​​​​​Schrijfactie #jedoetdatechtgoed

Wanneer? Vrijdag 23 september - 14u00

Waar? Dendermonde (Grembergen) – Zorgpunt De Brug

Voor de dag van de Mantelzorger lanceerden Cera, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen de campagne #jedoetdatechtgoed om mantelzorgers te waarderen.

“Ik trek mijn plan wel hoor!” Het is een zinnetje dat mantelzorgers vaak zeggen. En toch kunnen ze zeker ook jouw hulp en waardering gebruiken. Want mantelzorger zijn is niet altijd evident.

Op het kaartje staat niet alleen een aanmoediging, zoals “Chapeau!” of “Respect”, maar ook een concreet voorstel om de mantelzorger te helpen, zoals het gras eens afrijden, de afwas doen of soep maken.

Stuur zelf een kaartje tijdens deze schrijfactie.

Inschrijven via 052/21.09.91 of debrug@stantonius.zkj.be

​​​​​​​Ontmoetingsdag jongdementie

Wanneer? Zaterdag 15/10 - vanaf 09u30

Waar? Dendermonde (Sint-Gillis) - LDC De Zonnebloem

PROGRAMMA
- Voormiddag: Keuze uit 2 workshops - 10u en 11u15
Zityoga • Macramé • Samen leessessie • Proeven van muziek • Degustatie met theesomelier
- Middag: Pastabuffet
- Namiddag: Wandeling met lokale gidsen
- Afronding: Afronden doen we samen, in groep, met een glaasje.
- Randanimatie: Zorgmassage, standjes van buddywerkingen, café om uw verhaal te kunnen delen

Info en inschrijvingen via www.alzheimerliga.be (inschrijven tot 30 september)

​​​​​​Dementievriendelijke & rolstoeltoegankelijke wandeling

Wanneer? Zondag 16/10 - 14u00

Waar? Buggenhout - Buggenhoutbos

Vertrek op de gemeentelijke parking naast brasserie Het Middelpunt.

Animatie van o.a. academie Buggenhout.

Inschrijven: welzijn@buggenhout.be

​​​​​​Lezing “Rouw en verlies bij mantelzorgers”

Wanneer? Dinsdag 15 november – 19u30

Waar? Dendermonde (Sint-Gillis) - LDC De Zonnebloem

Prof. dr. em. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en de autoriteit in België en Nederland als het om verdriet, verlies en de laatste levensfase gaat. Zijn boeken zijn stuk voor stuk bestsellers en werden in vele talen vertaald.

Inschrijven kan via deze link

​​​​​Filmvoorstelling “The father”

Wanneer? Woensdag 23 november – 20u00

Waar? Berlare - CC Stroming

De film ‘The Father’ met Anthony Hopkins in de hoofdrol, vertelt het verhaal van een dementerende man en zijn dochter. Hij wordt wat ouder en het alleen wonen loopt niet meer zo vlot. Zijn dochter Anne begint zich zorgen te maken omdat haar vader af en toe nogal raar doet. Ze probeert thuisverpleging voor hem te regelen, maar dat wil hij niet. Anthony denkt dat ze achter zijn rug van alles aan het bedisselen is en komt in opstand. De film houdt heel lang in het midden wat nu precies de waarheid is. Als kijker word je dus meegesleurd in de verwarring en desoriëntatie van het hoofdpersonage. Het is een film die de ervaring van een dementerende man niet gewoon probeert uit te leggen, maar echt voelbaar maakt voor de kijker.

Charlotte Vermeir van Expertisecentrum Meander verzorgt de nabespreking bij de film: Wat is dementie? Waar houden we rekening mee? Hoe herkenbaar is de film? Herken je eigen ervaringen in de film?

i.s.m. Avansa Waas-en-Dender en Expertisecentrum Meander

Tickets kosten 9 euro en zijn te verkrijgen via deze link.

​​​​​​​​​​​​​Theatervoorstelling “U bent mijn moeder”

Wanneer? Zaterdag 26 november

Waar? Lebbeke – CC De Biekorf

In U bent mijn moeder geeft Joop Admiraal een eerlijk en aangrijpend beeld van het leven van zijn 80-jarige, demente moeder. Stefan Perceval bewerkte dit verhaal tot een moeder-dochter-confrontatie, waarbij Sien Eggers beide rollen speelt.

U bent mijn moeder gaat over het verdriet dat de kop opsteekt als de moeder door de genadeloze tijd wordt ingehaald. Zich dingen niet meer herinnert. Moet leven in een verzorgingstehuis. En denkt dat niemand haar komt bezoeken.

“Ik ben hier nog de beste van allemaal”, zegt ze over haar buren in het tehuis. Ze zal het blijven herhalen tot ze volledig in zichzelf is opgesloten. Het hardvochtige proces van verdwijnen.

Greet Sels schreef hierover in De Standaard: “De verdienste aan deze voorstelling is dat ze niet gevoelig wil zijn of dramatiseert. Het is een respectvol portret, waar desondanks veel humor in zit.”

Tickets kosten 18 euro en zijn te verkrijgen via deze link.

 

Organiseert u ook een activiteit rond dementie, laat het ons dan weten via info@elzdender.be, zodat we u mee kunnen opnemen in dit overzicht.