Deze inhoud is van toepassing op de zones RITS (Regio Izegem Tielt Samen), Westhoek en Midden WVL

Zorgcoördinatie

Zorgcoördinator

Een cruciaal principe van doelgerichte zorg en ondersteuning is de coördinatie van de zorg en ondersteuning. De persoon of zijn informele zorg worden gestimuleerd om de coördinatie zelf op te nemen. Dit neemt niet weg dat het procesniveau kan evolueren naar een meer complex procesniveau en op een gegeven ogenblik binnen het zorg- en ondersteuningsteam, waar de persoon en zijn mantelzorger inherent deel van uitmaken, toch beslist wordt om over te gaan tot zorgplanning en hierop zorgcoördinatie te plaatsen.

Uitgangspunt is evenwel altijd dat het een beslissing is van het zorg- en ondersteuningsteam om deze zorgcoördinatie in te voeren en een zorgaanbieder aan te duiden die deze rol zal opnemen.

Belangrijk hierbij is dat de zorgcoördinator een vertrouwenspersoon vormt voor de persoon, het overzicht bewaart over de zorg en ondersteuning, het zorgplan opvolgt, de persoon bevraagt over de uitvoering en indien nodig bijstuurt. De persoon kan ook beslissen om zelf de rol van zorgcoördinator op te nemen.

Als er na beraadslaging in het zorg- en ondersteuningsteam een zorgaanbieder als zorgcoördinator wordt aangewezen, vervult die onder andere de volgende taken:

  1. fungeren als vertrouwenspersoon van de persoon, als dat nodig is, de brug vormen naar het zorg- en ondersteuningsteam;
  2. de belangen van de persoon verdedigen en respecteren;
  3. het zorg- en ondersteuningsplan bijhouden, opvolgen en bijsturen in overleg met de leden van het zorg- en ondersteuningsteam;
  4. de zorgsituatie van de persoon van nabij opvolgen;
  5. de persoon informeren over de doelstelling van het zorg- en ondersteuningsplan en de werking van het zorg- en ondersteuningsteam.