In een veranderende samenleving is het essentieel om zorg en welzijn op een nieuwe manier te organiseren. Hoe kunnen we wonen, thuiszorg, psychische ondersteuning en sociale cohesie in buurten versterken? Hoe bouwen we aan een economisch model dat zowel sociaal als ecologisch duurzaam is? En welke rol speelt data in het efficiënter en inclusiever maken van zorg?
Deze thema’s verkennen we aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden en innovatieve initiatieven die zorg en de buurt dichter bij elkaar brengen. Kom ontdekken, verbinden en meebouwen aan buurten waar iedereen zich thuis voelt. Want, whatever the question is, community is the answer!
Programma
14u30: Onthaal
15u00: Welkom en inleiding
15u10: Jan Vanwezer over LIVEZ (Leuvense Initiatieven voor Eerlijke Zorg)
Na vijftien jaar in het bedrijfsleven koos Jan Vanwezer, filosoof van opleiding, voor een betekenisvollere job en werd hij directeur van woonzorgcentrum De Wingerd, waar hij al meer dan tien jaar bouwt aan dementievriendelijke ouderenzorg. Toch ziet hij de beperkingen van traditionele residentiële zorg en zet hij zich met de coöperatie LIVEZ in voor een nieuw zorgmodel. Hun eerste project is een buurt in Kessel-Lo waar wonen en intensieve zorg hand in hand gaan, om zo zorgbehoevenden niet uit hun sociale omgeving te halen.
16u00: Workshops - Iedere deelnemer kan 2 workshops kiezen
Deel 1: 16u00 - 16u45
- Kwartiermaken: Over bruggenbouwer zijn in een buurt of wijk. Wim Haeck komt vertellen over zijn job als wijkwerker in Gent en hoe hij mensen met een psychische kwetsbaarheid naar zorg en hulp toeleidt. Ook organisaties worden door hem ondersteund in het werken met psychisch kwetsbaren. Met Bruno Libbrecht, oprichter en trekker van het Inloophuis in Ieper, maken we de vertaalslag naar een landelijke context. Ontdek hoe mensen met en zonder psychische kwetsbaarheid het sociaal contact in hun eigen buurt sterker maken.
- Buurtgericht ondernemen met zorg: De toekomst is een donut. We leven in een tijd waarin economische en sociale uitdagingen ons dwingen om anders te kijken naar hoe we onze samenleving inrichten. Hoe kunnen we een economisch model hanteren dat zowel sociaal rechtvaardig als ecologisch duurzaam is? Arnaud Stas van Kwaito legt uit hoe we zorg en welzijn kunnen verankeren in onze buurten, zodat iedereen erbij wint.
Deel 2: 16u45 - 17u30
- Data op buurtniveau: Slim gebruik van data maakt zorg preventief, vraaggestuurd en afgestemd op de buurt. Zo bereiken we kwetsbare groepen sneller, verdelen we zorg efficiënter en versterken we de samenwerking in de wijk. Door data en buurtgerichte zorg te verbinden, creëren we inclusieve en gezonde buurten voor iedereen. Hilde Coudenys van Provincie West-Vlaanderen komt het je haarfijn uitleggen.
- SAAMO West-Vlaanderen: Samen staan we sterk om uitsluiting aan te pakken! Hoe bouwen we aan oplossingen voor een samenleving waarin iedereen meetelt en vooruitgaat? Tijdens deze workshop maak je kennis met SAAMO West-Vlaanderen. Rubie Derutter en Joke Dekoninck stellen hun manier van werken en projecten voor. Ze tonen hoe ze samen met partners en bewoners uitsluiting aanpakken en strijden voor een samenleving waarin er plaats is voor iedereen.
17u30: Buurtenmarkt
Een inspiratiemarkt van lokale buurtprojecten om te ontmoeten, te ontdekken en uit te wisselen.
18u00: Netwerkmoment met een hapje en een drankje
Praktisch
- Datum: donderdag 27 maart 2025
- Tijdstip: 14u30 tot 19u00
- Locatie: AC Auris, Ter Waarde 1 GLV A, 8900 Ieper
Inschrijven kan tot 21 maart.