Zorgzaam Bierbeek - een nieuwe match tussen jongere en vrijwilliger

Zorgzaam Bierbeek is een gezamenlijk project van Adem en de gemeente Bierbeek dat sinds september 2022 het licht zag. Met het project worden de inwoners uitgedaagd om van Bierbeek een zorgzame gemeente te maken, met wederzijdse betrokkenheid op elkaar. Een half jaar sinds de start en de eerste duo’s zijn een feit. Een jongere van Adem en een Bierbekenaar vinden mekaar om samen dingen te doen. Benieuwd naar hoe ze hun match ervaren? Lees dan zeker de getuigenis.


Ave Regina wordt Adem

Ave Regina is een gekend begrip en een gevestigde waarde in Vlaams-Brabant, Bierbeek en Groot-Leuven. Ave Regina biedt sinds het midden van vorige eeuw een kwalitatieve, warme omgeving en geïndividualiseerde zorg aan kinderen, jongeren, jongvolwassenen en volwassenen met een bijzondere ondersteuningsnood.

De wereld verandert en de organisatie vernieuwt mee. Een nieuwe naam ondersteunt die vernieuwingsoperatie.
Samen met cliënten, begeleiders, ouders en andere betrokkenen gingen ze hiermee aan de slag. Met trots lanceert de organisatie nu Adem.

Lees verder...


Wat vooraf ging...

Het gemeentebestuur van Bierbeek en Ave Regina vzw reageerden samen op een projectoproep van de Vlaamse Overheid. In het kader van de ‘zorgzame buurten’ dienden ze het project Wij(k)-Werken in. Het is de bedoeling om kinderen en jongeren van Ave Regina en inwoners van Bierbeek met elkaar te verbinden en dit vanuit een wederzijdse zorgzaamheid en betrokkenheid.

Stel je eens voor!
Bierbeek, zorgzaam dorp waar kinderen en jongeren van Ave Regina niet langer vertoeven op het ‘klein-park’ eilandje, maar waar er wederzijdse ontmoetingen tot stand komen tussen deze kinderen en de inwoners van Bierbeek.
We zijn ervan overtuigd dat we elkaar iets te bieden hebben. De kinderen en jongeren kunnen hun steentje bijdragen in de gemeente. Mensen uit het dorp kunnen iets bieden aan kinderen met een beperkt netwerk.
Via kleine of grotere initiatieven en engagementen hopen we op die manier mee te kunnen bouwen aan een zorgzame gemeente. Het aanbod kan heel uiteenlopend zijn en ideeën hiervoor kunnen zowel van de kinderen als van inwoners van Bierbeek komen. We geven enkele voorbeelden:

  • Een kind van Ave Regina wil naar de dansles en kan daarvoor meerijden met iemand van de buurt;
  • Een jongere gaat regelmatig mee de hond uitlaten met iemand, waardoor de jongere een band aan gaat met zowel de hond als zijn baasje;
  • Een jongere maait het gras bij iemand uit de buurt die dat zelf niet meer zo goed kan;
  • Een jongere wil leren handwerken en kan daarvoor terecht bij een dame uit de gemeente;
  • Een jongere ‘loopt’ mee met een gezinshelpster bij een oudere man/vrouw. Er is tijd voor een babbel, een wandelingetje, …

Wat willen we bereiken?

De doelstellingen van het project situeren zich rond het stimuleren van inclusie van de kinderen in de samenleving en het bevorderen van buurtvervlechting. De wederkerigheid in het verhaal is heel belangrijk. Onze kinderen en jongeren hebben niet alleen recht op een volwaardige plaats in de samenleving. Ze hebben ook iets te bieden. Dit kan gaan van daadwerkelijk helpen (gras maaien, boodschappen doen,…) tot het gevoel van waarde, zingeving dat mensen, ook onze kinderen en jongeren, kunnen krijgen als ze een engagement aangaan. Door meer in de samenleving te komen, in verbinding te gaan met andere mensen, zullen ook de sociale vaardigheden van onze kinderen verfijnen.
Om dit proces te ondersteunen, voorziet Ave Regina begeleiding voor zowel de jongere als het gezin of de setting waar het kind of de jongere terechtkomt. Verder is het ook de bedoeling om het project te verduurzamen, zodat het na de projectperiode van 2 jaar kan blijven verder lopen.

Wat staat er gepland?

Deze zomer start een eerste projectfase waarbij de kinderen en jongeren van Ave Regina welkom zijn in de gemeentelijke speelpleinwerking. Daarnaast bieden we de kans aan jongeren van Ave Regina, die zelf ook monitor willen zijn, om co-monitor te zijn op het speelplein. Hiervoor voorziet Ave Regina begeleiding om mogelijk moeilijke situaties mee te helpen oplossen. Tegelijk nemen we op die manier de monitoren mee in onze denkkaders én in een manier van omgaan met de kinderen.
Na de zomer verkennen we mogelijke ‘linken’ tussen individuele kinderen en jongeren en inwoners van Bierbeek.

Waar staan we nu?

Het project ‘Zorgzaam Bierbeek’ een samenwerking tussen zorginstelling Ave Regina en de gemeente Bierbeek is voorgesteld aan de pers en aan de buurtbewoners. Ave Regina zoekt mensen die kennis willen maken met kinderen uit de voorziening en met hen kleine activiteiten willen doen. In de voorziening verblijven zo'n 100 kinderen tussen 5 en 21 met gedrags- en emotionele problemen. Ave Regina wil samen met de gemeente zo de muur tussen de samenleving en de kinderen doorbreken, want die leven nu soms te geïsoleerd op een eilandje binnen de instelling.

Speciaal voor het project maakten Els De Martelaer en Hedwig Peetermans een inclusielied dat tijdens het persmoment werd voorgesteld, met de volgende woorden:

Niet meer apart, vanaf nu is het wij!
Allemaal samen, we horen er bij .
Iedereen is Uniek, ga toch niet opzij,
Allemaal samen, We horen erbij!


Nieuwsgierig naar hoe het klinkt, herbeluisteren kan via deze link.
Graag laten we je kort meegenieten van dit kick-off moment. ROB was er bij en maakte er een mooie reportage van.

Ondertussen zijn de projectleden volop aan het flyeren in Bierbeek en willen we via deze weg ook een oproep doen aan iedereen die interesse heeft om zich kandidaat te stellen om iets te doen voor de jongeren van Ave Regina.
Voor meer info, neem zeker een kijkje op de facebookpagina van zorgzaam Bierbeek.

Kickoff Zorgzaam Bierbeek - Reportage ROB