Licht en Liefde heeft een Zorgzame Buurtproject, Zorgsite Varsenare, dat gesteund wordt door de Koning Boudewijnstichting. Hieronder vertellen ze hoe dat loopt.

Na de buurtanalyse in 2022 zijn we aan de slag gegaan met de noden vanuit de buurt en hebben bijvoorbeeld een petanquebaan aangelegd. Hier kunnen buurtbewoners en bewoners van de zorgsite elkaar ontmoeten tijdens een ontspannen spelletje petanque.

We streven naar een grotere participatie door en voor de buurtbewoners, vrijwilligers en bewoners van de zorgsite door bijvoorbeeld dopjes en kurken in te zamelen en te sorteren. Buurtbewoners brengen hun dopjes en kurken tot bij de bewoners van de zorgsite en ontmoeten elkaar tijdens een kopje koffie en een gezellige babbel. We ontvingen alvast veel steun van buurtbewoners bij het Oekraïne project (verschillende Oekraïense vluchtelingen verbleven op onze zorgsite) en de inzamelactie hierrond.

Via outreachend werken in de buurt verbinden we de noden van de buurt met onze noden door bijvoorbeeld bewoners van de zorgsite te laten deelnemen aan de inclusieve breinamiddag in het buurthuis.

We blijven niet stilzitten en hebben nog verschillende activiteiten in petto. Samen met de gemeente Jabbeke zijn we een Mooimakers-actie aan het opzetten waar buurtbewoners en bewoners van de zorgsite samen een deel van Varsenare proper maken. Er komt een Lentedrink op het binnenplein van de zorgsite waarbij nabije buren en onze bewoners elkaar ontmoeten tijdens een hapje en drankje. In juni vertrekt een 10.000 stappen natuurwandeling vanuit onze zorgsite. De bedoeling is dat onze bewoners begeleidt worden door buurtbewoners tijdens de wandeling. Achteraf biedt de zorgsite een drankje aan alle deelnemers. Het inclusief koor LaSperanza trad in het verleden al op voor 150 personen met ‘Geluiden van de zee’ en zal dit jaar het Kerstconcert verzorgen in de Heilige Mauritius en Gezellenkerk van Varsenare. Ook organiseren we dit jaar een ontmoetingsfeest waar de buurt en de bewoners van de zorgsite elkaar nog beter leren kennen tijdens verschillende activiteiten.