EHBA Eerste Hulp bij Afkortingen

APZ: Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis

AV: Algemene Vergadering

AZ: Algemeen Ziekenhuis

AZG: In juni 2023 fuseerde het Agentschap Zorg en Gezondheid met het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin tot een nieuwe overheidsorganisatie: het Departement Zorg.

BelRAI: Belgian Resident Assessment Instrument. Laat toe een globale beoordeling te maken van een persoon zijn fysieke, cognitieve, psychische en sociale zorgnoden.

BO: Bestuursorgaan

BOV: Bewegen Op Verwijzing : project van de Vlaamse overheid; helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven. Met professionele coaching en een beweegplan op maat.

BVR: Besluit van de Vlaamse Regering

CAVAsa: Samenwerkingsverband tussen de CAW (Centra voor Algemeen Welzijnswerk) en VAN (Vlaams Apothekers Netwerk). Voorlopig gaat het over een project dat loopt tussen maart 2021 en februari 2024.

CAW: Centrum Algemeen Welzijnswerk : helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Een moeilijke relatie. Persoonlijke moeilijkheden. Financiële, administratieve, juridische of materiële problemen. Problemen in je gezin, familie of je ruimere sociale omgeving… Ze bieden ook hulp aan slachtoffers en daders van geweld, misbruik en betrokkenen van verkeersongevallen en misdrijven.

CGG: Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg begeleiden mensen met ernstige psychische en/of psychiatrische problemen. Kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen kunnen er terecht voor een consult op afspraak (niet voor opname). Het team van elk Centrum bestaat uit psychiaters, psychologen, maatschappelijk werkers, .... Al deze specialisten werken samen en zoeken samen met jou welke aanpak het beste antwoord zou kunnen bieden op je hulpvraag. Je gaat normaal gezien pas naar een CGG als je ernaar wordt doorverwezen, bijvoorbeeld door uw huisarts of het CLB.

CLB: Centrum voor LeerlingenBegeleiding : elke erkende school in Vlaanderen werkt samen met het CLB. Dit kan helpen bij vragen over leren en studeren, de onderwijsloopbaan, psychisch en sociaal functioneren, preventieve gezondheidszorg. Ouders, leerlingen, leraren en directies kunnen er gratis terecht bij een team van artsen, verpleegkundigen, psychologen, pedagogen en maatschappelijk werkers ... Het CLB werkt vraag gestuurd : op vraag van de leerling, ouders of van de school.
CM: Christelijke Mutualiteit

CoBRHA: Common Base Registry for Health Care Actors : een databank, ingericht door de federale dienstenintegrator eHealth, met de basisidentificatiegegevens van alle erkende zorgverleners en zorgvoorzieningen in België.

COVID: COrona VIrus Disease (ziekte)

CoZo: COllaboratief ZOrgplatform. Dit is een ‘Hub’ of digitaal samenwerkingsplatform tussen patiënten, zorgverleners en zorginstellingen / voor ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, privélaboratoria, privéradiologen en huisartsenkringen in België.

CRA: Elk woonzorgcentrum heeft een Coördinerend en Raadgevend Arts

DB: Dagelijks Bestuur

DGAT: Diensten Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg : verleent hulp aan personen die voor een korte of lange periode ondersteuning nodig hebben bij hun huishoudelijke taken en persoonlijke hygiëne. De dienstverlening is erop gericht mensen zo lang mogelijk verantwoord in hun eigen huis te kunnen laten wonen en kan een aanvulling zijn bij de zorg van familie, derden of andere professionele thuisverzorgers.

DMW: Dienst Maatschappelijk Werk : bieden hulp- en dienstverlening aan gebruikers en hun mantelzorgers.

DNR: Do Not Resuscitate. Bevel om niet te reanimeren.

DOP: Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen : Hebt u het moeilijk om zelf inzicht te verkrijgen in de voor u meest aangewezen soort(en) ondersteuning? Vindt u uw weg niet in het ondersteuningsaanbod van het VAPH of van andere zorgaanbieders? Dan kan een dienst ondersteuningsplan (DOP) u wellicht helpen. Er zijn verschillende aanmeldingspunten over het Waasland.

DZL: Digitaal ZorgLandschap (Werkgroep ELZ Waasland)

DZOP: Eerdere benaming voor Digitaal Zorg- en Ondersteuningsplan (overheid). Is nu ALIVIA.

ELP: EersteLijnsPsychologische zorg

ELZ: Eerstelijnszone

EMD: Elektronisch Medisch Dossier

1G1P: Eén Gezin Eén Plan = samenwerkingsverband ‘Krachtgericht Waas & Dender’. Dit heeft als streefdoel de wachttijd naar Rechtstreeks Toegankelijke Jeugdhulp voor gezinnen te verkorten. Er wordt gewerkt vanuit een krachtgerichte en netwerkversterkende visie, waarbij gezinnen maximaal regie krijgen over hun ondersteuningsplan.

FAQ: Frequently Asked Questions : veel gestelde vragen

FFP: Komt uit het Engels : Filtering Facepiece Particles. Ademhalingsbeschermingsmasker dat dient ter bescherming tegen stofdeeltjes en tegen verschillende virussen in de lucht. Er zijn 3 klassen van filterefficiëntie voor deze maskers, namelijk FFP1, FFP2 en FFP3. Het masker is een mondneusmasker, dat wil zeggen dat het de neus en mond beschermt.

FIHR: Fast Healthcare Interoperability Resources. Set regels en specificaties voor het uitwisselen van elektronische gezondheidszorggegevens. Het is ontworpen om flexibel en aanpasbaar te zijn, zodat het kan worden gebruikt in een breed scala van omgevingen en met verschillende zorginformatiesystemen. Het doel van FHIR is een naadloze en veilige uitwisseling van zorginformatie mogelijk te maken, zodat patiënten de best mogelijke zorg kunnen krijgen.

GBO: Geïntegreerd Breed Onthaal : een samenwerkingsverband tussen minimaal het OCMW, het centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW). Deze samenwerking is gericht op twee belangrijke doelstellingen : 1. realiseren van toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening / 2. tegengaan van onderbescherming

GDPR: General Data Protection Regulation : ook Algemene Verordening Gegevensbescherming – AVG genoemd

GDT: Geïntegreerde Dienst voor Thuiszorgverzorging

GG ADS: Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (Aalst-Dendermonde-Sint-Niklaas) : overkoepelt de organisaties die aan het werk zijn binnen de geestelijke gezondheidszorg in deze regio’s en de eerstelijnspartners uit de regio. Het is de bedoeling dat zij samen strategieën uitwerken, die een oplossing bieden voor alle geestelijke gezondheidszorgnoden die bij de bevolking in deze regio leven.

GGZ: Geestelijke GezondheidsZorg

GMD: Globaal Medisch Dossier

GZW: Geïntegreerde Zorg Waasland is een pilootproject voor chronisch zieken, erkend door de minister van Volksgezondheid en bestaat uit meer dan 50 zorg- en welzijnspartners in het Waasland.

HA: Huisarts

HAIO: Huisarts In Opleiding

HAK: HuisArtsenKring

HVD: HuisartsenVereniging der Durmestreek

HVZ: Hulpverleningszone

ICT: informatie- en CommunicatieTechnologie

IMA: InterMutualistisch Agentschap. Brengt patiëntengegevens van de Belgische ziekenfondsen samen op één platform en maakt ze klaar voor analyse onder andere.

INTERWAAS: Het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor streekontwikkeling in het Waasland

Introspectie: Zelfreflectie : terug kijken op eigen ervaringen om daarvan te kunnen leren

JAC: Jongeren Advies Centrum. Dit maakt deel uit van het CAW, het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Waar het CAW zich inzet voor het welzijn van volwassenen, doet het JAC dat voor jongeren.

KATZ schaal: Evaluatieschaal om de afhankelijksheidsgraad van PZON te bepalen. De schaal wordt vaak gebruikt als maatstaf voor de aanvraag om tegemoetkoming in een woonzorgcentrum of thuisverpleging.

KAVW: Koninklijke Apothekers Vereniging Waasland

KAVA: Koninklijke Apothekers Vereniging Antwerpen

KB: Koninklijk Besluit

KBG: KlankBordGroep (ELZ Waasland)

KBS: Koning BoudewijnStichting. Schrijft oa oproepen uit voor projecten uit de zorg- en welzijnssector.

KOVAG: Koninklijk Oost-Vlaams Apothekersgilde

LB: Lokaal Bestuur

LDC: Lokaal Dienstencentrum : ontmoetingsplaats verbonden aan een OCMW of vzw in Vlaanderen. Het centrum is er voor de buurtbewoners, waar men terecht kan voor informatie, recreatie, vorming en dienstverlening.

LEIF: LevensEinde InformatieForum. Open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat.

LEZ: LevensEindeZorg

LM: Liberale Mutualiteit

LMN: Deze organisatie verdween bij het ontstaan van de eerstelijnszones. Dit stond voor Lokaal Multidisciplinair Netwerk, organisatie die bestuurd werd door een huisartsenkring. Werknemers waren zorgtrajectpromotoren.

LOGO: LOkaal GezondheidsOverleg. Organisatie die zich specialiseert in het ondersteunen van organisaties, scholen en gemeenten om preventie tot bij de burger te brengen.

MDO: MultiDisciplinair Overleg. Overleg in de vorm van een rondetafelgesprek rond een complexe thuiszorgsituatie, waarbij verschillende betrokken zorg- en hulpverleners zijn betrokken. Het MDO streeft naar een betere samenwerking en naar een goede afstemming van de zorg op de noden en verwachtingen van de patiënt of cliënt

MFO: Medisch Farmaceutisch Overleg. Heeft als doel de multidisciplinaire samenwerking tussen artsen en apothekers te stimuleren.

MMC: Minder Mobiele Centrale

MSPOC: Medisch Single Point of Contact

NAH: Niet Aangeboren Hersenletsel

NO: Noord Oost

NPC: Noodplanningscoördinator

NPTV: Nederlandstalig Platform voor Thuisverpleegkundigen. Vereniging voor alle thuisverpleegkundigen in Vlaanderen en Brussel. Of je nu zelfstandig bent of werkt in loondienst.

OCMW: Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn. Gemeentelijke openbare instantie. Hebben tot doel elke persoon in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid. Het verstrekt diensten aan armen, zorg aan ouderen (beheert onder andere de woonzorgcentra) en ook psychische hulp aan de inwoners

OKRA: Erkende mantelzorgvereniging (staat voor Open, Kristelijk, Respectvol en Actief), seniorenvereniging

OMB: Ouderenmis(be)handeling (ELZ Waasland)

OPD: Overlegplatform Dementie (ELZ Waasland)

PAAZ: Psychiatrische Afdeling in een Algemeen Ziekenhuis

PAB: Persoonlijke AssistentieBudget : budget dat het VAPH geeft om de assistentie voor kind thuis of op school te organiseren en te financieren.

PC: Psychiatrisch Centrum

PSA: Piloot Signaal Ambassadeur (ELZ Waasland)

PVB: PersoonsVolgend Budget : budget op maat waarmee u als meerderjarige zorg en ondersteuning kunt inkopen binnen uw eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, individuele begeleiders, professionele zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders.

PZ: Psychiatrisch Ziekenhuis

PZ: Palliatieve Zorg

PZON: Persoon met Zorg- en OndersteuningsNood (binnen de eerstelijnszone werking) en diens context (mantelzorgers en andere naasten) staan centraal binnen de organisatie van de eerstelijnszorg.

RIZIV: Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Openbare instelling voor sociale zekerheid.

RTH: Rechtstreeks Toegankelijke Hulp. Beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor wie af en toe hulp nodig heeft.

RvB: Vroegere benaming voor Raad van Bestuur (Bestuursorgaan nu)

RVT: Rust- en VerzorgingsTehuis waar speciale plaatsen zijn voor zwaar zorgbehoevende ouderen.

RWO: Vroeger Regionaal WelzijnsOverleg: bevorderde de samenwerking inzake welzijn en sociale dienstverlening tussen lokale besturen, particuliere organisaties, hun medewerkers en de netwerken waarin zij participeren en draagt zo bij tot een regionaal aanbod dat tegemoetkomt aan actuele noden en beleidstendensen.

SAM: Steunpunt Mens en Samenleving. Is er voor al wie maatschappelijk kwetsbare mensen ondersteunt.

SAMANA: Erkende mantelzorgvereniging. Samentrekking van 'Samen' en 'Mana', vroegere ziekenzorg. Vereniging van én voor mensen met een chronische ziekte of zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers.

SARA: Samenwerkingsverband voor gemeenschapsgerichte geestelijke gezondheidszorg Regio Antwerpen

SCIROCCO: Internationaal gebruikt instrument dat de maturiteit van geïntegreerde zorg meet

SEL: Deze organisatie verdween bij het ontstaan van de eerstelijnszones. Vroegere benaming voor Samenwerkingsinitiatief EersteLijnsgezondheidszorg

Social Governance: Sociaal Bestuur

SOKA: Sociale Kaart. Hier vind je het zorg- en welzijnsaanbod in Vlaanderen en Brussel.

SOM: Federatie van Sociale Ondernemingen. Verenigen, ondersteunen en vertegenwoordigen organisaties in de sectoren gezondheid, welzijn, werk en wonen. Pluralistische werkgeversfederatie voor de social profit. Vertegenwoordigen organisaties uit alle strekkingen van de maatschappij.

Social Profit: Socialprofit, non-profit of sociale sector betekenen eigenlijk hetzelfde. Werknemers in de social profit hebben één ding gemeen: ze werken met mensen.

SUMEHR: Summarized Electronic Health Record = Gezondheidssamenvatting. Dit is een beknopte elektronische samenvatting van jouw actuele gezondheidstoestand, aangemaakt door jouw huisarts die jouw Globaal Medisch Dossier beheert.

Stavaza: Stand van zaken

SVHG: Solidariteit Voor Het Gezin

SWOT analyse: Ook wel sterkte-zwakteanalyse genoemd, laat in een oogopslag zien waar kansen liggen voor je onderneming en wat extra aandacht vraagt. SWOT staat voor strengths, weaknesses, opportunities en threats.

TVP: ThuisVerPleging

TZD: Thuiszorgdossier

UP: Universeel Proportionalisme. Basisprincipe waarbij men zich richt tot de volledige doelgroep, maar de aanpak aanpast en/of versterkt al naar gelang de noden van een bepaalde groep (principe gebruikt bij thema ‘Betrokkenheid PZON verhogen in de Zorgraad’ – ELZ Waasland)

VAN: Vlaams ApothekersNetwerk

VAPH: Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

VEM: Vlaams Expertisepunt Mantelzorg. ​​​​​​Het online trefpunt voor mantelzorgers en zij die met hen samenwerken. Hier verzamelt en verbindt men actuele kennis en informatie over mantelzorg. Je staat er als mantelzorger niet alleen voor. https://www.mantelzorgers.be/

VIGL: Vlaams Instituut Gezond Leven: ontwikkelt preventiematerialen die doorgegeven worden aan het Logo om te verspreiden op regionaal niveau.

VIKZ: Vlaams Instituut voor Kwaliteitszorg

VIVEL: Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn. Samen met alle actoren van de eerste lijn wil VIVEL de gezondheid en het welzijn van elke burger in Vlaanderen en Brussel verbeteren.

VLOCO: Vlaams OndersteuningsCentrum Ouderenmis(be)handeling. Voor professionelen die op de werkvloer te maken krijgen met vermoedens en signalen van ouderenmis(be)handeling. Wil je als burger graag met iemand praten over ouderenmis(be)handeling? Bij de hulplijn 1712 kan u terecht met al uw vragen over geweld, ook bij ouderen.

VPK: Verpleegkundige

VPP: Vlaams Patiëntenplatform: verdedigt de belangen van de patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen naar de overheid toe.

VTE: Voltijds Equivalent. Rekeneenheid waarmee je het aantal werkuren van een bepaalde functie kunt aanduiden.

VVKP: Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen

VVSG: Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten

VVT: Verbond der Vlaamse Tandartsen

VZP: VroegTijdige Zorgplanning

V&A: Vraag & Antwoord

WAWA: apothekers van Wacht Waasland

W&D: Waas & Dender

WG: WerkGroep

WGC: WijkGezondheidsCentrum. Organisatievorm voor multidisciplinaire gezondheidszorg, waaronder huisartsgeneeskunde

WHO: World Health Organisation of Wereldgezondheidsorganisatie

WZC: WoonZorgCentrum. Nieuwe benaming voor een rusthuis.

ZCO: ZorgCircuit Ouderen (GGZ – Geestelijke GezondheidsZorg)

ZI: Zorginstelling

ZI: Zorgnet Icuro - Vlaams netwerk van zorgorganisaties die kwaliteitsvolle, betaalbare en toegankelijke zorg willen aanbieden. Koepelorganisatie van de Vlaamse algemene ziekenhuizen, initiatieven uit de geestelijke gezondheidszorg en not-for-profit voorzieningen uit de ouderenzorg.

ZPW: ZorgPunt Waasland

ZR: ZorgRaad (ELZ Waasland)

ZW: Zuid West

Aanvullingen/suggesties steeds welkom op info@elzwaasland.be of jeanique.martens@elzwaasland.be

Deze lijst werd laatst bijgewerkt op 8/12/23.