Sinds 1 april 2024 is er een nieuwe conventie in voege gegaan (2024-2026). Heel wat bepalingen zijn dezelfde gebleven maar er zijn ook een aantal wijzigingen.
We zetten de voornaamste informatie op een rijtje.
Sinds 2022 kunnen kinderen, jongeren en volwassenen met een (risico op) milde tot matige psychische problemen tegen terugbetaling naar de psycholoog. Hiervoor heeft men geen voorschrift of brief van de huisarts nodig. Men kan zich rechtstreeks aanmelden bij een geconventioneerd psycholoog of orthopedagoog in de buurt.
Er zijn zowel individuele sessies als groepssessies. De sessies vinden plaats in de spreekkamer van de psycholoog/orthopedagoog, op een plek in de buurt (vb. een huisartsenpraktijk) of online via videobellen. Sommige psychologen en orthopedagogen komen ook aan huis. Iedereen kan zich aanmelden. Het aanbod is er voor alle burgers, in het bijzonder de meeste kwetsbare.
Er zijn twee leeftijdscategorieën:
Is men tussen 15 en 23 jaar, dan kan men zelf kiezen in welke leeftijdscategorie men een psycholoog zoekt. Het hangt vooral af van de noden.
Dat hangt af van de leeftijd, het soort zorg én het soort sessies dat men volgt.
Eerstelijnspsychologische ondersteuning (Functie 2)
Eerstelijnspsychologische behandeling (Functie 3)
Groepsaanbod
Eerstelijnspsychologische ondersteuning (Functie 2) is gericht op vraagverheldering, het bevorderen van de geestelijke gezondheid via veerkracht ondersteunende, psycho-educatieve interventies te preventie en/of (vroegtijdige) opsporing van (vermoedelijk) psychische problemen die zich nog in een vroegtijdig stadium bevinden en/of op de kortdurende interventie in een vroegtijdig stadium.
Eerstelijnspsychologische behandeling (Functie 3) is gericht op een assessment van de vraag voor zover nog niet reeds aanwezig met het oog op een kortdurende behandeling van de rechthebbende en stelt klinische doelstellingen die verder gaan dan het versterken van veerkracht zoals bedoeld in functie 2.
Sommige psychologen of orthopedagogen zijn enkel erkend voor eerstelijnspsychologische ondersteuning, anderen voor beiden. Zelden alleen voor eerstelijnspsychologische behandeling. Tijdens een eerste gesprek schat de psycholoog of orthopedagoog in welke zorg het meest gepast is: functie 2 of functie 3.
De eerste individuele sessie is altijd gratis. Dan schat de psycholoog of orthopedagoog in of hij kan helpen en welke hulp het meest gepast is.
Daarna betaalt men:
Voor een groepssessie betaalt men 2,5 euro.
Kinderen en jongeren tot en met 23 jaar betalen geen remgeld, in beide netwerken.
De patiënt betaalt enkel het remgeld. De rest van het bedrag ontvangt de psycholoog via de derdebetalersregeling.
Geconventioneerde psychologen/orthopedagogen vind je op de website
www.psy-ovl.be . U kan daar filters instellen zoals regio, leeftijd, problematiek, enz. om meer gericht te zoeken. Via telefoon of email kan men zich aanmelden bij één van de psychologen of orthopedagogen.
Voor meer informatie kan u
een kijkje nemen op de website www.spreekerover.be
of met het conventieteam contact nemen via Info.conventie@psy-ovl.be.
Wil u in uw organisatie, vereniging, ontmoetingspunt, jeugdhuis, lokale afdeling enz. een sessie organiseren rond één of meerder thema’s van mentaal welzijn, dan kan u ook hiervoor beroep doen op een geconventioneerd psycholoog of orthopedagoog.
Enkele voorbeelden:
Voorwaarden zijn: minimaal 10 aanwezigen of een vaste groep, minimale duur is 90 minuten.
Heb u interesse om samen te werken, dan zoeken wij voor jou (gratis) een geschikte psycholoog/orthopedagoog.
Psychologen en orthopedagogen geven ondersteuning aan eerstelijnswerkers (zorgprofessionals, leerkrachten, vrijwilligers) over het aanbod aan psychologische zorg in de eerste lijn, onder meer over de mogelijke interventies die zij zelf kunnen ondernemen ter ondersteuning van de rechthebbende met een psychische zorgvraag. Dit kan onder de vorm van casusbesprekingen, intervisie, praktische vorming, enz. Ook deze dienstverlening is gratis.
Wenst u daar beroep op te doen dan neemt u contact op met de netwerkpunten van de netwerken geestelijke gezondheidszorg.
Bent u klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog dan kan u uw aanvraag doen om aan te sluiten bij de conventie. Is uw kandidatuur goedgekeurd en zijn er conventie-uren beschikbaar dan kan ook u aan de slag voor kwetsbare personen tegen terugbetalingstarieven.
Nieuw is dat u zich ook kan laten conventioneren voor alleen groepsaanbod.
Wenst u concrete informatie voor uw kandidatuurstelling, stuur dan een email naar info.conventie@psy-ovl.be