banner cross care
logo's samen

Europa ondersteunt via CrossCare 2.0 acht Vlaamse en Nederlandse zorgproeftuinen voor de ontwikkeling van nieuwe zorginnovaties.
Het is de opvolger van het succesvolle CrossCare-project (2016-2021) waar 30 zorginnovaties ondersteund werden in Vlaamse en Nederlandse zorgproeftuinen.

Enerzijds kunnen bedrijven/zorgorganisaties die innovaties ontwikkelen financiële steun uit het ‘CrossCare-innovatiefonds’ ontvangen.
Deze steun kan oplopen tot €100.000 per organisatie. Anderzijds ondersteunen zorgproeftuinen langs beide zijden van de grens de geselecteerde bedrijven/zorgorganisaties ook door innovaties te demonstreren/testen/evalueren met eindgebruikers.
De zorgproeftuinen zijn expert in co-creatie en live testen met zorggebruikers en zorgprofessionals in hun eigen leef- en werkomgeving.
Zij stellen die expertise in dit project gratis ter beschikking.

CrossCare 2.0 bestaat uit volgende zorgproeftuinen:

  • Vlaanderen: LiCalab/Thomas More Kempen (provincie Antwerpen), Zorglab Aalst (provincie Oost-Vlaanderen), Happy Aging (provincie Vlaams-Brabant & Limburg) en Eerstelijnszone Brugge in samenwerking met de POM-West-Vlaanderen (provincie West-Vlaanderen).
  • Nederland: Care Innovation Center (provincie Noord-Brabant), Zuyd Hogeschool/EIZT (provincie Limburg), Coöperatie Slimmer Leven in samenwerking met Brainport Development (provincie Noord-Brabant) en HZ University of Applied Sciences (provincie Zeeland).

Voor de regio West-Vlaanderen zal vanuit de samenwerking van ELZ Brugge en POM West-Vlaanderen een zorgproeftuin uitgebouwd worden, waarbij bedrijven, kennisinstellingen, zorgorganisaties en eindgebruikers samenwerken om innovaties in de zorg te ontwikkelen en te testen. Zeven innovatieve samenwerkingstrajecten zullen de Eerstelijnszone Brugge versterken en ondernemerskracht een boost geven binnen het domein van (e)Health in onze regio.

De eerste CrossCare-oproep voor bedrijven/zorgorganisaties die een concrete zorginnovatie willen uitwerken verwachten we dit najaar.

Wil je alvast meer informatie over deze oproep? Neem dan contact op met Cleo Dhondt (cleo.dhondt@elzbrugge.be) of Dominique Bogaert (dominique.bogaert@pomwvl.be).

In november organiseerden we al een aantal evenementen om innovatie in de zorg te stimuleren. Klik hier voor een terugblik.

Projectpartners

logo's projectpartners

Met steun van

Het project loopt van 1 april 2023 tot 31 maart 2026 en krijgt 4 miljoen EUR Europese subsidies vanuit INTERREG Vlaanderen-Nederland.

logo's cofinan