Deze inhoud is van toepassing op de zones Dender en Waasland Noord Oost en Zuid West

Het is uitkijken naar midden 2024: dan lanceert het Departement Zorg de Rechtenverkenner 2.0, een vernieuwde versie van de bestaande website Rechtenverkenner.

Wat is de rechtenverkenner?

Dit is een uniek instrument dat sociale rechten op lokaal, provinciaal, Vlaams en federaal niveau verzamelt. Voor hulp- en zorgverleners vormt dit een belangrijk hulpmiddel om burgers in Vlaanderen te informeren over financiƫle voordelen, gratis dienstverlening en andere vormen van sociale rechten.

Wat is nieuw?

Deze vernieuwde versie biedt een antwoord op enkele tekortkomingen van de eerste Rechtenverkenner.

Zo past het Departement Zorg de website inhoudelijk aan. Werkgroepen met vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld en twee testfasen met de eindgebruikers, garanderen dat de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk wordt.

Daarnaast stromen de sociale rechten in Rechtenverkenner door vanuit de Interbestuurlijke Producten- en Dienstencatalogus (IPDC) en de Lokale Producten- en Dienstencatalogus (LPDC), waardoor de informatie eenvoudiger up-to-date te houden en te hergebruiken is. Tegelijk betekent dit ook wel dat een hulp- of zorgverlener de Rechtenverkenner voor een cliƫnt in een bepaalde gemeente enkel goed zal kunnen gebruiken, als het lokaal bestuur van die gemeente de juiste informatie heeft ingevoerd in de LPDC.

De nieuwe Rechtenverkenner wordt nu volop gevuld met sociale rechten. En daarin kan dus elk lokaal bestuur zijn steentje bijdragen!

Meer weten?

Het ontwikkelproces, de praktische handleiding voor lokale besturen en interessante links kan u terugvinden op https://www.departementwvg.be/rechtenverkenner-20.