Het Bestuursorgaan van VIVEL bevestigde het nieuwe plan om doelgerichte zorg verder uit te rollen in Vlaanderen. Daarmee zetten ze verder in op geïntegreerde zorg.

Wat gaat er gebeuren?

Momenteel bereidt VIVEL zorgvuldig alle stappen voor een duurzame uitrol voor. Dat betekent onder meer:

  1. Trainers opleiden: ze leiden 10 trainers op tussen januari en maart 2024. Die geven daarna trainingen binnen en buiten hun organisatie. De aanpak en zoektocht hiervoor is reeds opgestart.
  2. Trainingen aanvragen: VIVEL zet een proces op om aanvragen te organiseren en deze te matchen. Daarbij nemen ze het administratie luik op en controleren ze op kwaliteit. In 2024 voorzien ze maximaal 30 trainingen, en dit vanaf april 2024. De modaliteiten voor o.a. inschrijvingen, kostprijs en profielen van deelnemers worden op dit moment nog verder vormgegeven.
  3. Team: niet alleen het proces en de tools worden in stelling gebracht. Om dit project te realiseren, optimaliseren ze ook de interne werking om de garantie te bieden op inhoudelijke en administratieve opvolging. Concreet werven ze weldra een administratief medewerker aan.

Geen trend!

Neen, doelgerichte zorg is geen trend; het is een cruciale evolutie in de zorg. De redenen zijn duidelijk: doelgerichte zorg verbetert de kwaliteit van zorg, verhoogt de efficiëntie, vergroot de tevredenheid van personen en bevordert persoonsgerichte behandeling.

Doelgerichte zorg is dus allesbehalve een luxe, maar een essentiële evolutie die de gezondheidszorg en welzijn ten goede zal veranderen en de persoon en diens omgeving centraal stelt.

Het is dan ook de ambitie van VIVEL om te bouwen aan geïntegreerde zorg door het stimuleren en faciliteren van duurzame sector-overschrijdende samenwerking in de eerste lijn, waarbij eerstelijnsactoren met de persoon en diens omgeving optimaal samenwerken.

Nu al benieuwd hoe je binnen je organisatie doelgerichte zorg kan implementeren?

Het afgelopen jaar ging Arteveldehogeschool samen met Eerstelijnszone Midden West-Vlaanderen en VVSG op expeditie doelgerichte zorg. Zij ontwikkelden een stafkaart die je op weg helpt om doelgerichte zorg te implementeren binnen je werking. De stafkaart is opgebouwd uit 4 fasen. Elke fase focust op één thema en biedt handvaten om doelgerichte zorg te implementeren.