Het Gerodent PLUS project van Universiteit Gent heeft de ambitie om de mondgezondheid bij kwetsbare thuiswonende ouderen te verbeteren. Dit wil het project doen door de samenwerking tussen verschillende zorgverleners te verbeteren en mondzorg toegankelijker te maken.

Dit doel wordt nagestreefd door middel van verbeterde interprofessionele samenwerking tussen de zorgdragers en het verbeteren van de toegang tot zorg voor kwetsbare en zorgafhankelijke ouderen die thuis verblijven of in een vorm van beschermd wonen of intermediaire woonvorm al of niet met ondersteuning

Gerodent PLUS

Dit laatste doet Universiteit Gent door het verhogen van de oral health literacy bij de zorgvragers en het sensibiliseren van mondzorgprofessionals om de toegang tot hun zorgomgeving te verbeteren. Ten slotte wil het project de reguliere tandheelkundige zorg en de bestaande mobiele zorg (Gerodent) beter op elkaar afstemmen. Binnen het project wordt ingezet op twee eerstelijnszones - RITS en Scheldekracht - en bijhorende zorgraden zodat er context specifiek en transdisciplinair samengewerkt kan worden in functie van de noden in de regio.

Doelgroepen

  • Zorgdragers: zorgverleners en welzijnswerkers actief binnen de eerstelijnszones (ELZ) die een actieve rol kunnen spelen rond mondzorg op het niveau van preventie en doorverwijzing (huisartsen, zorg- en verpleegkundigen, thuiszorg, apothekers, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten, OCMW, CAW, …) in samenwerking met de mondzorgprofessionals (tandartsen, mondhygiënisten).
  • Zorgvragers: thuiswonende kwetsbare en zorgafhankelijke ouderen en hun mantelzorgers.