eten

De gratis groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing zijn zes opeenvolgende samenkomsten van anderhalf uur waarin je, onder begeleiding van een diëtist, praktijkgericht aan de slag gaat met eetgewoonten. Je leert hoe je diabetes type 2 kan voorkomen en hoe je gezonder kan leven.

Diëtisten Lisa Tavernier en Katia Cornelis begeleiden de groepen in het Cultuurcentrum Scharpoord te Knokke-Heist. Dit voorjaar was alvast een schot in de roos: er werden maar liefst vier groepen begeleid en de meeste deelnemers hebben de smaak te pakken.

De diëtisten hebben - raar maar waar - een anti-dieet visie en geven vooral leefstijl advies. Het gaat dus niet alleen over voeding. Lichaamsbeweging en andere gezonde initiatieven zoals stoppen met roken komen eveneens aan bod. De achterliggende idee is: je hebt zelf controle over diabetes. Je leeftijd kan je niet veranderen, je leefstijl wel.

De groepen zijn relatief klein: gemiddeld zes deelnemers per groep. Hierdoor kunnen de diëtisten op een praktijkgerichte manier werken. De deelnemers leren wat gezonde voeding en lichaamsbeweging is en, vooral, hoe ze het kunnen implementeren in hun thuis- en werksituaties. Dit is heel individugericht. Als iemand bijvoorbeeld aangeeft dat hij er, wegens tijdstekort, niet in slaagt om ’s avonds te koken wordt er individueel bekeken wat de mogelijkheden zijn. Meal prepping is één van de opties. Dit wil zeggen dat je voor drie dagen verder kookt. Op de eerste dag eet je, bijvoorbeeld, een gerecht met gekookte aardappelen, de tweede dag met puree en de derde dag een ovenschotel. Met anderhalf uur werk heb je voor drie dagen eten en … maar één keer afwas.

bew

Barrières om te bewegen zoals “geen tijd” of “sporten kost teveel geld” komen ook aan bod. Dat je niet veel nodig hebt om te bewegen ervaren de deelnemers tijdens korte bewegingsmomenten. Een voetbal of een bank, meer is er echt niet nodig!

De tips & tricks komen trouwens niet alleen van de diëtisten. De deelnemers pikken ook dingen op vanuit elkaars ervaringen en verhalen.

Het zijn dit soort kleine praktische tips waar deelnemers thuis mee aan de slag kunnen. Net daarom is het goed dat er tussen elke sessie twee weken tijd is. De mensen kunnen dan testen wat ze geleerd hebben. Tussen de voorlaatste en de laatste sessie is er zelfs een pauze van acht weken. Deze laatste samenkomst is een soort her-evaluatie … het ideale moment om nog wat bij te sturen.

Dat de sessies een succes zijn, staat buiten kijf. Veel deelnemers laten zich intussen ook persoonlijk begeleiden in de zelfstandige praktijk van de diëtiste. En in het najaar werden alvast vier nieuwe reeksen gepland. Wie interesse heeft, kan een kijkje nemen op de website van de Diabetes Liga.

halt2