Wist je dat vanaf volgend jaar in heel België er een rookverbod komt op speelpleinen, sportvelden, in de omgeving van scholen en ziekenhuizen, en op heel wat andere openbare plekken in open lucht? Roken veroorzaakt ongeveer een vijfde van alle kankers en ligt vaak aan de basis van hart-, long- en andere ziektes. Het is ook een dure bedoening. De argumenten om te stoppen met roken worden alleen maar talrijker.

Toch blijft het een moeilijke opdracht. Onderzoek toont aan dat slechts 3 tot 5 procent van de rokers die proberen te stoppen zonder hulp, daar effectief in slaagt. Wie wil stoppen, kan dus een duwtje in de rug gebruiken. Als hulpverlener kan je een cruciale rol spelen in het ondersteunen van je cliënten bij het stoppen met roken.

Om jou als hulpverlener te ondersteunen in het begeleiden van je cliënten naar een rookvrij leven, vind je op de webpagina ‘Gezond Leven Stimuleren van ELZ Gent de nodige tools terug om het gesprek aan te gaan. Je vind er ook laagdrempelig groepsaanbod, zoals de groepscursussen van Stad Gent die in april opnieuw van start gaan.

Koen Venegas Aernouts (37), een deelnemer van de rookstopcursus getuigt: “Vanaf mijn 16de ben ik beginnen roken. Met tussenpozen maar altijd hervallen. Maar na het volgen van de groepscursus rookstop heb ik het gevoel dat ik er nu definitief van af ben. Je motiveert elkaar en je wil bij de volgende bijeenkomst niet met beschaamde kaken toegeven dat je weer hervallen bent.”

Doe mee aan het Buddy Deal project van de Stichting tegen Kanker en roep je cliënten op om samen met een partner, vriend, familie of collega de hele maand mei niet te roken. Samen kunnen we onze cliënten ondersteunen in deze belangrijke stap naar een gezonder leven.

Jouw betrokkenheid kan het verschil maken in het leven van je cliënten. Laten we samen werken aan een rookvrije toekomst.