Rookt je patiënt/cliënt? Overweegt hij/zij te stoppen met roken? Ontdek hieronder meer informatie over het tabaksbeleid, hoe je het gesprek over roken aangaat, en waar je patiënt/cliënt terecht kan voor hulp om te stoppen met roken.

Preventiekalender

Samen met Stad Gent en Logo Gezond Plus ontwikkelen we een preventiekalender waarbij we jullie laagdrempelig materiaal en good practices aanreiken. Voor het thema 'stoppen met roken' kan je de materialen via deze link steeds raadplegen.

Wil je deze graag in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief van Eerstelijnszone Gent.

Gevolgen van roken

Roken heeft een grote impact op gezondheid. In Vlaanderen sterven er jaarlijks 7800 mensen door tabak, dat zijn er 21 per dag. Wereldwijd is het de belangrijkste vermijdbare oorzaak van (chronische) ziekte en overlijden. De meeste rokers hebben spijt dat ze ermee begonnen zijn en willen er weer van af, maar dat is moeilijk omdat het een hardnekkige verslaving is. Ook passief roken (of onvrijwillig meeroken) leidt tot enorme gezondheidsschade. Bovendien heeft roken ook een grote sociale impact.

Hoe kunnen we een rookvrij leven realiseren voor anderen en onszelf? Door in te zetten op drie pijlers:

  • Niet beginnen met roken (preventie)
  • Stoppen met roken
  • Een rookvrije omgeving creëren

Tabakspreventie

Preventie betekent ervoor zorgen dat iemand niet met roken begint: voorkomen dat je begint, of, indien al begonnen (maar nog in een prille fase), ermee doorgaat. Preventie richt zich dus tot een specifieke doelgroep, namelijk degenen die nog niet gestart zijn en zij die experimenteren maar nog geen gewoonterokers zijn. Lees hier alles over tabakspreventie.

Test met advies

De nicotineverslavingstest bestaat uit 6 vragen. Zo kan je patiënt/cliënt testen hoe verslaafd hij/zij is aan nicotine.

Stoppen met roken

Het gesprek over roken aangaan is niet altijd gemakkelijk. Maar wel superbelangrijk. Als hulpverlener kan je soms het laatste duwtje in de rug geven aan iemand die zijn rookgedrag wil veranderen.

  • Hoe ga je het gesprek aan met een roker? In deze e-learning leer je hoe je een kort rookstopgesprek voert. Zelfs eentje van minder dan 1 minuut.
  • Hoe kan een gesprek over roken eruitzien? KRACH-T wijst de richting aan.

Welk aanbod is er voor mensen die willen stoppen met roken?

Aanbod - Groepscursussen

Groepscursussen zijn een effectief middel om te stoppen met roken. In groep vinden mensen steun. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen, er wordt gedeeld en gelachen. Een tabakoloog of erkende rookstopbegeleider begeleidt de sessies.

Zowel Stad Gent als de Bond Moyson organiseren groepscursussen.

Groepscursus Stad Gent

  • De groepscursussen van Stad Gent bestaan uit 8 sessies van telkens 1u30min.
  • De kostprijs is 48 euro voor de 8 lessen.
  • Mensen met verhoogde tegemoetkoming en jongeren tot 20 jaar betalen 24 euro.
  • Alle info en inschrijven vind je via Groepscursus Stad Gent.

Groepscursus Solidaris

  • De groepscursussen van Solidaris bestaan uit 4 sessies van telkens 1u30min.
  • De kostprijs is 24 euro voor de 4 lessen.
  • Leden betalen 20 euro.
  • Mensen mét verhoogde tegemoetkoming en jongeren tot 20 jaar betalen 12 euro.
  • Alle info en inschrijven vind je via Groepscursus Rookstop Solidaris.

Individueel aanbod

Begeleiding van een tabakoloog of rookstopbegeleider

Wil je client/patiënt graag stoppen op individuele basis? Dan kan hij zich laten begeleiden door een erkende tabakoloog of rookstopbegeleider. Via de website van de VRGT kan je de dichtstbijzijnde tabakoloog opzoeken. De kostprijs is 7,5 € per 15 min. Mensen met verhoogde tegemoetkoming en jongeren tot 21 jaar betalen 1 € per 15 minuten.

Telefonische coaching

Kan je cliënt/patiënt zich moeilijk verplaatsen? Dan is er de telefonische coaching door een tabakoloog van Tabakstop. Die is helemaal gratis!

Rookstop apps

Er bestaan ook apps die je cliënt/patiënt kunnen ondersteunen bij het stoppen bij roken. Op de website van Gezond Leven worden 7 rookstop apps uitgelegd die kunnen helpen, zoals bijv. de Stopstone app voor jongeren. Verschillende zijn gratis.

Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden om iemand te ondersteunen bij het stoppen met roken.

Gedeeltelijke terugbetaling van nicotinevervangers en rookstopgeneesmiddelen

Een aantal ziekenfondsen voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van rookstopmiddelen zoals nicotinevervangers (pleisters, tabletten, kauwgom, inhaler, …). De overheid voorziet een gedeeltelijke terugbetaling van rookstopgeneesmiddelen op voorschrift zoals Zyban® (Bupropion) en Champix® (Varenicline). In bijlage vind je het overzicht. Je patiënt/cliënt vraagt best eerst raad over het gebruik ervan aan de tabakoloog, apotheker of huisarts want bij de nicotinevervangers is de juiste dosering belangrijk en de geneesmiddelen hebben soms bijwerkingen.

Maand mei: Buddy Deal

Stichting tegen Kanker roept op om 1 maand niet te roken! In de maand mei wordt de Buddy Deal georganiseerd met als doel te stoppen met roken vanaf de maand mei met de steun van een Buddy (een partner, vriend, familie, collega,…). Wens je je cliënten hiervan op de hoogte te brengen? Alle informatie kan je hier terugvinden.

Specifieke doelgroep: zwangere vrouwen

Vaak is een zwangerschap voor vrouwen dé motivatie om te stoppen met roken. Toch lukt het veel vrouwen niet om voor langere tijd te stoppen. Terwijl ze vaak wel weten dat tabaksrook schadelijk is. Hoe kan jij (aanstaande) ouders ondersteunen bij een rookstop? Het project en de e-learning Rookvrije Start bieden ondersteuning. Er bestaan bovendien heel wat materialen en folders om het gesprek aan te gaan.

Een rookvrije omgeving creëren

Tabaksrook is ontzettend schadelijk voor onze gezondheid. Dat besef is langzaam gegroeid en vanaf de jaren 80 kwam daar meer bewijs voor. Daarom werden bepaalde publieke ruimtes bij wet rookvrij gemaakt. Daarnaast worden ook meer en meer plekken rookvrij om kinderen en jongeren een gezond voorbeeld te geven. Vanaf 2025 worden nog meer plekken rookvrij, het overzicht en meer informatie over het rookverbod kan je hier terugvinden.

Wil je als hulpverlener graag een plek rookvrij maken om niet-rokers en kinderen te beschermen? Met Generatie Rookvrij kan dit. Voor meer informatie of ondersteuning, neem contact op met Logo Gezond+.