De Oost-Vlaamse Expertisecentra Dementie Meander en Paradox streven er samen met Alzheimer Liga Vlaanderen naar om de persoon met dementie en zijn omgeving een volwaardige plaats te geven in onze maatschappij. Ze willen blijven focussen op de mogelijkheden die er zijn, zonder daarbij kwetsbaarheden uit de weg te gaan. Ze willen ontmoetingen stimuleren om elkaar te kunnen steunen. Om deze boodschap kracht bij te zetten en te symboliseren, organiseren de Expertisecentra Dementie Paradox en Meander samen met Alzheimer Liga Vlaanderen een nieuwe actie: Zuurstof voor dementie.

Tegen eind 2025 willen ze op minstens 100 verschillende plaatsen in de provincie Oost-Vlaanderen een boom (een ruwe berk) hebben gepland. De boom symboliseert een plek voor mensen met dementie en hun omgeving waar er kan worden gelachen, gefeest, contact kan worden gemaakt, tot rust kan worden gekomen… waar je met andere woorden echt jezelf kan zijn met je sterktes en je kwetsbaarheden. Het is een plek waar mensen zuurstof kunnen vinden om weer verder op weg te kunnen gaan.

Werk jij in een organisatie – stad, gemeente, ziekenhuis, woonzorgcentrum, centrum voor dagverzorging, school, bedrijf…- die een dementievriendelijke samenleving wil zichtbaar maken en mensen met dementie (en hun mantelzorgers) dat steuntje in de rug wil geven? Bestel een boompakket en plant een ruwe berk op jouw openbaar domein!

Heb je al kennis gemaakt met ons dementiekompas? Een zorg- en welzijnsgids voor personen met dementie en hun omgeving.