Deze inhoud is van toepassing op de zones Gent en Scheldekracht

Wat is OverHoop?

OverHoop, een project van de Koning Boudewijnstichting in opdracht van de Vlaamse Overheid, bouwt aan een groter bewustzijn over ontwikkelingstrauma en wil de preventie en aanpak ervan versterken. Na een terreinverkenning en de ontwikkeling van 10 pilootprojecten, worden nu alle eerstelijnszones in Vlaanderen en Brussel gemobiliseerd om mee de schouders onder het project te zetten.

OverHoop wil de versnipperde inzichten en kennis over ontwikkelingstrauma verzamelen en delen, bestaande initiatieven van preventie tot herstel in de praktijk versterken en verspreiden. Op die manier wil OverHoop iedereen die met kinderen werkt houvast bieden.

Meer informatie

Samen voorbij trauma, van preventie tot herstel

Als Eerstelijnszone Gent & Scheldekracht stappen we samen mee in het project ‘OverHoop’!

“Overhoop is vooral een verhaal ‘over hoop’ en over veerkracht, omdat er in preventie, aanpak en herstel van ontwikkelingstrauma ook kansen liggen.”

We stappen mee in het project vanuit het idee om in kaart te brengen wat er hierrond al bestaat in de regio en te bekijken hoe we bestaande zaken kunnen versterken en/of eventuele hiaten kunnen opvullen.

Wat gaan we doen?

Piste 1 - Kindreflex (gericht op actoren die werken met volwassenen)

Het doel binnen deze piste is om de Kindreflex structureel te verankeren in het denken en handelen van alle actoren die met volwassenen werken. We willen ervoor zorgen dat deze reflex automatisch wordt meegenomen in de dagelijkse praktijk.

De Kindreflex streeft ernaar om zorgprofessionals te stimuleren om met hun volwassen cliënten te spreken over het thema ouderschap. Het doel is om professionals verontrustende gezinssituaties te laten detecteren en het veilig klimaat te helpen herstellen.

Wil je kennismaken met de basisbeginselen van de Kindreflex? Check dan zeker eens deze introductie van Catherine Saey, medewerker Kindreflex. Je krijgt uitleg over wat de Kindreflex precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is om in de eerstelijn te werken vanuit een Kindreflex.

Piste 2 - Inspiratieshots (gericht op actoren die met kinderen, jongeren en gezinnen werken)

In deze piste ligt de focus op het aanbieden van inspiratiesessies rond traumasensitief handelen. We willen hierbij inzetten op herkenbaarheid, toepasbaarheid en toegankelijkheid voor mensen in het werkveld.

Hierbij organiseren we een lezing 'samen de schouders onder traumasensitieve zorg' van Sabine Vermeire op 5 februari 2026 en 24 februari 2026. De uitnodiging hierover volgt nog. Tijdens deze lezing staan we samen stil bij de impact van trauma in de kindertijd. Je krijgt zicht op de vele wijzen van zich staande houden van kinderen en jongeren in deze uitermate stressvolle situaties. De complexiteit aan problematieken die zich in hun lijf en leden nestelen maar ook in hun gezin, school, buurt, voetbalclub… nemen we onder de loep. Tegelijkertijd bekijken we hoe we het dagelijkse samenleven voor hen haalbaar houden en wie vanuit welke rol daar een belangrijke bijdrage kan in leveren. Je krijgt handvatten aangereikt om op speelse wijze zowel problemen in het dagelijks functioneren als traumatische ervaringen bespreekbaar te maken met kinderen en jongeren en dit in samenspraak met de belangrijke betrokken en hun netwerken.

Interesse in deze lezing? Hou dan zeker onze nieuwsbrieven in de gaten.

Ligant ontwikkelde concreet toepasbare tools aan de hand van infofiches om de theorie van het 'traumasensitief werken' om te zetten in de praktijk.

Piste 3 - Overzicht van het aanbod en netwerkversterking

Deze piste vormt een overkoepelende stap waarin het aanbod uit de eerste twee pistes wordt samengebracht en geborgd in een duurzaam netwerk.

We willen hier inzetten op netwerkversterking via bijvoorbeeld intervisiemomenten.


Ben je nog op zoek naar andere informatie rond ontwikkelingstrauma dan hetgeen hierboven weergegeven is? Neem dan zeker een kijkje op de website van OverHoop.


Geplande activiteiten


Vormingen

Inspiratie en getuigenissen

Video's
Logo Opgroeien en OverHoop