Warme Noorderkempen

Het verhaal

Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel zetten zich in voor de thema's verslavingspreventie en het mentaal welbevinden van de bewoners. We willen samen kwetsbaarheid bespreekbaar maken in een veilige omgeving, en ervoor zorgen dat iedereen de weg vindt naar hulp. Ook willen we alle bewoners beschermen tegen risico's van gokken, gamen, alcohol- of ander druggebruik.

Dit doen we door organisaties en professionals te ondersteunen rond deze thema's. Op die manier zetten we in op een warme omgeving, en kunnen we samen mogelijke problemen vermijden.

Problematisch gebruik van verslavende middelen is in iedere Vlaamse stad of gemeente een realiteit en heeft een sterke invloed op het mentaal welbevinden van onze bewoners. En ook omgekeerd geldt: een gelukkige burger zal minder geneigd zijn bepaald risicogedrag te stellen. Laag mentaal welbevinden en/of problematisch gebruik van tabak, alcohol en andere drugs, gamen en gokken vormen een bedreiging voor het welzijn van de persoon zelf. Ook onze lokale besturen worden geconfronteerd met negatieve gevolgen als gezondheidsproblemen, huiselijk geweld, verkeersongevallen, vandalisme, straatdealers, wildplassen en vechtpartijen.

De ELZ Noorderkempen creëert, ondersteunt en zoekt initiatieven die de gezondheid en het welzijn van elke bewoner verbeteren:

  • Actief inzetten op preventie op maat,

  • Het ondersteunen én versterken van het mentaal welbevinden van elke bewoner,

  • Het voorkomen of beperken van problemen ten gevolge van gebruik van tabak, alcohol en andere drugs, gamen en gokken,

  • Health in All Policies: onze lokale besturen werken samen in een stuurgroep en we richten onze initiatieven naar de verschillende settings (onderwijs, vrije tijd, zorg & welzijn, …)

  • Actief samenwerken met onze partners Logo Antwerpen en CGG Vagga,

  • Het ondersteunen en/of promoten van relevante campagnes uitgewerkt op Vlaams niveau.


De intergemeentelijk preventiewerker (IGP) ondersteunt

De intergemeentelijk preventiewerker (IGP) ondersteunt bij het werken aan een integraal en geïntegreerd lokaal preventief beleid. We gebruiken de kadermethodiek ‘Gezonde Gemeente’ als basis en richten onze initiatieven op de vier verschillende strategieën: educatie en sensibiliseren, omgevingsinterventies, afspraken en regels, zorg en begeleiding.

Op 26 juli 2021 startte Nandi Vankrunkelsven als IGP voor de vijf gemeenten van de ELZ: Essen, Kapellen, Kalmthout, Wuustwezel en Brasschaat. Nandi zet haar schouders onder projecten rond mentaal welbevinden, tabak, alcohol, drugs, gokken en gamen. Ze hoopt zo te kunnen bijdragen aan de missie om de gezondheid en het welzijn van elke bewoner in de regio te verbeteren. Binnen haar werking neemt Nandi projecten – waar mogelijk – intergemeentelijk op, en heeft ze oog voor de eigenheid en uniciteit van de aparte gemeenten.

“Verslavingspreventie en mentaal welbevinden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als IGP ben ik dan ook enorm blij dat ik de kans krijg om binnen de vijf gemeenten gecombineerd te werken aan deze thema’s. Het belang van een goede mentale gezondheid krijgt gelukkig steeds meer aandacht. Ik hoop hierrond nog meer bewustwording te creëren, bewoners te motiveren om verder in te zetten op zelfzorg en zorg voor anderen, en zo de veerkracht in de regio te blijven vergroten”, aldus Nandi.

Je kan haar bereiken via nandi.vankrunkelsven@logoantwerpen.be




Help mee de campagne te verspreiden

Download hier het digitale communicatiemateriaal


Lancering Warme Noorderkempen

Op 1 oktober 2022, bij de start van de jaarlijkse 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, werd Warme Noorderkempen officieel gelanceerd. Samen met de intergemeentelijk preventiewerker, psychologe Lotte Vanwezemael en Warme William, de mascotte van de Warme William-campagne, werd het belang van mentaal welbevinden en verslavingspreventie in de kijker gezet.

De Warme William luistermobiel reedt door de regio en zo werd in elke gemeente de Warme William zitbank en de Warme Noorderkempen wandeling officieel geopend.