Verse lucht in je huis

De winter staat voor de deur en de torenhoge energieprijzen maken het al een uitdaging om ons huis lekker warm te houden. Maar verlies in je strijd tegen de koude buitenlucht, ook niet de voordelen van verse binnenlucht uit het oog!

Vervuilde lucht in huis

Misschien merkte je het zelf nog niet op, maar ons huis bevat tal van bronnen die de binnenlucht vervuilen. Wijzelf en de huishoudelijke taken die we doen, produceren heel wat vocht. Denk maar aan schoonmaken, koken of douchen. Daarnaast zorgen bouwmaterialen, poetsproducten en andere spullen die we gebruiken voor ongezonde stoffen in ons huis. Deze stoffen stapelen zich op en zorgen voor ongezonde binnenlucht. Wist je dat de binnenluchtkwaliteit hierdoor slechter kan zijn dan de buitenlucht?

Kan het kwaad?

Wie veel tijd in een woning of een gebouw met vervuilde binnenlucht doorbrengt, kan gezondheidsklachten krijgen zoals luchtwegaandoeningen, hoofdpijn, astma en allergieën. Vervuilde binnenlucht kan ook leiden tot mindere prestaties op school en op het werk. Je verliest namelijk je concentratie als er te weinig zuurstof en veel verontreinigende stoffen in de lucht hangen. Bovendien raak je makkelijker besmet met infectieziekten in slecht verluchte ruimtes. Kortom: het effect van een vervuilde binnenlucht valt niet te onderschatten, zeker als je weet dat we gemiddeld 85% van onze tijd binnen doorbrengen.

Zorg voor verse lucht

Door eenvoudige maatregelen kan je de lucht in je huis gezond houden. Maak gebruik van je ventilatiesysteem en/of ventilatieroosters om verse lucht binnen te laten. Ook als je dit niet hebt, kan je voor verse lucht zorgen door ramen te openen. Bij activiteiten die veel vocht produceren of waarbij je producten gebruikt, is dit extra belangrijk.

Vind jij zowel een gezond huis als een gezellig warm huis belangrijk? Kijk dan zeker eens op www.gezondbinnen.be voor tips om via kleine of grote ingrepen efficiënt te ventileren en warmteverlies te beperken.

Binnen stoken

Steek jij je openhaard, gas- of houtkachel aan nu de winter voor de deur staat? Zorg dan dat je gezond en veilig kan genieten van de gezellige warmte. Onderstaande tips helpen je op weg.

Kies de beste brandstof

  • Verwarm bij voorkeur op aardgas in plaats van op hout of kolen
  • Kies in geval van hout voor droog, puur en onbehandeld hout dat liefst 2 jaar droog heeft gelegen of houtpellets.
  • Het verbranden van geverfd of geïmpregneerd hout, recent snoeihout, multiplex of spaanplaten is verboden. Die materialen zijn niet alleen schadelijk voor jezelf, maar ook voor je buren en het milieu. Bovendien heb je meer kans op een schoorsteenbrand.

Kies voor een kachel of haard met aangepast vermogen.

  • Het bespaart je brandstof en vermindert het risico dat de rook ongezonde stoffen bevat of een onaangename geur.
  • Laat je kachel, openhaard en schoorsteen elk jaar reinigen door een vakman. Zo verminder je het risico op CO-vergiftiging en vermijd je hogere stookkosten.

Zorg voor een hoge, schone schoorsteen die goed trekt Laat je schoorsteen minstens jaarlijks vegen door een vakman.

Stook volgens de regels van de goede praktijk

  • Gebruik aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes om het vuur aan te steken. Gebruik geen krantenpapier, brandspiritus of paraffineblokjes.
  • Zorg altijd voor voldoende verse lucht wanneer het toestel in werking is.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer. Dan blijven de rookgassen in en om het huis hangen.
  • Regel goed de luchttoevoer van je kachel. Zet de luchttoevoer volledig open als je de kachel aanmaakt. Zodra het vuur goed brandt, verminder je de luchttoevoer een beetje.
  • Loopt de temperatuur te hoog op? Sluit de luchttoevoer nooit volledig af, maar voeg minder brandhout toe. Sluit je de luchttoevoer helemaal af, dan krijgt het vuur te weinig zuurstof met gevaar voor CO.
  • Laat het vuur uitbranden door op tijd te stoppen met hout toe te voegen. Sluit in ieder geval de luchttoevoer niet volledig af.

Check of je goed bezig bent

  • Veel roetafzetting op of boven het toestel is geen goed teken.
  • Kijk naar de kleur van de rook uit de schoorsteen. Is de rook wit of vrijwel onzichtbaar, dan ben je goed bezig.

Buiten stoken

Vuurtje stoken in de tuin? Ga voor het gezonde alternatief.

Afval verbranden in de tuin is geen goed idee. Het is ongezond en slecht voor de luchtkwaliteit. Meer nog, het is bij wet verboden. Maar wist je dat er gezonde, milieuvriendelijke alternatieven bestaan?

Wat zegt de wet?

De wet is duidelijk: afval verbranden in open lucht is voor iedereen verboden. Je mag geen papier, plastic, piepschuim en autobanden verbranden, maar ook geen gft, houtafval en groenresten.

Je mag voor de gezelligheid wel een kampvuur maken met droog en onbehandeld hout. En je mag droog, onbehandeld hout of kolen verbranden in een sfeerverwarmer of de barbecue.

En de afvalverbrandingsinstallaties dan?

In Vlaanderen hebben alle afvalverbrandingsinstallaties een rookgaszuivering. Ze verwerken tonnen restafval, maar stoten allemaal samen toch véél minder vervuilende en ongezonde stoffen uit dan open vuurtjes in de tuin. Wist je dat een afvalverbrandingsinstallatie een groot deel van de warmte omzet in groene stroom? Zo gaat zelfs het restafval niet helemaal verloren.

Sorteren en composteren als alternatief

Voor elk afval bestaat een gezonde, milieuvriendelijke oplossing. Sorteer daarom goed en doe mee aan selectieve inzamelingen. Het meeste ingezamelde afval wordt gerecycleerd en krijgt zo een nieuw leven. Kan iets niet meer worden gebruikt? Dan wordt het verwerkt in speciale afvalverbrandingsinstallaties met rookgaszuivering en energierecuperatie.

Preventie is nog beter

Sorteren is goed, maar preventie nog beter. Zo kan je afval voorkomen:

  • Plak een antireclamesticker op je brievenbus. Je hebt meteen veel minder oud papier.
  • Kies voor vaste planten en struiken die langzaam groeien en niet elk jaar massa's snoeisel opleveren. Dit betekent ook minder onderhoud.
  • Veel tuinafval kan je perfect zelf composteren.
  • Snoeihout kan je hakselen. De snippers strooi je tussen de planten uit. Zo vermijd je tegelijk onkruid.
  • Met dikkere takken leg je snel een mooie takkenwal aan als omheining. Zo maak je bovendien een schuilplaats voor kleine dieren. En dat is goed voor de biodiversiteit.

Met een beetje goede wil en wat creativiteit verwerk je al je tuinafval zelf. Zonder vuur, zonder rook en zonder zorgen. Meer info en tips? Surf naar www.stookslim.be.