Gaat u dagelijks om met cliënten of patiënten? Wordt u daarbij geconfronteerd met vragen, grenzen, machteloosheid, … t.a.v. situaties m.b.t. geestelijke gezondheidszorg? Heeft u vragen hoe hier best mee om te gaan? Leert u graag het aanbod van de diensten kennen voor deze specifieke doelgroep? En werkt u in de regio Meetjesland?
Samen op zoek naar een warm en veilig pedagogisch draagvlak in de kinderopvang.
Wiegwijs, CM Gezondheidsfonds en de vzw eerstelijnszone AMALO werkten samen met alle huizen van het kind in onze zone een programma babymassages uit. Deze activiteiten zijn voor alle inwoners op de diverse locaties gratis toegankelijk.
Eerstelijnszones (ELZ) Baldemore, Kempenland, Middenkempen en Zuiderkempen slaan de handen in elkaar en organiseren in samenwerking met PNAT een gratis vormings- en netwerkmoment rond palliatieve zorg.
Op deze gespreksmomenten brengt Tanderuis vrouwen met autisme samen om ervaringen uit te wisselen rond een aantal thema's.
De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP) leidt momenteel een implementatieproject over insomnie met als doel de aanpak van slaapklachten en insomnie in de eerste lijn in overeenstemming te brengen met de richtlijn welke pleit voor een stapsgewijze niet-medicamenteuze aanpak.
Het Praatcafé Dementie is een gratis tweemaandelijkse bijeenkomst voor familieleden en vrienden van personen met dementie, waarbij telkens een thema wordt toegelicht door een deskundige.
Door een ongedwongen sfeer wordt de mogelijkheid gecreëerd om ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen met lotgenoten.
Het Praatcafé Dementie wil een plaats zijn waar mensen met hun vragen en twijfels terecht kunnen.
Zorgen voor personen met dementie en daarbij ook aan uzelf denken, is belangrijk. De infosessie 'dementie en nu' helpt u daarbij.
Tijdens deze informatiesessie geeft het team orthopedie alle informatie over het plaatsen van een nieuwe heup- en/of knieprothese.
Preventieve diabeteszorg verstrekken is je netwerk versterken!
Deze gratis lezing biedt waardevolle inzichten en praktische strategieën voor ouders.
Onderwerpen zoals het begrijpen van rouw bij kinderen, communicatie en
openheid, empathie en ondersteuning, rituelen en herdenkingen worden behandeld.
Het OverKop huis in Vilvoorde organiseert op woensdag 4 oktober 1800KOPPEN.
Tijdens deze workshop sta je stil bij moeilijke gevoelens: twijfel, onzekerheid, ongerustheid
Het OPD Noord-West-Vlaanderen wil samen met Expertisecentrum en thuisbegeleidingsdienst Foton, u van harte welkom heten op dit symposium.
Welkom op de 3e editie van Kust Ze in het nieuwe Overkop-huis te Zeebrugge.
Tijdens deze lunch&learn reiken we handvaten aan over hoe je het gesprek rond suïcidaliteit aangaat en hoe je zicht krijgt op de acuutheid. Aan de hand van de website van het Zorgpad voor suïcidale personen stellen we de sociale kaart rond suïcidaliteit voor.
Webinar rond suïcidaliteit
Een van de grootste angstbeelden die verband houden met het ouder worden, is een toenemende vergeetachtigheid als eerste teken van een teloorgang van het geheugen. En inderdaad, ook onze hersenen worden ouder. Toch zijn bepaalde verminderingen in de efficiëntie van het geheugen geen noodzakelijke voorbode van een beginnende dementie. Meestal kunnen we immers spreken van een goedaardige ouderdomsvergeetachtigheid.
Bij sommige mensen is er echter meer aan de hand. De senior, die zich nog zelfstandig kan handhaven, klaagt van geheugenproblemen en ook zijn naaste omgeving stelt dit vast. Dergelijke milde cognitieve beperking kan een eerste teken van een dementie zijn, maar ook andere onderliggende problemen kunnen deze beperking uitlokken, zoals bijvoorbeeld een depressie. Wanneer het toch om een beginnende dementie gaat, zullen de geheugenproblemen onherroepelijk toenemen...
In de uiteenzettingen zal dieper worden ingegaan op deze verschillende vormen van verminderd geheugen. Er zal worden gewezen op de soms noodzakelijke gespecialiseerde onderzoeken. Daarnaast wordt het impact die deze beperkingen hebben op de beleving van de betrokken senior besproken, en bijkomend de gevolgen hiervan voor de naaste omgeving. Ook de behandeling komt aan bod, met onder andere de mogelijkheden van een revalidatieprogramma voor ouderen met een milde cognitieve beperking.
Sprekers:
Lies Van Assche en Luc Van de Ven
Beiden klinisch ouderenpsychologen verbonden aan het UPC KULeuven, campus Gasthuisberg.
Huis van het Kind in Blankenberge organiseert sessies rond de eerste 1000 dagen zwangerschap.
Deze vergadering is alleen voor de bestuurders van de ELZ BraViO.
Eerstelijnszone.be is de website met informatie van en voor de eerstelijnszones in Vlaanderen met steun van de Vlaamse overheid.