De eerstelijnszone AMALO nodigt alle mantelzorgers uit die zorgen voor een persoon met dementie op de lessenreeks van het psycho-educatiepakket "Dementie en Nu".
‘Dementie en nu‘ kan een belangrijke bijdrage leveren om mensen met dementie langer zelfstandig in hun vertrouwde omgeving te laten wonen te stimuleren, met behoud van kwaliteit van leven.
Thema’s die aan bod komen in die bijeenkomsten zijn: invoelen in de beleving van mensen met dementie, omgaan met zorg, met gedrag, met financiën, met veiligheid, hoe omgaan en communiceren met familie en omgeving en hoe communiceren met de persoon met dementie. Verder wordt ingegaan op gevoelens en gedachten bij de mantelzorger, het in balans brengen van draagkracht en draaglast en het thema coping en zingeving.
Om goed te kunnen zorgen voor een persoon met dementie is het ook zeer belangrijk om zorg te dragen voor jezelf, als mantelzorger.
Wiegwijs, CM Gezondheidsfonds en de vzw eerstelijnszone AMALO werkten samen met alle huizen van het kind in onze zone een programma babymassages uit. Deze activiteiten zijn voor alle inwoners op de diverse locaties gratis toegankelijk.
Drieledige vorming malnutritie voor thuisverpleegkundigen rond de volgende thema’s:
Advies&Coaching ADS organiseert gratis intervisiemomenten voor hulpverleners die in contact komen met mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Piekuurtjes zijn online vormingsmomenten over de middag. Gedurende een uur wordt er een specifiek thema, gelinkt aan geestelijke gezondheid, uitgediept.
Ook in 2023 kunnen gescheiden ouders via elk CAW huis van CAW Oost-Vlaanderen deelnemen aan een psycho-educatief groepsprogramma over "veerkrachtig ouderschap na scheiding". Dit aanbod bieden we alvast in het voorjaar op diverse locaties aan.
Ontmoetingsdag suïcidepreventie en zorgcontinuïteit ELZ Druivenstreek
Ouderen vormen een risicogroep in verband met zelfdoding. Zelfdoding kadert veelal in een depressief toestandsbeeld. 15 tot 30% van de 65-plussers heeft depressieve symptomen, 5% maakt een ernstig depressie door. Bij rusthuisbewoners liggen deze aantallen nog hoger. Signalen herkennen van depressie en suïciderisico en gerichte zorg op gang brengen, kan levens redden. De zorg voor depressieve en suïcidale ouderen is vaak zeer veeleisend. De suïcidepreventiewerking van de CGG biedt vorming en ondersteuning.
Wat kan het expertisecentrum doen voor personen met dementie en hun zorgverleners? Wanneer is thuisbegeleiding een meerwaarde?
De partners van het GROEITEAM, Huis het Kind Gent en Brede Instap Samen1Pplan Gent bieden samen een trainingsplan aan in functie van de gedeelde onthaalfunctie voor Gentse gezinnen. Het trainingsplan bestaat uit verschillende onderdelen: vormingen, intervisies en (online) kennisbaden.
Het (digitaal) kennisbad over ‘Onderwijsloopbaan’ is voor al wie in Gent in aanraking komt met vragen van gezinnen (ouders, kinderen, jongeren, studenten, opvoedingsverantwoordelijken...) over onderwijs, opvoeding, jeugd; en wil groeien in het opnemen van zijn of haar onthaalrol voor Gentse gezinnen.
Een gezonde mond draagt bij tot een goede levenskwaliteit. Maar het is niet voor iedereen makkelijk om dit zelf uit te
voeren. Hoe kan je iemand ondersteunen bij deze specifieke zorg?
Sterk Sociaal Werk maakt verbinding en stimuleert samenwerking tussen sociaal werkers. Op Wereld Sociaal Werk Dag, 21 maart 2023, roepen ze sociaal werk professionals, onderzoekers, opleiders, bestuurders, vrijwilligers, studenten, ... op om samen te komen onder de Stadshal in Gent om 16u.
In deze infosessie hoor je welke veranderingen kunnen optreden, welke vragen mensen zich vaak stellen en hoe je ermee kunt omgaan, of je nu in een relatie zit of niet.
Informatieavond over de nieuwe conventie psychologische zorg in de eerste lijn met aansluitend netwerkmoment en ontmoeting met de (geconventioneerde) klinisch psychologen en orthopedagogen in de regio.
Christophe Pyra van Team Sociale Kaart van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin geeft tijdens dit webinar meer informatie over de vernieuwde Sociale Kaart.
Tijdens de week van 22/03 t/m 29/03 beschikt onze Eerstelijnszone Regio Grimbergen over de ‘Gezonde Mondkoffer’ die ze graag (met of zonder begeleiding vanuit ons team) willen voorstellen en toelichten aan zorg- en hulpverleners in onze woonzorgcentra, thuisverpleging en gezinszorgdiensten, VAPH-voorzieningen, dagopvang voor ouderen en lokale dienstencentra.
In Lierde vindt dit jaar een pilootproject plaats om de screeningsgraad voor dikkedarmkanker te verhogen. Op woensdag 22 maart is iedereen welkom voor meer uitleg over en de start van het project.
Jeugdwelzijnswerker, gezinsbegeleider, beleidsmedewerker of hulpverlener? Oostkust netwerkt op 23 maart samen voor kinderen en jongeren.
Statutair gedeelte met goedkeuring van de nieuwe leden, financieel en inhoudelijk jaarverslag 2022, kwijting van de bestuurders.
Eerstelijnszone.be is de website met informatie van en voor de eerstelijnszones in Vlaanderen met steun van de Vlaamse overheid.