Buurtgerichte zorg

Een uitbreiding van de thuisomgeving

Als Eerstelijnszone werken wij graag, net als o.a. woonzorgcentra en lokale besturen, mee aan projecten in het kader van buurtgerichte zorg. Dit is de actieve samenwerking tussen professionele, vrijwillige en informele zorg in de buurt. In een ‘Zorgzame Buurt’ staat levenskwaliteit centraal. Voorzieningen zijn er voor iedereen toegankelijk en de diverse vormen van hulpverlening zijn goed op mekaar afgestemd. De buurt is dan het verlengde van de warme thuisomgeving waar mensen elkaar kennen en zorg dragen voor elkaar.

Drie belangrijke aspecten van buurtgerichte zorg

1. Participatie en inclusie
Een Zorgzame Buurt stimuleert de opbouw van het sociaal netwerk en de solidariteit tussen de bewoners. Elkaar ontmoeten, sociaal deelnemen, elkaar helpen en streven naar inclusie zijn hierbij van belang als toevoeging aan de bestaande hulp- en zorgverlening.

2. Verbinding van informele en formele zorg
Zorgzame Buurten leggen de link tussen de informele zorg (mantelzorg en vrijwilligerswerk) en de formele zorg (professionele tussenkomst). Deze verbinding is belangrijk om de nood van kwetsbare personen tijdig te detecteren en om gezondheidsongelijkheid aan te pakken.

3. Intersectorale samenwerking
In een Zorgzame Buurt werken welzijns- en zorgpartners samen met andere sectoren zoals huisvesting, ruimtelijke ordening, jeugd en cultuur. Zo ontstaat er een lokaal netwerk dat de buurt in zijn geheel ondersteunt zodat de levenskwaliteit van alle bewoners stijgt.

Als je meer wenst te weten over deze werking, neem dan eens een kijkje op de website van Saamo

Buurtgerichte zorg in de praktijk

In regio ELZ Herkenrode zijn er momenteel twee projecten Zorgzame Buurten actief:

Zorgzame Buurt Terkoest (Alken) Zorgzaam Schulen (Herk-de-Stad)

Daarnaast krijgen de Lokale Dienstencentra en de Buurtcoaches binnen gemeenten een belangrijke taak toegewezen.

Alken Hasselt Herk-de-Stad