De Apotheker

Het zorglandschap is in volle evolutie, en daarin neemt de apotheker een bijzondere plaats in, dicht bij de bevolking en de patiënt. Als toegankelijke zorgverlener, luistert de apotheker naar patiënten en geeft advies. Indien nodig helpt hij hen of verwijst hij hen door naar een andere zorgverstrekker. Als expert van het geneesmiddel biedt de officina-apotheker een gepersonaliseerde ondersteuning voor een goed gebruik van geneesmiddelen en de andere gezondheidsproducten zodat elke patiënt voluit kan leven. De apotheker is een laagdrempelige vertrouwenspersoon die patiënten helpt en adviseert voor een betere aanpak van hun gezondheidsproblemen. ​

De apotheker kan dankzij zijn opleiding en navorming, via het gedeeld farmaceutisch dossier, zijn kerntaak, farmaceutische zorg, uitoefenen. Daarnaast biedt de apotheker bijkomende services zoals medicatienazicht en optimalisatie van het medicatieschema, afbouwprogramma’s van benzodiazepines en begeleidingsgesprekken bij astma en diabetes. Een intensieve samenwerking met andere zorgverstrekkers is hiervoor vereist. Tot slot nemen de apothekers ook covid sneltesten af en vaccineren in hun officina tegen covid.

Farmaceutische zorg

​Elke apotheker is verplicht om 'basis farmaceutische zorg' te verschaffen. Wat dit precies inhoudt, wordt minutieus omschreven in de Gids voor de Goede Officinale Farmaceutische Praktijken. Farmaceutische zorg komt erop neer dat de apotheker de patiënt moet informeren en adviseren, zowel over een gezonde levenswijze als over een rationeel en correct gebruik van geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten.

Gedeeld Farmaceutisch Dossier

Met het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) kunt u vertrouwen op een extra veiligheid bij de aflevering van uw geneesmiddelen, en dit in de meeste apotheken van het land.
Dankzij deze gratis dienst, kan uw vertrouwde apotheker uw 'medicatiehistoriek' – het geheel van de geneesmiddelen die u in het afgelopen jaar werden afgeleverd – uit uw farmaceutisch dossier delen met zijn collega-apothekers. Elke apotheker bij wie u zich aanmeldt kan zo een overzicht van uw geneesmiddelengebruik krijgen en zijn advies afstemmen op uw persoonlijke situatie. Op voorwaarde dat u uw toestemming hebt gegeven om uw gezondheidsgegevens te delen.

Van het Farmaceutisch Dossier...


Telkens de apotheker een geneesmiddel op voorschrift aflevert, is hij wettelijk verplicht om dit te registreren. Tenzij u bezwaar maakt, registreert de apotheker, in het belang van uw gezondheid, ook bijkomende gegevens zoals geneesmiddelen zonder voorschrift en andere gezondheidsproducten. Al deze informatie wordt opgeslagen in uw farmaceutisch dossier zodat de apotheker u steeds optimaal kan adviseren en eventuele problemen met uw medicatie, zoals een interactie tussen twee geneesmiddelen, kan voorkomen. U kan uw dossier altijd inkijken en, indien nodig, gegevens aanpassen.

… naar het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD)


Mits uw toestemming kan iedere apotheker die u consulteert, het overzicht bekijken van de geneesmiddelen die u in het afgelopen jaar werden afgeleverd. Uw farmaceutisch dossier blijft weliswaar in uw vertrouwde apotheek, alleen de relevante informatie over uw geneesmiddelen (de naam, dosering, innamemodaliteiten en afleveringsdatum) kan geraadpleegd worden door de apotheker bij wie u zich meldt. Deze raadpleging is mogelijk via de centrale databank van het GFD waarin alle op uw naam afgeleverde geneesmiddelen geregistreerd worden. Zowel uw vertrouwde apotheker als om het even welke andere apotheker in het land die u consulteert, kunnen deze databank raadplegen. Deze dienstverlening wordt u gratis aangeboden.

Farmaceutisch zorg beoogt een veilig en doeltreffend medicatiegebruik en is dus ook gericht op het voorkomen en oplossen van geneesmiddelgebonden problemen zoals interacties, dubbelmedicatie of onvoldoende therapietrouw. Het farmaceutisch dossier is hierbij een onmisbaar hulpmiddel.

Magistrale bereidingen

Om diverse redenen (specialiteit ontbrekend, individuele aanpassing dosis, therapietrouw) kan de arts opteren om een magistrale bereiding door de apotheker te laten klaarmaken. Daarbij is een heel scala aan galenische vormen mogelijk (gelules, siropen, zetpillen, crèmes, zalven, collyres, neuspreparaten en oplossingen voor rectaal gebruik…). Daarnaast kan de apotheker ook zelf bereidingen samenstellen en klaarmaken voor OTC (“Over The Counter”; d.w.z. zonder voorschrift) aflevering; de zogenaamde officinale bereidingen.

Patiëntveiligheid

​​​​Een verkeerd gebruik van geneesmiddelen houdt gezondheidsrisico's in. Daarom vertrouwt de Belgische wetgever de aflevering van geneesmiddelen uitsluitend toe aan apotheken. De apotheker levert geneesmiddelen af met kennis van zaken en deskundig advies. Hij houdt van elke patiënt een farmaceutisch dossier bij en waakt over een veilig medicatiegebruik. Naast zijn expertise beschikt de apotheker over krachtige software en geneesmiddelendatabanken, zoals DelphiCare, waardoor hij in staat is om geneesmiddelgebonden problemen te voorkomen en op te lossen.

Opleiding

​​Een universitaire opleiding in de Farmaceutische Wetenschappen duurt ten minste vijf jaar en bevat een verplichte apotheekstage van minstens zes maanden.

De bacheloropleiding biedt een algemene en wetenschappelijke opleiding. De masteropleiding telt twee afstudeerrichtingen: Master in de Farmaceutische Zorg ( vooral gericht op de officinapraktijk) en Master in de Geneesmiddelenontwikkeling (vooral gericht op een loopbaan in de farmaceutische of aanverwante industrie). Afgestudeerde masters kunnen daarnaast terecht bij de overheid, in het onderwijs of in het wetenschappelijk onderzoek. Er zijn aanvullende opleidingen (master-na-master) voor ziekenhuisapotheker, industrie-apotheker en apotheker-klinisch bioloog.

De opleiding in de Farmaceutische Wetenschappen wordt in Vlaanderen aangeboden door de universiteiten van Gent (UG), Leuven (K.U.L), Antwerpen (UA) en Brussel (VUB).

Navorming

Kwaliteitsvolle farmaceutische dienstverlening steunt op goede apotheekpraktijken (aangeduid in de Gids voor Goede Officinale Farmaceutische Praktijken en praktisch uitgewerkt in het Kwaliteitsboek van elke individuele apotheek). De goede apotheekpraktijken vereisen van de apotheker dat hij zich voortdurend bijschoolt.

Permanente vorming is een wettelijke, professionele en deontologische verplichting. Twee navormingsinstituten IPSA (Instituut voor Permanente Studies voor Apothekers) en SSPF (Société Scientifique des Pharmacies Francophones) organiseren postacademische (avond)lessen.

Extra services

  • Huisapotheker / medicatieschema -opmaak, - reconciliatie, -nazicht
  • Vaccinatie Covid 19
  • Sneltesten Covid 19
  • Afbouw benzodiazepines
  • Begeleidingsgesprekken astma/ diabetes


Meer info ?
www.apb.be

contacteer de apothekers uit de 1elijnszone WE40 via www.dewestvlaamse.be