31 mei 2023 - Elke week beginnen in België honderden jongeren te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Om dat mee een halt toe te roepen, maken de gemeenten van de Noorderkempen samen met de intergemeentelijk preventiewerker en Logo Antwerpen hun speel- en sportomgevingen vanaf 31 mei rookvrij. Dit doen ze in het kader van Generatie Rookvrij, een campagne voor zoveel mogelijk rookvrije omgevingen.

Generatie Rookvrij is een campagne die kinderen wil beschermen tegen tabaksverslaving. Het initiatief van Kom op tegen Kanker en de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving streeft er sinds 2018 naar om zo veel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen, rookvrij te maken. Zo wordt rookvrij de nieuwe norm en worden kinderen en jongeren minder verleid om te beginnen roken.

Sport- en speelterreinen rookvrij

Verschillende gemeenten van de Noorderkempen hebben daarom, samen met de intergemeentelijk preventiewerker en Logo Antwerpen, de handen ineengeslagen en hun sport- en speelterreinen rookvrij gemaakt. Er wordt geen verbod opgelegd, maar gevraagd om uit het zicht van kinderen te roken omdat kinderen gedrag kopiëren: zien roken, doet roken. Zo creëren we het bewustzijn dat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend zou moeten zijn en streven we samen naar een rookvrije samenleving.

“Ik blaas liever bellen dan rook”

Om hun engagement te bekrachtigen, tekenden de gemeenten, de intergemeentelijke preventiewerker en Logo Antwerpen samen de banner van Generatie Rookvrij tijdens de Werelddag zonder Tabak op 31 mei. Onder het motto “hier ontdek ik de wereld rookvrij” verzamelden kinderen zich op de speelweide van Huis van het Kind Wuustwezel. Samen met de kinderen bliezen de aanwezigen ter afsluiting van het mooie moment bellen tijdens de actie “ik blaas liever bellen dan rook”.

Voor vragen over de campagne en/of het persmoment kan u terecht bij:

Stephanie Verheyden, themaverantwoordelijke Tabak bij Logo Antwerpen

stephanie.verheyden@logoantwerpen.be