Zorg- en welzijnsgids in dementievriendelijk Schelde en Leie

dementiekompas

Welke zorgverleners met expertise in dementie bevinden zich in onze regio?

Bij wie kan ik terecht voor informatie omtrent dementie in Eerstelijnszone Schelde-Leie?

Waar zijn deze zorg- en welzijnsprofessionals gevestigd in onze regio?

Het aantal personen met dementie in onze eerstelijnszone zal naar schatting met 49,4% toenemen in 2035 ten opzichte van 2018 (cfr risicomodel van Alzheimer Europe, 2018). Net daarom wil eerstelijnszone Schelde en Leie werk maken van betere ondersteuning en zorg voor personen met dementie. Een eerste realisatie is de lancering van het dementiekompas.

Wat is het dementiekompas?

Een zorg- en welzijnsgids voor professionals, personen met dementie en hun omgeving. Het kompas geeft een overzicht van zorg- en welzijnsactoren met expertise in dementie in onze regio: welzijnswerkers, zorgverleners aan huis, zorgbegeleiding bij jongdementie, dagverzorgingscentra, vervoer, WZC, ziekenhuizen en meer.

Zorg- en welzijnsactoren kunnen aan de hand van het dementiekompas vlotter de weg vinden naar het bestaande aanbod in dementiezorg in onze eerstelijnszone. Een correcte doorverwijzing en goede samenwerking is van groot belang om de juiste zorg tijdig en op maat te kunnen bieden. Dit zowel voor de patiƫnt, mantelzorger, familie als de professional.

Benieuwd naar het dementiekompas?

Bekijk het kompas hier:

(tip: klik op het icoon rechtsboven om de volledige kaart met kaartlegende te bekijken)

of scan onderstaande QR-code:

(tip: na het verschijnen van de kaart, kan je op 'Dementiekompas ELZ Schelde Leie' klikken om de kaartlegende te bekijken)

QR code dementiekompas

Het dementiekompas is een dynamisch verhaal. Bezit je expertise in dementiezorg en ben je werkzaam in eerstelijnszone Schelde en Leie? Bezorg ons dan je toestemming, contactgegevens, functie en ervaring via dit formulier.

Helpen jullie met de promotie van het dementiekompas bij de zorg-en welzijnsactoren in onze regio?

Hieronder kan je het campagnemateriaal downloaden, verspreid gerust verder. Indien je organisatie graag fysiek campagnemateriaal ontvangt, stuur dan een mail met je gegevens en de aantallen naar coordinator@elzscheldeleie.be

Video's

Meer weten? Herbekijk hier het webinar 'Het dementiekompas - uw zorg-en welzijnsgids bij personen met dementie' van 7 maart 2022.

In dit webinar laten we u kennis maken met het gloednieuwe dementiekompas. In welke situaties kan dit gebruikt worden en wat is de meerwaarde? Dr. Van Deun (neuroloog, AZ STV Deinze en AZ Maria Middelares) licht het belang toe van een efficiƫnte samenwerking, correcte doorverwijzing en vroegdetectie bij personen met dementie. Daarnaast getuigt Anouck de Bruijn (mantelzorger) over hoe het dementiekompas een antwoord kan bieden op de lange weg die men soms aflegt om de juiste zorg op maat te krijgen.

Een project van eerstelijnszone Schelde en Leie. Dementievriendelijk Schelde en Leie omvat Deinze, De Pinte, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte.