Doelgerichte zorg

De stem van de zorgvrager

Het aantal personen met een chronische aandoening neemt in stijgende lijn toe en dat vraagt om een verandering van ziekte-georiënteerde zorg naar zorg die uitgaat van persoonlijke doelstellingen of ook wel Doelgerichte Zorg. De hulpverlener vertrekt vanuit een positieve benadering van gezondheid, uitgaande van wat de zorgvrager belangrijk vindt in het leven. De zorg focust zich op het versterken van de mogelijkheden en het maximaliseren van de levenskwaliteit. De nadruk ligt daarbij op het ‘omgaan’ met de gevolgen van de ziekte in plaats van de ziekte zelf. Als Eerstelijnszone zijn we nauw betrokken bij de ontwikkelingen rond doelgerichte zorg.

Opleiding Doelgerichte Zorg

De omschakeling van een probleemgerichte benadering naar een doelgerichte aanpak vraagt om een verandering van denken en doen. Daarom biedt Vivel i.s.m. de eerstelijnzones opleidingen aan voor alle zorgverleners.
Vivel - doelgerichte zorg

Praktische instrumenten

Doelzoeker

Wat zijn je levensdoelen? Dat is een vraag om even over na te denken. Het Vlaams Patiëntenplatform ontwikkelde een tool voor zorgvragers om hierop antwoorden te vinden. De doelzoeker is echter ook interessant voor professionals om Doelgerichte Zorg in de praktijk te brengen.

Doelzoeker

Samenspraak

Doelgericht werken kan je niet alleen. In het kader van het Vlaams Mantelzorg Plan werd daarom een tool ontwikkeld: De Samenspraak-fiche. Door een concreet overleg tussen de zorgvrager, de mantelzorger en de professionele hulpverlener worden zo levensdoelen en zorgdoelen gecombineerd.

Samenspraak

Clever

De Artevelde Hogeschool ontwikkelde een methodiek om personen met een chronische zorgnood beter te ondersteunen. Met de Clever-doelbepaling gaat men op zoek naar relevante en betekenisvolle activiteiten voor de zorgvrager die vervolgens richtinggevend zijn voor de verschillende hulpverleners.

Clever