Wat is doelgerichte zorg?

Als patiënt of zorgvrager weet je soms niet goed hoe je alles moet verwoorden als je op consultatie komt. “De huisarts zal het wel weten” of “de huisarts weet wel wat het beste is voor mij” denkt men al vlug. Door enkele principes van Doelgerichte Zorg toe te passen, neem je de regie in eigen handen. Sta stil bij wat betekenisvol is en ga hierover in gesprek met een hulpverlener zodat er samen doelgericht mee aan de slag gegaan kan worden.

Doelgerichte zorg betekent de shift maken van vraag- en aanbodgestuurde zorg naar zorg die vertrekt van de persoon met een zorgnood en wat die graag wil bereiken. Het gaat om een positieve benadering van gezondheid, uitgaande van de eigen mogelijkheden én het versterken van deze mogelijkheden.

Doelgerichte zorg in ELZ Pallieterland

Eerstelijnszone Pallieterland krijgt in 2024 subsidie van de Koning Boudewijn Stichting om een project rond doelgerichte zorg in de zone uit te werken.

Uit een bevraging blijkt dat er bij de organisaties, verenigingen, … werkzaam in ELZ Pallieterland al heel wat kennis heerst rond het topic ‘doelgerichte zorg’ en dat er intern reeds rond gewerkt wordt met de medewerkers. Zo heeft elke organisatie ook zijn methodiek dat gebruikt wordt. Opgemerkt wordt dat kennis van doelgerichte zorg bij de burger nog onvoldoende aanwezig is. Vandaar het idee om ons daarnaar te richten.

De boodschap van Doelgerichte Zorg willen we breed uitdragen naar zowel burgers als zorgverleners. Enerzijds zal er geïnformeerd worden aan de hand van folders en affiches en anderzijds worden er workshops georganiseerd. Concreet zullen burgers aangemoedigd worden om stil te staan bij hun levensdoelen en hierover in conversatie te gaan met hun zorgverlener.

Mensen die hier meer hulp bij nodig hebben, kunnen gebruikmaken van de tool ‘Doelzoeker’ van het Vlaams Patiëntenplatform. We proberen maximaal in te zetten op het gebruik van de digitale doelzoeker. Mensen die toch liever een papieren versie gebruiken, dienen deze zelf aan te kopen online via de website, of op één van de workshops (zie workshops). Voor meer uitleg over dit instrument, kan je gratis deelnemen aan een workshop. Een papieren doelzoeker kost 6 euro. Vooraleer mensen deze aankopen, willen we hen de kans geven om voor zichzelf te beslissen of dit de moeite waard is. Daarom hebben we het idee om in de verschillende bibliotheken in de regio eerstelijnszone Pallieterland (Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen en Ranst) een inkijkexemplaar te verspreiden.

ELZ Pallieterland maakt de keuze om de Doelzoeker als aanvullend instrument om mensen te ondersteunen in het vinden van en nadenken over hun levensdoelen. Echter is dit niet het enige instrument dat hiervoor gebruikt kan worden. Er zijn namelijk 6 instrumenten in omloop, waarvan geen instrument beter of slechter is dan het andere. Zo zijn er organisaties in onze eerstelijnszone die mogelijks werken met een ander instrument.

Voor meer informatie over de andere instrumenten:

Om de dialoog tussen burger, mantelzorger en hulpverlener te helpen vormgeven en afspraken te kunnen maken over de zorg en ondersteuning, gebaseerd op de (levens)doelen en wensen van de betrokkene, zijn er een aantal tools beschikbaar.
Deze zijn richtinggevend en ondersteunend, maar kunnen nooit een doel op zich zijn om deze in te vullen.

  • De Doelzoeker
  • Clever
  • Zorg Esperanto
  • Samenspraak
  • BabbelBoost
  • Spinnenwebmodel (CM)
  • Samen Beslissen
  • Onder Vier Ogen methode

Workshops

Samen naar doelgerichte zorg met Doelzoeker

In 2024 zullen we verschillende workshops organiseren in onze regio waar iedereen gratis naartoe kan komen.

Annet, beleidsmedewerker doelgerichte zorg van het Vlaams Patiëntenplatform, vertelt je tijdens deze workshop alles over doelgerichte zorg en hoe je het in de praktijk kan brengen via het instrument Doelzoeker.
Waar men vroeger in de zorg vaak als doelstelling had om het aantal levensjaren te maximaliseren, staat bij doelgerichte zorg levenskwaliteit centraal. Je vertrekt in de zorg vanuit de noden en doelen van personen met een zorg- en ondersteuningsnood. Maar hoe breng je levensdoelen in kaart? En hoe communiceer je levensdoelen vervolgens met je omgeving en zorgverleners zodat je samen kan bekijken hoe je zorg op je levensdoelen aansluit? Doelzoeker, een instrument ontwikkeld door het Vlaams Patiëntenplatform, ondersteunt daarbij. Tijdens deze workshop toont Annet de mogelijkheden van het instrument en ontdek je of en hoe Doelzoeker ook jou kan helpen. Ook zal een persoon die eerder aan de slag ging met doelzoeker zijn ervaringen met het instrument delen.

Link naar digitale doelzoeker van Vlaams Patiëntenplatform

Link naar digitale doelzoeker van Vlaams Patiëntenplatform www.doelzoeker.be

https://vlaamspatientenplatform.be/nl/doelzoeker

Pagina waar de QR code van de inschrijvingen naar leidt. Op deze pagina zijn de inschrijvingsformulieren van de partners terug te vinden

Inschrijven: https://www.cm.be/nl/toepassingen/cm-gezondheidsacademie#/activity/18072/subscription/data

Laptop meebrengen

Hoe men aan papieren doelzoekers kan komen

De aankoopprijs van een papieren doelzoeker bedraagt 6 euro. Mensen die graag eerst weten waaraan ze zich moeten verwachten, kunnen een exemplaar bekijken dat ter beschikking wordt gesteld in de bibliotheek van uw gemeente (Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen of Ranst).

Bevraging:

Wist je al wat doelgerichte zorg was? Ja / Nee

Wat denk je uit de workshop te kunnen halen? /

Vond je het een meerwaarde? Zie je het nut er van in?

Ga je dit delen/bespreken met je zorg-hulpverlener?

Bezoekers doelzoeker / aankopen papieren doelzoeker

Misschien na enkele maanden en na enkele workshop een oproep doen naar zorgverleners om hun ervaring met doelgerichte zorg te delen.

Professionals aanmoedigen om doelzoekers aan te kopen!!!!