Vanaf 14 november zetten de gemeenten Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel samen met de zorgverstrekkers uit Eerstelijnszone Noorderkempen in op de preventie en vroegdetectie van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten via de Sensibiliseringscampagne Halt2diabetes, in samenwerking met de Diabetes Liga en Logo Antwerpen.

Diabetes is een chronische aandoening waarbij je bloedsuikergehalte te hoog is. 1 op de 10 volwassen in ons land heeft diabetes. Diabetes type 2 kan voor een groot deel voorkomen via een gezonde leefstijl (voldoende bewegen, gezond eten, niet roken, gezond gewicht). Bovendien maakt een gezond(er) leven je weerbaarder. Via de Vlaamse campagne Halt2Diabetes sporen we 45-plussers met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten aan om zich te laten testen en te begeleiden naar een gezonde leefstijl.

Deze campagne loopt in onze regio van 14 november 2023 tot 22 december2023.

Je risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verminderen? Je gezondheid een boost geven en je weerbaarder maken? Doe mee aan HALT2Diabetes!

1. Bereken jouw risico op diabetes type 2 door de vragenlijst in te vullen. Je vindt hem terug via verschillende kanalen in je gemeente of digitaal via www.gezondheidskompas.be

2. Is jouw FINDRISC - score groter of gelijk aan 12?

Neem jouw ingevulde vragenlijst mee of druk jouw resultaten van het Gezondheidskompas af, en maak een afspraak bij de huisarts voor een nuchter bloedonderzoek.

3. Heb je een verhoogd risico? Dan verwijst de huisarts je door naar het gezonde levensstijlaanbod zoals Bewegen Op Verwijzing, een tabakoloog, de gratis groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing in jouw buurt of andere lokale acties.

Meer info: www.HALT2Diabetes.be