GBO

GBO Scheldekracht

De weg vinden naar de juiste hulp is voor veel mensen niet eenvoudig. Vaak weten ze niet bij welke instantie ze terechtkunnen met hun vraag. Ze hollen van het kastje naar de muur en moeten hun verhaal dikwijls overal opnieuw vertellen. Daar brengt het GBO verandering in.

Het GBO staat voor Geïntegreerd Breed Onthaal en is een samenwerkingsverband tussen: het lokaal bestuur (OCMW), de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW’s) en de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW). Dit worden de “kernpartners” genoemd.

GBO Scheldekracht strekt zich uit over een regio van 8 gemeenten: Destelbergen, Laarne, Lochristi, Melle, Merelbeke, Wachtebeke, Wichelen en Wetteren.

Samen met deze kernpartners willen we:

  • Het tegengaan van onderbescherming
  • Het realiseren van toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening

1+1=3

Het effect van een samenwerking is groter dan wat elk van de samenwerkende partijen afzonderlijk zou bereiken. Om de GBO-doelstellingen te behalen, zetten we met regio Scheldekracht in op een zo goed mogelijke afstemming van de onthaalfuncties van de kernpartners.

Bij GBO Scheldekracht ligt de focus momenteel op kwetsbare gezinnen met minstens één kind –12 jaar. Daarnaast zetten wij volop in op rechtenverkenning bij de kwetsbare burger.

Het GBO heeft geen fysiek loket en is geen afzonderlijke hulpverleningsdienst, maar een samenwerking tussen de drie kernpartners.

Video's