Geestelijke Gezondheid

Ça va? Hoe voelt je patiënt/cliënt zich? Hoe was zijn/haar dag? Hoe gaat je patiënt/cliënt om met problemen? Hoe gaat je patiënt/cliënt om met stress? In hoeverre denken we na over hoe het echt met ons gaat?
Ontdek hieronder het aanbod en advies rond geestelijke gezondheidszorg.

Wat is veerkracht?

Ons welbevinden bevorderen is zeer belangrijk voor het indivdu, het draagt bij tot veerkracht. Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat niet enkel over 'terugveren' naar de oorspronkelijke positie, maar ook om doorgroeivermogen. Meer gedetailleerde informatie over veerkracht kan je hier terugvinden.

Test met advies

  • De vraag 'Alles goed?' beantwoorden we op automatische piloot met 'Ja, en met u?'. Maar in hoeverre denken we na over hoe het met ons gaat? 'Mijn positieve gezondheid' is een test die laat zien hoe je patiënt/cliënt zelf vindt dat het met hem/haar gaat. Want gezondheid is meer dan niet ziek zijn.
  • Hoe veerkrachtig is je patiënt/cliënt? Kan hij/zij om met stress? Vul de test in en ontdek het hier. Jongeren tussen 12 en 16 jaar kunnen via NokNok de veerkrachttest afleggen.

Aanbod

Psycho-educatieve sessies voor volwassenen

Omwille van COVID-19 biedt HerstelAcademie dit voorjaar enkel online cursussen aan. De cursussen aan een Herstelacademie zijn kortdurend en focussen op het vaardiger worden in het leven met een psychische kwetsbaarheid. Ze helpen je patiënt/cliënt om actief hun herstel(proces) in eigen handen te nemen, bewuste stappen voorwaarts te zetten om daarna als volwaardige burger je plaats (weer) in te nemen in de maatschappij. Het vormingsaanbod kan je hier raadplegen.

Mind-Spring is een psycho-educatief groepsaanbod voor vluchtelingen. Het programma verhoogt de mentale weerbaarheid vanuit hun eigen kracht en helpt hen de toekomst aan te pakken. Hier vind je de geplande Mind-spring cursussen.

Psycho-educatieve sessies, ontmoetingsplaatsen en apps voor kinderen en jongeren

In Overkop Gent kunnen jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten wandelen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je patiënt/cliënt ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.

Ook bij  Lejo Vzw kunnen jongeren terecht voor een babbel, een gezelschapsspel, een studeerplek of gewoon ontspanning, helemaal coronaproof.

Machtig! is een trainingsprogramma dat jongeren wil helpen meer macht te krijgen over hun eigen leven, weerbaarder te worden in risicosituaties en tegen drugmisbruik in het bijzonder. Dit programma is de voortzetting van het pilootproject 'Rots & Water'. Meer informatie vind je hier terug.

Voor studenten die nieuw zijn en op zoek zijn naar iemand met gelijkaardige interesses is er de KlIK-app.

Trefpunt in Gent is een warm huis vol coole ruimtes waar kinderen en jongeren elkaar kunnen ontmoeten, samen dingen beleven of gewoon gezellig rondhangen...

Mind-Spring Junior is een psycho-educatief groepsaanbod voor vluchtelingen en migrantenjongeren tussen 8 en 18 jaar. Meer informatie over Mind-Spring Junior en het programma voor 8-13 jaar kan je hier terugvinden. Meer informatie over Mind-Spring Junior en het programma voor 14-18 jaar kan je via deze link terugvinden.

Het KOAP-aanbod is een preventief aanbod gericht naar KOAP (Kinderen van Ouder(s) met een AfhankelijkheidProblematiek) met als doel de veerkracht van deze jongeren te vergroten en hun kwetsbaarheid voor (later) risicogedrag te minimaliseren. Er is zowel een individueel aanbod als een groepsaanbod. Meer informatie en de contactgegevens van CGG Eclips kan je hier vinden.

Op de website van Wat Wat vind je een overzicht van gratis apps die goed zijn voor de mentale gezondheid op maat van kinderen en jongeren.

Wijkgericht aanbod voor volwassenen met een psychische kwetsbaarheid

Bij Meet en Mix in Ledeberg wordt elke vrijdag samen verse soep gemaakt aan de hand van voedseloverschotten.

Mobiele werkers geestelijke gezondheidszorg: Dit is een initiatief van de Stad Gent in samenwerking met Het PAKT. Karus, PC Gent Sleidinge en het PC Dr. Guislain voorzien medewerkers. In 3 Gentse wijken is er een mobiel werker aan de slag: Nieuw Gent, Watersportbaan en Rabot.

In de Bloemekenswijk kan je Samen Eten elke dinsdag van de maand.

Hulpverleners uit de wijk Dampoort/Sint-Amandsberg kunnen mensen met een psychische kwetsbaarheid doorverwijzen naar het Aanspreekpunt Gezondheid in de Pastory.

Bij Onzen Hof in Gentbrugge wordt er samen getuinierd.

Ontdek al wandelend 10 boeiende verhalen in Ledeberg via Ledeberg vertelt. Mensen die hulp nodig hebben voor het gebruik van de QR code of over geen internet beschikken of gewoonweg een vraag hebben kunnen elke vrijdag (van 9u30 – 15u)  terecht op de Standaertsite.

Groepsaanbod Mentale Veerkracht

Reeds voor Covid-19 in ons leven kwam gaf één derde van de Vlamingen aan last te hebben van psychische problemen. Door de Corona-pandemie zijn de noden alleen maar groter geworden. Daarom wil Stad Gent na deze heftige periode een extra gratis aanbod doen, in samenwerking met de Herstelacademie Gent, The Human Link, Enchanté en Te Gek!

Individueel psychosociaal aanbod

  • Verschillende diensten in Gent hebben een laagdrempelig aanbod waar je patiënt/cliënt terecht kan voor advies en kortdurende hulp voor lichte tot matige psychische problemen. Een opdeling in leeftijd en aanbod kan je hier ontdekken.
  • Kinderen en jongeren kunnen terecht bij deze hotspots.
  • Op Content in Gent vind je alles rond mentale gezondheid voor studenten in Gent.
  • Het overzicht aan kortdurende trajecten eerstelijns psychologische zorg (ELP) vind je hier terug.

Hotspotfiche en -spel

  • Werk je met jongeren en wil je zelf aan de slag met jongeren? Bekijk dan zeker deze Hotspotfiche met de 4 HOTSPOT-thema’s: fit in je hoofd, seksualiteit en relaties, verslaving en vrije tijd. Per thema vind je lespakketten en educatieve spelen met handige links naar de organisaties waar jongeren terecht kunnen in Gent rond dit thema.
  • Je kan ook hen ook het HOTSPOT-spel laten spelen. Dat is een ‘serious game’ dat in het OverKop huis gespeeld kan worden. Door het spel te spelen maken jongeren op een leuke, interactieve manier kennis met Gentse sociale organisaties. Ze komen spelenderwijs te weten waar ze terecht kunnen met een (hulp)vraag. Klik hier om in te schrijven.

Een activiteit op maat aanvragen?

Blijf er niet mee zitten en vraag een activiteit aan via deze link

Meer informatie?

Deze pagina is het laatst geüpdatet op 15/10/2021