Wist je dat 3 op de 10 Belgen lage gezondheidsvaardigheden hebben? Dat betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen, beoordelen en gebruiken van informatie over gezondheid. Een deel van deze groep is laaggeletterd. Wie gezondheidsvaardig is, kan weloverwogen beslissingen nemen over gezondheid in het dagelijks leven, neemt de gezondheid in eigen handen of kan anderen hierin ondersteunen.

Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden ervaren meer drempels naar een gezonde levensstijl en naar de gezondheidszorg. Ze kunnen bijvoorbeeld minder goed omgaan met ziekte, nemen minder deel aan screeningscampagnes, maken vaker fouten met het innemen van geneesmiddelen en hebben meer moeite om de informatie van de zorgverlener te begrijpen. Ze maken ook meer gebruik van het zorgsysteem: ze komen vaker naar spoed en worden vaker opgenomen in het ziekenhuis.

Dit resulteert niet alleen in hogere gezondheidskosten en een lagere kwaliteit van zorg, maar ook in slechtere gezondheidsuitkomsten en zelfs een kortere levensverwachting. Het is onrechtvaardig dat mensen met minder gezondheidsvaardigheden ook minder kans hebben op een gezond leven. Het goede nieuws is dat jij daar als professional uit de zorg en hulpverlening iets aan kunt doen door rekening te houden met gezondheidsvaardigheden.

Heb je bijvoorbeeld al gehoord van de terugvraagmethode, een tool om te controleren of je boodschap goed is overgekomen? Of van 'Begrijp je dokter', een website om het gesprek met de arts voor te bereiden? Daarnaast is er 'Begrijp je lichaam', een website met praktisch voorlichtingsmateriaal over het menselijk lichaam en veelvoorkomende klachten, en de checklist van Wablieft met 10 tips voor eenvoudige taal voor een kwetsbaar profiel.

Alle info over gezondheidsvaardigheden en een overzicht van al deze ondersteunende materialen vind je op de webpagina van ELZ Gent over gezondheidsvaardigheden. Laten we samen werken aan het verbeteren van gezondheidsvaardigheden en het creƫren van gelijke gezondheidskansen voor iedereen.