3 op 10 Belgen van 15 jaar of ouder (33%) heeft lage gezondheidsvaardigheden. Eén van de uitdagingen binnen de Gentse Eerstelijnszone is het versterken van gezondheidsvaardigheden van alle Gentenaars. Het is dus ook de prioriteit om alle zorg- en hulpverleners te sensibiliseren en te ondersteunen bij het versterken van de gezondheidsvaardigheden van hun patiënten of cliënten. Zo kunnen we de gezondheidsvaardigheden van Gentenaars versterken en de sociale ongelijkheid verminderen.

Er is al een groot aanbod aan tools, methodieken en informatie rond dit thema, maar erg versnipperd. Daarom werd deze overzichtspagina ontwikkeld met een bundeling van projecten, methodieken, tools en andere interessante zaken rond het thema gezondheidsvaardigheden.

Aanbod Stad Gent (Dienst Regie Gezondheid en Zorg)

‘Gezondheidsvaardigheden versterken’ is één van de speerpunten van het huidige beleidsplan (2020- 2025) van de Stad Gent. We hebben als doel om Gentse zorg- en hulpverleners uit de gezondheids- en welzijnssector te ondersteunen om aan de slag te gaan rond gezondheidsvaardigheden en preventie.

Volgende acties lopen in 2022-2023 (met steun van de KBS):

Volgende acties vonden reeds plaats in 2020 en 2021 (met steun van de VVSG):

Vorming, e-learning en zelfstudie

Vlaamse en Nederlandse organisaties met expertise in gezondheidsvaardigheden

Deze webpagina wordt inhoudelijk opgemaakt door de dienst Regie Gezondheid en Zorg van de stad Gent. Dit gebeurt in samenwerking met de Eerstelijnszone Gent, de Gentse wijkgezondheidscentra en gebruikers van deze pagina.