In het kader van een preventieve en proactieve aanpak zetten we dit jaar volop in op de projecten HALT2Diabetes en Bewegen op Verwijzing.

HALT2Diabetes

In HALT2Diabetes worden personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, opgespoord via een 2stapsmethode én begeleid naar een gezonde leefstijl om dit risico aan te pakken.

Als eerste stap wordt de FINDRISC vragenlijst afgenomen bij 45 plussers. Deze vragenlijst is volledig gedigitaliseerd, waardoor het heel eenvoudig is om het risico op diabetes en hart- en vaatziekten te berekenen. Je krijgt een advies op maat en je kan de resultaten onmiddellijk doorsturen naar jouw huisarts.
Wij zullen vanuit ELZ AMALO verscheidene evenementen bijwonen om hier samen met de burgers de vragenlijst af te nemen.

Heb je een score van 12 of meer? Dan is het belangrijk om als tweede stap een afspraak te maken met de huisarts voor een nuchtere bloedafname om de bloedsuikerwaarde te bepalen. De huisarts zal ook je risico op hart- en vaatziekten berekenen via o.a. de bepaling van de cholesterol en de bloeddruk.

Personen met een FINDRISC ≥ 12 kunnen worden doorverwezen door de huisarts naar groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing om het verhoogde risico op diabetes type 2 aan te pakken.

Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing

Deze groepssessies kunnen kosteloos gevolgd worden op doorverwijzing van de huisarts, wanneer de patiënt een FINDRISC-score van ≥ 12 heeft of een reeds gekend hoog risico maar geen diabetes.

Deelnemers van de groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing merken op dat ze bewuster omgaan met voeding. Ze leren inzien welke gewoontes ze kunnen aanpakken en hoe ze deze ombuigen naar gezonde gewoontes.

De sessies worden volop gepland. Hou dus zeker deze pagina in het oog om de exacte data te weten te komen.

Bewegen op Verwijzing

Je patiënten meer laten bewegen? Dan kan je hen als zorgprofessional een duwtje in de rug geven door ze aan te spreken en te motiveren om meer te bewegen. Uit een nieuwe review blijkt dat extra ondersteuning, zoals een 'Bewegen Op Verwijzing'-coach, een meerwaarde is. In Vlaanderen helpen deze coaches hun patiënten verder met een beweegplan en weten ze goed welke laagdrempelige activiteiten in de gemeente toegankelijk zijn.

Het goede nieuws is dat er in de eerstelijnszorg elke maand miljoenen interacties zijn tussen patiënten en gezondheidsprofessionals. Op die manier worden veel mensen bereikt. De zorgverleners kunnen vanuit hun unieke rol veel betekenen voor hun patiënten. Daarenboven kunnen zorgverleners in Vlaanderen en Brussel ondersteund worden zodat ze hier zelf niet veel tijd in moeten steken. Dankzij Bewegen Op Verwijzing kan een de patiënt namelijk op regelmatige basis (tot 7uur) begeleidt en ondersteund worden. Dankzij de financiering van de Vlaamse overheid is dit ook betaalbaar voor patiënten.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van gezond leven.

Onze coaches

Binnen eerstelijnszone AMALO werken we met 2 coaches, waar je kan naar doorverwijzen.
We stellen ze hier nog eens kort even voor.

Magda is werkzaam in Merchtem, Opwijk en Asse en richt zicht meer op oudere volwassenen.

Bij Jente kan je terecht in Liedekerke, Affligem en Asse. Hij is meer gericht op jongvolwassenen.

Wie kan doorverwijzen?