Bewegen Op verwijzing kent al enkele Vlaamse ambassadeurs, zoals bv. Joost Boone of Dirk De Wachter. Wij gingen binnen onze eerstelijnszone ook op zoek naar lokale ambassadeurs die een interview wouden laten afnemen. Eén van hen is een klinische psychologe die werkzaam is in onze eerstelijnszone. Maak hieronder kennis met Romy Coomans, ambassadeur voor BOV in ELZ Dender. Veel leesplezier!
Goeiemiddag en dankjewel dat je dit interview als ambassadeur voor Bewegen Op Verwijzing (BOV) voor ons wilt doen! Kan je ons vertellen wie je bent en wat jouw functie is?
Mijn naam is Romy Coomans en ik ben klinisch psycholoog. Ik ben werkzaam in de groepspraktijk PSY Plus in Destelbergen en in Gezondheidscentrum De Tragel in Dendermonde.
Waarom vind je het belangrijk om Bewegen Op Verwijzing te ondersteunen?
In de eerste plaats is Bewegen Op Verwijzing een laagdrempelige manier om mensen aan het bewegen te krijgen. Op de tweede plaats wordt er werk gemaakt van beweging op maat van de cliënt. Zelf kan ik binnen de begeleiding als psycholoog moeilijk tijd vrijmaken om bijvoorbeeld met de mensen te gaan wandelen, alhoewel ik dit graag zou doen én dat ik dit soms ook wel doe in de zomermaanden. Dit doen met elke cliënt kost natuurlijk tijd die ik op een andere manier kan invullen. Daarom is het goed dat ik kan doorsturen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Door naar de coach door te sturen bespaar ik ook op de tijd om mensen te motiveren (wat toch wel veel tijd en geduld vergt) tot meer beweging. Eens ze naar Carl, één van de Beweging Op Verwijzing-coaches in onze regio, geweest zijn probeer ik hen wel verder te motiveren en bewust te maken van de positieve resultaten die ze ervaren door meer te bewegen.
Waarom heb je besloten om ambassadeur te worden van Bewegen Op Verwijzing?
Ik vind het belangrijk om dit project te ondersteunen om zo meer bekendheid te geven bij mijn collega’s. Het is mijn bedoeling dat meer collega’s het nut inzien van dit project en dit mee ondersteunen door meer mensen aan te zetten om meer te bewegen.
Waarom is het zo moeilijk om beweging in te bouwen in ons dagelijkse leven volgens jou?
De meesten van ons hebben een 9-to-5-job en maken geen tijd vrij om meer te bewegen. Het leven is gewoon veel drukker geworden waardoor er geen tijd meer wordt vrijgemaakt om te bewegen terwijl dit toch wel heel erg belangrijk is zowel voor de fysieke als mentale gezondheid.
Hoe probeer je mensen aan het bewegen te krijgen?
Al van bij het intakegesprek probeer ik na te gaan hoe het dagdagelijks leven van de patiënt er uit ziet. Vragen die hierbij heel cruciaal zijn: welke zijn de hobby’s, zijn er ook slaapproblemen,… Ik probeer uit de antwoorden die ik krijg na te gaan of er onder andere voldoende beweging is. Meteen hierop ingaan doe ik niet. Ik heb heel veel geduld maar probeer mondjesmaat bij te brengen dat beweging toch wel belangrijk is om zich niet enkel fysiek maar ook mentaal goed te voelen. Wanneer ik merk dat er belangstelling is maar men weet niet meteen hoe eraan te beginnen, of er is een grote drempel, dan verwijs ik door naar een bewegingscoach.
Hoe helpt Bewegen Op Verwijzing jou om patiënten die te weinig bewegen in gang te krijgen?
Doordat een coach mijn patiënten zodanig weet te motiveren dat ze inderdaad tot beweging komen en doordat ze een beweegplan op maat van de patiënt voorstellen.
Aan wie schrijf je beweging voor?
Het zijn vooral de mensen met burn-out gerelateerde klachten, klachten ten gevolge van te veel stress, depressieve klachten, slaapproblemen, … kortom alle mensen die zich niet zo goed in hun vel voelen.
Hoe zie zo’n beweegplan eruit?
In de eerste plaats vraag ik wat voor hen haalbaar is om te doen qua beweging. Bijvoorbeeld wandelen: en dan wordt er nagegaan wat voor hen ideaal zou zijn qua tijdsduur …. Hoe vaak ze zouden kunnen gaan wandelen? Samen een plan uitwerken helpt de mensen om zich eraan te houden. Bijvoorbeeld dagelijks een half uurtje op ongeveer telkens hetzelfde uur. Na een week wordt hen dan gevraagd wat hun bevindingen zijn.
Hoe reageren je patiënten als je hen een voorschrift geeft om meer te gaan bewegen?
Tegen dat ik mijn patiënten een voorschrift geef om meer te gaan bewegen zien ze al in dat ze hier inderdaad nood aan hebben en dat het hen kan helpen binnen de psychologische begeleiding dat ze bij mij volgen.
Waarom raad je mensen aan om in een Bewegen Op Verwijzing-traject te stappen?
Door meer te bewegen voel je je fysiek en mentaal beter en ik wil dat de mensen die ik doorstuur dit kunnen ervaren. En bij de bewegingscoach zitten ze op het juiste adres!
Hoe belangrijk is het dat jij als klinisch psycholoog nu ook kan doorverwijzen naar een coach?
Ik vind dit heel belangrijk. Vroeger moest ik telkens vragen aan de patiënten om een voorschriftje te vragen aan hun huisarts. Dit vond ik heel erg omslachtig. Nu kan ik hen er zelf naartoe door verwijzen.
Waarom raad je andere klinisch psychologen aan om hun patiënten/cliënten beweging voor te schrijven?
Bewegen is nu eenmaal heel erg belangrijk. Het is een mooie aanvulling bij onze therapie: hierdoor kunnen bepaalde patronen doorbroken worden; leren de mensen beter om te gaan met allerlei soorten stress; wordt de slaap verbeterd; gaan de mensen zich gewoon mentaal beter voelen.
Heb je het gevoel dat mensen het advies om meer te bewegen makkelijker accepteren van jou als klinisch psycholoog? Op welke manier helpt het project jou in je job als klinisch psycholoog?
Ik heb dat gevoel wel ja. Ik zie het als een perfecte aanvulling op de psychologische begeleiding die de mensen bij mij volgen. De mensen voelen zich gewoon beter. Beweging draagt bij tot een betere mentale gezondheid.
Welke dagelijkse beweegmomenten heb jij ingebouwd in je leven?
’s Morgens vroeg, rond 7u ga ik dagelijks met de hond ongeveer een half uur tot driekwart uur wandelen. ’s Avonds doe ik net hetzelfde, maar dan iets korter. Eénmaal per week doe ik aan aquafitness en driemaal per week rijd ik dressuur met mijn paard.
Heb je nog één ultieme beweegtip of boodschap?
Zorgverleners, zoals klinisch psychologen, die vaak in contact komen met mensen met een psychische kwetsbaarheid, moeten zich er bewust van zijn dat beweging en sport bijdragen aan een betere mentale gezondheid en dat zij hierin een belangrijke rol als promotor en doorverwijzer kunnen opnemen.
Dankjewel voor dit fijne interview, Romy! De meerwaarde van een doorverwijzing naar een BOV-coach komt duidelijk naar voor in jouw antwoorden. We hopen dat dit inspirerend kan werken voor alle doorverwijzers, waaronder de psychologen.
Ben jij ook getriggerd om patiënten of cliënten door te verwijzen naar een BOV-coach? Meer info vind je op deze pagina Eerstelijnszone Dender.