‘Bewegen Op Verwijzing’ helpt mensen op weg naar een actieve levensstijl. Meer dan tien jaar na het pilootproject in Leuven is ‘Bewegen Op Verwijzing’ in bijna alle Vlaamse steden en gemeenten uitgerold. Maar Leuven blijft koploper in Vlaanderen wat het aantal deelnemers betreft. De ambities liggen nog hoger. Daarom verhoogt Vlaanderen het aantal doorverwijzers en breidt de stad Leuven het aanbod uit.
Bewegen is goed voor de gezondheid en voor ons mentaal welzijn. Als je genoeg beweegt, ben je beter beschermd tegen ziekte, je nachtrust verbetert en je voelt je beter in je vel. Maar meer wíllen bewegen is één ding, het ook effectief doén een ander.
Klein duwtje
“Soms hebben mensen een klein duwtje in de rug nodig om in beweging te komen. Daarom startte Leuven tien jaar geleden met het pilootproject ‘Bewegen Op Verwijzing’, om al wie zelf moeilijk in beweging komt én blijft, een handje te helpen”, legt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn uit. “Met een verwijsbrief krijg je een Bewegen Op Verwijzing-coach toegewezen die jou aan een laag tarief en met een gepersonaliseerd beweegplan begeleidt.”
Aanbod ontdekken
“Dat kan vaak al met heel eenvoudige aanpassingen, zoals vaker de trap nemen, fietsen naar het werk of een wekelijkse wandeling met familie”, zegt schepen van sport Johan Geleyns. “De Bewegen Op Verwijzing-coach weet ook welke activiteiten en sporten onze stad, de buurgemeenten en verenigingen aanbieden. Via de coach leer je dat lokale aanbod kennen.”
Leuven is koploper
Stad Leuven wil mensen aanmoedigen om meer te bewegen. Volgens schepen Johan Geleyns helpt het dat Leuven de omgeving beweegvriendelijk maakt: “We zetten actief in op aangename en veilige fiets- en wandelroutes en investeren meer dan ooit in speelterreinen en laagdrempelige buitensportinstallaties. Want hoe makkelijker iets is, hoe meer mensen het (kunnen) doen."
Dat die aanpak werkt, bewijzen de cijfers. Alleen al tussen januari en september van dit jaar kwamen er in Leuven al 160 nieuwe deelnemers bij. "Meer dan 1100 gesprekken – elk jaar meer – leidden ertoe dat deelnemers zelfstandig én in hun eigen buurt verder blijven bewegen. Leuven staat met die cijfers zowel in 2022 als in voorjaar 2023 op de eerste plaats in Vlaanderen”, besluit schepen Geleyns.
Extra buurt en deelgemeenten
“Dat succes motiveert ons om het aanbod verder uit te bereiden naar een extra buurt in Leuven en naar andere deelgemeenten”, vertelt schepen Bieke Verlinden. Je kon al terecht in de wijkgezondheidscentra De Ridderbuurt, Caleido en De Central, buurtcentra Casablanca en Sint-Maartensdal en in het Lokale Dienstencentrum Wijnveld. Daar komt nu ook het Lokale Dienstencentrum Ter Putkapelle in Wilsele bij.
Bewegen Op Verwijzing-coaches Wouter en Marie staan klaar om mensen te helpen actiever in het leven te staan. “Omdat Leuven de gezondheid van haar inwoners wil ondersteunen, betaalt de stad de helft van de deelnemerskost terug”, zegt schepen Verlinden. Leuvenaars betalen dus slechts vijf euro per halfuur. En voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming, is dat zelfs maar één euro per halfuur.
Meer doorverwijzers
Zoals de naam al laat vermoeden, heb je een verwijsbrief nodig om deel te nemen aan ‘Bewegen Op Verwijzing’. Tot voor kort kon je die verwijzing alleen bij je (huis)arts krijgen, maar vanaf nu kunnen ook podologen, ergo- en kinesitherapeuten, maatschappelijk en sociaal werkers, apothekers, diëtisten, psychologen, verpleegkundigen en vroedkundigen doorverwijzen. De huisarts van een deelnemer blijft daarbij mee op de hoogte. Zo kunnen mensen nog gemakkelijker aan de slag met ‘Bewegen Op Verwijzing’.