De vijf gemeentes uit de eerstelijnszone Noorderkempen Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel en de zes erkende mantelzorgverenigingen slaan opnieuw de handen in elkaar om mantelzorgers beter te ondersteunen.

Elke maand, van september 2023 tot juni 2024, kan je een infosessie of praatmoment volgen over interessante thema’s zoals financiële ondersteuning, bewindvoering en zorgvolmachten, hoe zorg je voor jezelf als mantelzorger, eenzaamheid en nog heel wat meer. Je krijgt er praktische informatie om de zorg beter te regelen en je kan je ervaringen delen met andere mantelzorgers.

Wat is mantelzorg?

Als je zorgt voor iemand uit je omgeving die hulp nodig heeft omwille van ouderdom, (chronische) ziekte, psychische kwetsbaarheid, een handicap of verslavingsproblematiek, dan ben je mantelzorger. Mantelzorg gebeurt niet vanuit een organisatie. Mantelzorg overkomt je meestal. Je rolt erin. Je weet ook meestal niet als mantelzorger wanneer de zorg zal eindigen. Het is weinig voorspelbaar. Het is dus niet hetzelfde als vrijwilligerswerk, waar je bewust kiest voor een organisatie en taken en je stopt wanneer je dat wil. Mantelzorg kan zingeving en voldoening geven, maar kan ook zwaar zijn. Zorg voor mantelzorgers is daarom onmisbaar.