Programma studiedag 27 september 2024:

"Eerstelijnszone Dender Zuid VERBINDT Geestelijke Gezondheid en Jongerenwelzijn"

Programma studiedag:

Eerstelijnszone Dender Zuid VERBINDT Geestelijke Gezondheid en Jongerenwelzijn

Datum: Vrijdag, 27 september 2024

Locatie: Arjaantheater, Geraardsbergen (https://www.ccdeabdij.be/routebeschrijving-arjaan)

08:00 - 09:00 | Netwerkmoment

Begin de dag met het leggen van waardevolle connecties met professionals en belanghebbenden in het veld van geestelijke gezondheid.

09:00 - 09:10 | Welkomstwoord

Officiële opening van de studiedag door de organisatie, met een korte introductie van het thema en de doelstellingen van de dag.

09:10 - 10:15 | Sessie 1: Voorbij de eerste 1000 dagen: een kritische herbezinning op opvoeding"

Spreker: Philippe Noens

Onderzoeker en docent aan het Kenniscentrum Gezinswetenschappen in Schaarbeek (Odisee Hogeschool), doctoreerde in de pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven.

Auteur van het boek “Mogen we nog wel straffen?”

Over de (on)zin van streng opvoede

In deze sessie gaat Philippe Noens dieper in op de complexe waarheden achter de veelbesproken belangrijke eerste 1000 dagen van een kind. Met een onderzoekende blik gaan we voorbij oneliners rond het ‘belang’ van die eerste levensjaren en worden er populaire mythes doorprikt: is het wel zo dat de eerste 1000 dagen de rest van ons leven bepalen? Deze sessie biedt een genuanceerd perspectief op hoe we tegenwoordig over de pedagogisch opdracht van prille ouders en opvoeders denken en spreken. De vaak simplistische en deterministische toon die we terugvinden in de media en het publieke debat wordt daarmee uitgedaagd, en een meer diepgaande reflectie over het grootbrengen van jonge kinderen wordt aangereikt.

10:15 - 11:15 | Sessie 2: "De Kracht van Eerstelijnspsychologie in de Ondersteuning van Jongeren"

Spreker: Nathalie Haeck, Eerstelijnspsycholoog, verbonden aan de ELP-academie

In deze sessie onthult Nathalie Haeck, een ervaren eerstelijnspsycholoog, de diepgaande impact van eerstelijnspsychologische zorg op de geestelijke gezondheid en het welzijn van jongeren. Met een rijke achtergrond in het werken met jongeren die geconfronteerd worden met een breed scala aan psychologische uitdagingen, van laag zelfvertrouwen en angst tot depressie en trauma, biedt Nathalie waardevolle inzichten in hoe eerstelijnspsychologie een cruciale rol speelt in het vroegtijdig adresseren en behandelen van deze kwesties.

De sessie zal de unieke benadering van eerstelijnspsychologie belichten, gericht op laagdrempelige, toegankelijke en kortdurende interventies die zijn ontworpen om jongeren te ondersteunen in hun meest kwetsbare momenten. Nathalie zal de nadruk leggen op het belang van het bouwen aan veerkracht, het versterken van copingmechanismen, en het bevorderen van een positief zelfbeeld bij jongeren.

Verder zal ze praktijkvoorbeelden delen die de effectiviteit van eerstelijnspsychologische interventies illustreren, evenals strategieën voor het opbouwen van een ondersteunende relatie met jongeren en hun families. Deze sessie biedt deelnemers niet alleen een dieper begrip van de waarde van eerstelijnspsychologie, maar ook praktische tools en benaderingen die ze kunnen toepassen in hun eigen werk met jongeren.

Door de combinatie van theoretische kaders en praktische toepassingen, streeft deze presentatie ernaar professionals uit te rusten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een positieve verandering te bewerkstelligen in het leven van jongeren die geconfronteerd worden met psychologische uitdagingen.

11:15 - 11:30 | Koffiepauze

11:30 - 12:30 | Sessie 3: "Fonds GavoorGeluk: pionieren in geestelijke gezondheidsbevordering"

Spreker: Jan Toye

Topondernemer en medeoprichter van Fonds GavoorGeluk, son.

In deze sessie onthult Jan Toye, medeoprichter van het Fonds GavoorGeluk, de diepgaande betekenis en het ongekende belang van bevordering van geestelijke gezondheid en veerkracht in de strijd tegen zovele maatschappelijk onaanvaardbare problemen bij kinderen en jongeren in Vlaanderen. Met een onwrikbare overtuiging en een gedreven hart, benadrukt Jan de noodzaak van een paradigmaverschuiving in hoe we kijken naar geestelijke gezondheid en welzijn. Te veel wordt vergeten dat jongeren het menselijk kapitaal van Vlaanderen zijn, onze enige grondstof !

GavoorGeluk staat niet alleen voor preventie van psychische problemen; het staat voor een revolutionaire beweging die de kern van bevordering van geestelijke gezondheid en veerkracht aanpakt door het creëren van een warme samenleving waarin elke jongere de tools en de steun krijgt om veerkrachtig te worden. GavoorGeluk staat er niet alleen voor, zij faciliteert een brede beweging van medestanders onder de noemer van het Netwerk WARM VLAANDEREN.

Jan benadrukt het cruciale belang van het bouwen aan een bewustzijnscultuur die niet alleen risicofactoren vermindert, maar actief werkt aan het versterken van beschermende factoren - een cultuur die de voorwaarden voor de persoonsgroei naar mentale veerkracht centraal stelt. Met een gedurfde en ondernemende aanpak heeft GavoorGeluk zich ingezet om de actoren op het terrein te mobiliseren, innovatieve praktijken te ondersteunen, evidence based te valideren en succesvolle initiatieven op te schalen voor een landelijke impact..

Jan's presentatie zal de indrukwekkende inspanningen van het Netwerk Warm Vlaanderen belichten om het nog te definiëren beleid “Bevordering van Geestelijke Gezondheid en Veerkracht” vorm te geven door middel van strategieën zoals WarmeScholen, Warmestedenengemeenten, de campagne Warme William, de Motivatiemonitor en een Activatieplan voor NEET jongeren die allemaal bijdragen aan een sterkere, ondersteunende gemeenschap voor onze kinderen en jongeren.

Deze sessie gaat verder dan traditionele preventie van psychische problemen vanuit de zorg; het is een oproep tot actie voor iedereen die kinderen en jongeren in hun leefwereld omkaderen. Jan Toye daagt ons uit om groot te denken, om moedig te zijn in onze inspanningen, en om ons in te zetten voor een toekomst waarin elke jongere in Vlaanderen de kansen krijgt om vanuit eigen talenten een veerkrachtige jongere te worden die zin heeft in het leven, die iets van zin is met zijn leven, daarvoor competent is en klaar is voor meesterschap….

Laat u inspireren door de passie en het engagement van Jan Toye en sluit u aan bij de beweging die niet alleen levens redt, maar vooral de kwaliteit van leven voor alle jongeren in Vlaanderen verhoogt.

Dit is niet zomaar een presentatie; het is een manifest voor een revolutionaire benadering van zowel bevordering van geestelijke gezondheid als van het menselijk kapitaal van Vlaanderen.

Geen Veerkrachtig Vlaanderen zonder Veerkrachtige Jongeren !

12:30 - 13:00 | Sessie 4: "Toekomstgerichte Visies op Opvoeding en Opgroeien"

Spreker: Bruno Vanobbergen

Administrateur-Generaal van het Agentschap Opgroeien.

In deze sessie biedt Bruno Vanobbergen, als Administrateur-Generaal van het Agentschap Opgroeien, een diepgaande blik op de plannen binnen het Vlaamse beleidskader. Met een rijke ervaring in het vormgeven van beleid deelt Bruno zijn inzichten over de dynamieken en uitdagingen op Vlaams niveau en hoe deze de richting van toekomstige initiatieven sturen.

Bruno zal de sessie beginnen met een reflectie op de presentaties van de dag, waarbij hij de verbanden legt tussen de gedeelde inzichten en de bredere beleidscontext. Hij zal onderzoeken hoe recente ontwikkelingen in onderzoek en praktijk kunnen samenvloeien met beleidsinitiatieven om een robuust ondersteuningssysteem voor jongeren en hun opvoeders te creëren.

Verder zal Bruno de dynamiek binnen het Departement Opgroeien toelichten, inclusief hoe het departement inspeelt op veranderende behoeften en trends in de samenleving.

De sessie eindigt met een blik op de toekomst, waarbij Bruno zijn visie deelt op hoe beleid, onderzoek, en praktijk verder kunnen evolueren en samenwerken om een omgeving te creëren waarin alle jongeren kunnen floreren. Deze presentatie is niet alleen een oproep tot actie voor beleidsmakers en professionals, maar ook een inspiratiebron voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor jongeren.

13:05 - 14:05 | Lunchpauze

14:05 - 15:30 | Workshops

Workshop 1: Sensoa - "Omgaan met ongepast seksueel gedrag bij jongeren"

Een interactieve workshop over het herkennen en adequaat reageren op ongepast seksueel gedrag bij jongeren. In deze workshop leer je hoe je het best omgaat met signalen rond sexting, seksueel ongepast gedrag in groepswerking, hoe je je grenzen stelt, leer je hoe je gepast kan reageren,…

Dit wordt toegelicht aan de hand van de methodiek van het Sensoa-vlaggensysteem.

Workshop 2: In de Kiem - "Hoe Omgaan met Trauma bij Jongeren"

Inzichten en technieken voor het ondersteunen van jongeren die traumatische ervaringen hebben ondergaan. "Connectedness allows people to heal". De kracht van verbinding in een hulpverleningsrelatie.

Wat maakt of kraakt een hulpverleningsrelatie? In essentie is het de verbinding die het verschil maakt, en waardoor cliënten tot herstel en groei kunnen komen. Maar dat gaat niet zomaar. Hoe creëer je dat noodzakelijk contact? We vinden inspiratie bij Bruce Perry en zijn visie op Regulate-Relate-Reason vanuit het Neurosequentieel Model.

Workshop 3: "Het lokale aanbod GGZ voor jongeren binnen ELZ Dender Zuid"

Een praktijkgerichte workshop die het lokale aanbod van geestelijke gezondheidszorg voor jongeren belicht, aan de hand van praktische casussen.

Wil jij weten hoe je jongeren kan wegwijs maken in het hulpverleningslandschap rond mentaal welzijn in Ninove en Geraardsbergen? Word je graag zelf wegwijs gemaakt in dit hulpverleningslandschap?

In deze workshop gaan we in op de mogelijkheden rond ondersteuning. Je kan rekenen op een algemeen kader aangevuld met casusgerichte vragen (en antwoorden).

Workshop 4: “Autisme ervaren”

Hoe kunnen we autisme beter begrijpen als we het zelf niet eerst voelen? Hoe zou het zijn om vast te lopen omdat duidelijkheid ontbreekt? Hoe zou mislukken voelen omdat te veel in een keer binnenkomt? Hoeveel frustraties zouden opwellen als je met je hoofd tegen een muur botst omdat je geen overzicht hebt? Een bult op je hoofd, dat kan je krijgen. Een gat in die muur? Misschien. Maar een blik binnenin…?

Enkele opdrachten geven je een blik in hoe mensen met autisme de wereld ervaren. Bij elke opdracht krijg je wat uitleg over autisme volgens de meest recente inzichten in het voorspellende brein op een bevattelijke manier uitgelegd. Elke opdracht laat je niet alleen ervaren wat voor mensen met autisme dagelijkse kost is, maar spoort je ook aan om daar wat mee te doen. De tips bij elke opdracht helpen je op weg naar meer autismevriendelijkheid. Tips die iedereen makkelijk in de praktijk kan omzetten. Begeleid door Marcia Verhult, psycholoog.

Workshop 5: “Het jonge kind, het belang van de eerste 1000 dagen”

Vanuit de Infant Mental Health-visie wordt sterk ingezet op (veer)kracht, groeikansen en herstelmogelijkheden van baby's, peuters en kleuters en hun zorgdragers. Er wordt met en via de ouder-kind relatie gewerkt. Aan de hand van een aantal concrete visuele ondersteuningsmodellen staan we stil bij de ontwikkeling van het jonge kind, pril ouderschap en de ouder-kind relatie. Deze modellen kunnen helpend zijn om zicht te krijgen op krachten en kwetsbaarheden in het werken met jonge gezinnen vanuit 0e, 1e en 2e lijnszorg. Zo kan de hulpverlening een maatschappelijk nest rondom het gezinsnest vormen. Deze workshop wordt begeleid door Eva Van Kerkhove, psycholoog.

15:30 - 17:00 | Netwerkmoment en Kennisdeling

Na de workshops is er een netwerkmoment gepland waarbij deelnemers, sprekers, en workshopbegeleiders de gelegenheid krijgen om inzichten en kennis van de dag te delen. Dit informele samenzijn biedt een uitstekende kans om verdere discussies te voeren, nieuwe connecties te leggen en samenwerkingsmogelijkheden te verkennen, allemaal in een ontspannen en ondersteunende omgeving.

Inschrijven via https://forms.office.com/e/1YCjf206Ge

Belangrijke Informatie voor deelnemers:

Deelnemers worden aangemoedigd om op voorhand casussen te bezorgen aan de workshopbegeleiders. Dit zal de interactie en de relevantie van de discussies tijdens de workshops verhogen.