Elk jaar, van 1 tot 10 oktober, zetten de Vlaamse Logo’s, Te Gek!? en het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker.

Als Eerstelijnszone Dender ondersteunen wij deze campagne heel graag en roepen we ook onze partners op om actief deel te nemen.

Het doel? Mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken.

Heb je ook al gemerkt dat we meestal pas over mentale gezondheid spreken als het niet goed gaat?

Daarom is het belangrijk én nodig om te werken aan geestelijke gezondheid nog vóór er zich problemen stellen.

En dat doen we tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Door positieve geestelijke gezondheid aandacht te geven, creëren we tegelijkertijd meer begrip voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn en vragen we aandacht voor mensen met psychische klachten.

Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid tellen we af naar 10 oktober: de internationale dag van de geestelijke gezondheid of ‘World Mental Health Day’.

Op die dag willen we bij het brede publiek bewustzijn creëren rond geestelijke gezondheid in het algemeen en rond problemen op het vlak van geestelijke gezondheid in het bijzonder. 

Jaarthema 2023 #samenveerKRACHTig, met de nadruk op ‘KRACHT’

Net zoals in 2022 staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid dit jaar in het teken van ‘kracht’.

We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn. Alleen … soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend.

Onder het motto #samenveerkrachtig roepen we op om samen trots te zijn op onze krachten –groot en klein – en om deze krachten ook in te zetten om anderen te helpen.

Als we die gewoontes inbouwen in ons dagdagelijkse leven, dan krijgt ons geluksgevoel een enorme boost.

Je hoeft niet perfect te zijn om geweldig te zijn.

Elk jaar gaan we op zoek naar een actie die we in de 6 gemeenten van onze Eerstelijnszone uitrollen. 2 jaar geleden waren dit de raamaffiches en vorig jaar de parkeerboetes.

Dit jaar hebben we in samenwerking met Logo Dender gekozen voor de nieuwe spiegelstickers met de spreuk ‘Je hoeft niet perfect te zijn om geweldig te zijn. Wat is jouw kracht?’.

Meer dan 200 stickers werden besteld die de komende 10 dagen zullen terug te vinden zijn op spiegels in toiletten, kleed/paskamers van scholen, sporthallen, handelszaken, zorg- en welzijnsactoren, …

Met de spreuk op deze spiegels nodigen wij mensen uit om na te denken over hun eigen kracht en willen we voorbijgangers vooral een goed gevoel geven.

Wij roepen onze burgers graag op om, wanneer zij zo’n spiegelsticker spotten, een foto te nemen met zichzelf voor deze spiegel en deze te posten op hun social media met de #samenveerkrachtig en #elzdender.

Burgers kunnen deze foto ook doormailen naar info@elzdender.be. Zowel via mail als via facebook, met de bovenstaande hastags, maken ze kans op het boek “Een handjevol veerkracht” van Liz is More.

Onderaan deze pagina vinden jullie al enkele foto's van lokale handelaars, scholen, café's, ... die de sticker hebben opgehangen.

Open Geestdagen

Dit jaar organiseert de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen ook voor het eerst Open Geestdagen en dit op zaterdag 7 en zondag 8 oktober.

Heel wat organisaties zullen dat weekend de deuren wijd open zetten voor het publiek.

In onze Eerstelijnszone zijn dit:

Uiteraard zullen tijdens deze tiendaagse nog heel wat andere partners eigen aanvullende acties opzetten.