Zo goed als elke hulpverlener zal gedurende zijn of haar carrière geconfronteerd worden met personen die aan zelfmoord denken, een zelfmoordpoging ondernomen hebben of zelfmoord plegen. Vaak zorgt dit ervoor dat hulpverleners onzekerheid ervaren met betrekking tot het omgaan met personen met suïcidegedachten.

Specifiek voor het Meetjesland vindt u hieronder een kaart met contactgegevens van alle betrokken instanties die de volwassenen/jongere/het kind kunnen ondersteunen.

Kinderen en jongeren

Hier vindt u de handleiding en netwerkkaart. De netwerkkaart toont welke organisaties kunnen gecontacteerd worden in het Meetjesland. In de handleiding vindt u terug welke rol elke organisatie opneemt, enkele concrete tips bij uw gesprek met het kind/jongere, nuttige apps, ..

Volwassenen

Hier vindt u de netwerkkaart van het Meetjesland. Deze toont een korte flowchart en bevat alle gegevens van organisaties die kunnen gecontacteerd worden.

Vormingen rond suïcide

klik hier

Het Vlesp (Vlaams expertisecentrum suïcidepreventie) is op zoek naar zorg- en hulpverleners die hun nieuwe e-learningmodule willen uittesten over hoe je bij personen met autisme aan suïcidepreventie kan doen of de module uit te testen voor suïcidepreventie bij kinderen en jongeren. Wat houdt deelname in?

- Je krijgt een unieke preview van de module(s)

- Daarna vragen we je om een korte vragenlijst in te vullen

Voor het onderzoek naar suïcidepreventie bij personen met autisme, vind je hier meer info.

Voor de module bij kinderen en jongeren klik je hier.

Casustafels suïcide Meetjesland

Werk jij met suïcidale kinderen,jongeren, volwassenen en/of hun context in het Meetjesland? Hecht je belang aan een goede continuïteit van zorg? Wil je kennis en expertise uitwisselen en tegelijkertijd inzetten op de samenwerking met verschillende partners uit de regio?

Casustafel kinderen en jongeren: 28/05/24 van 11u00 - 12u45 in Eeklo. inschrijven

Nog vragen of opmerkingen? Contacteer Celine Ponnet via celine.ponnet@cggadentro.be of 09 331 51 26.

    zelfmoordlijn

    chat tussen 17u en 00u
    1813 (24/7)

    Praat over je zelfmoordgedachten. Onze deskundige vrijwilligers luisteren naar jouw verhaal. Anoniem, eerlijk en zonder oordeel.

    meer informatie

    Advies SuïcidePreventie voor Huisartsen en Andere hulpverleners.

    024 24 3000 (9 - 21u)

    Je bent bezorgd om een patiënt of cliënt die met jou over zelfmoordgedachten gepraat heeft of waarvan je vermoedt dat die aan zelfmoord denkt. Je vraagt je af wat je kan doen en hoe je hierover verder in gesprek kan gaan. Met deze vragen kan je terecht bij ASPHA.