Met een tiental waren we op onze inspiratiesessie 'Duidelijk en begrijpbaar communiceren'. Dit maakt deel uit van ons project 'Op weg naar een gezondheidsvaardige ELZ Dender'.

Deze inspiratiesessie was mogelijk met de steun van het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Waarom deze inspiratiesessie?

Ons doel van het project is zorgverstrekkers, zorg- en welzijnsorganisaties, lokale besturen,.. kennis te laten maken met het begrip 'gezondheidsvaardige organisaties' of 'begrijpbare organisaties'. En hen informeren op welke manier ze hierop kunnen inzetten. Wat je als professional kan doen zodat burgers gemakkelijker informatie en diensten vinden die hun gezondheid en welzijn ten goede komt.

We startten de inspiratiesessie daarom ook met deze definitie:

“ Een organisatie is gezondheidsvaardig wanneer ze het mensen gemakkelijker maakt om informatie en diensten te vinden, te begrijpen en te gebruiken, zodat ze beter voor hun gezondheid kunnen zorgen” (Brach et al., 2012)

Schriftelijke communicatie - sessie begeleid door Wablieft

Farida Barki van Wablieft nam ons mee in de sessie 'Bereik meer cliënten met duidelijke teksten'. Wat we onder andere leerden?

  • schrijf korte zinnen
  • schrijf korte en eenvoudige woorden
  • maak gebruik van opsommingen (en ideaal zijn het er 3)

Benieuwd naar wat we nog leerden? Bekijk hier de presentatie:

Mondelinge communicatie - sessie begeleid door Agentschap Integratie en Inburgering

Deze sessie was opgebouwd vanuit 10 tips om te communiceren met anderstaligen. Maar deze tips zijn ook toe te passen op mensen met lage(re) gezondheidsvaardigheden.

Klik hier voor de 10 tips

Enkele sfeerbeelden