Gezondheidsvaardigheden binnen ELZ Dender

Project "Op weg naar een gezondheidsvaardige ELZ Dender"

Hoe is het project tot stand gekomen?

In België heeft ongeveer 33% van de volwassenen moeilijkheden met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Dit groot aantal volwassen beschikt bijgevolg over beperkte gezondheidsvaardigheden. In de praktijk uit zich dit bijvoorbeeld door:

  • Moeite hebben met het begrijpen van een bijsluiter van medicatie waardoor er een incorrecte inname van medicatie ontstaat of medicatie verkeerd wordt bewaard
  • Moeite hebben met de taal van informatieve brieven, folders of websites waardoor iemand belangrijke informatie rond gezondheid mist of verkeerd begrijpt
  • Moeite hebben met het invullen van een formulier bij aanmelding aan een loket waardoor ze niet langs komen

Op weg naar een gezondheidsvaardige ELZ Dender

Het project kreeg de naam ‘Op weg naar een gezondheidsvaardige ELZ Dender’. Dit project wordt gerealiseerd met de steun van het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Het doel? De leden van ELZ Dender kennis laten maken met het belang een begrijpbare organisatie te zijn. Dit houdt in dat we jou als organisatie en jouw medewerkers kunnen helpen groeien in het meer begrijpbaar worden voor (potentiële) cliënten. Hierdoor vinden ze bijvoorbeeld beter de weg naar hulp en zorg die ze nodig hebben.  

Benieuwd hoe begrijpelijk jouw organisatie is? Kom het te weten met de PHAROS-test

De Nederlandse organisatie PHAROS ontwikkelde een online test waarmee je kan zien hoe jouw organisatie scoort op begrijpelijke informatie en communicatie
Meer informatie over deze test lees je hier:
pdf bestandTest Begrijpelijke Organisatie_A4 flyer.pdf (1.2 MB)

Hoe ziet jouw deelname als organisatie aan dit project eruit? 

Wat houdt deze deelname in?   

  • Je vult de PHAROS-test de eerste keer in

Je doet dit tussen 29 augustus en 1 november 2022 om te zien waar je als organisatie staat. Deze wordt maximaal 1 maal per organisatie(-afdeling) ingevuld. Hulp vragen bij collega's is uiteraard toegestaan en ook aan te raden om zo een organisatie brede blik te hebben. Na het invullen krijg je een score en verbetertips waarmee je onmiddellijk aan de slag kan. Meer informatie over het invullen van de PHAROS-test in het kader van dit project vind je hier: pdf bestandHandleiding PHAROStest.pdf (154 kB)

  • Gratis opleidingsmomenten in 2023

Via PHAROS ontvangen ook wij de antwoorden (kleurcodes) die worden ingevuld. Wij weten niet door welke organisatie het werd ingevuld.
Op basis van de antwoorden brengt ELZ Dender de noden en wensen van de deelnemende organisaties in kaart. En van hieruit werken we een gratis aanbod van opleidingen, intervisies of workshops uit voor iedereen die deelneemt.  
Hier staat nog niks concreet rond vast. Hiervoor wachten we op jouw input en noden.

  • Je vult de PHAROS-test een tweede keer in

Op basis van het rapport en de opleidingsmomenten vul je de PHAROS-test opnieuw in eind 2024. Op die manier zie je onmiddellijk waar je de voorbije twee jaar stappen vooruit hebt gezet en waar je in de toekomst verder aan kan werken rond gezondheidsvaardigheden.

Neem je deel aan het project?

We maakten een formulier waarop je kan aanduiden dat je wil deelnemen. Ook als je niet deelneemt vragen we het om het formulier in te vullen. Op die manier kunnen we gericht communiceren naar de deelnemende organisaties gedurende de hele periode van het project.
Via deze QR-code kom je ook bij het formulier terecht: gezondheidsvaardige organisaties

Vragen over het project?

Stuur een mail naar info@elzdender.be of bel naar 052/69 03 28.
We geven je graag meer informatie.

 

 

 

Sinds corona dragen mensen een mondmasker. Ook de huisarts, de ambtenaar op de stadsdiensten, de winkelier, de kinesist. Niet altijd gemakkelijk voor doven en slechthorenden, die sterk zijn aangewezen op gezichtsuitdrukkingen en mimiek.

Daarom hebben ELZ Dender en az Sint-Blasius de handen in elkaar geslagen om zowel de slechthorenden als wie met hen in gesprek gaat, communicatietips aan te reiken. Naast het kaartje met de tips, ontwierpen we ook een sticker die slechthorenden op hun mondmasker kunnen kleven.

Verenigingen en burgers die kaartjes of stickers willen aanvragen, kunnen hiervoor terecht bij ELZ Dender, via info@elzdender.be

Waarom deelnemen aan het project?

In onze zone zijn er alvast enkele organisaties die deelnemen aan het project. Klik hier om te weten wie dit zijn en waarom zij het belangrijk vinden.