Samen met az Sint-Blasius organiseerden we op donderdagavond 14 maart, op de vooravond van de dag van de slaap, een lezing rond 'Slaap'. Hanne Raets, slaappsychologe bij az Sint-Blasius, praatte deze avond op een duidelijke, soms licht komische, manier aan elkaar.

Hanne raakte veel onderwerpen aan die met slaap te maken hebben. Enkele belangrijke lessen die we hebben geleerd die avond:

  • Wakker worden is normaal! We overlopen tijdens onze slaap enkele fasen waartussen we even wakker worden. Vaak is dit niet bewust, maar soms ben je klaarwakker. Hoe we hier als mens mee omgaan is verschillend van persoon tot persoon.
  • We maakten kennis met de begrippen slaapdruk en waakdruk en hoe deze beiden onze nood aan slaap bepalen. Belangrijk hierbij is dat je de slaaptrein niet mist!
  • Sta op op een vast uur. Het tijdstip waarop je gaat slapen is op zich iets minder belangrijk dan elke dag op een vast uur op te staan.
  • Powernaps kunnen zeer effectief zijn, zolang ze niet te lang duren. De kunst van het dutten mag 10 tot 20 minuutjes duren.
  • Er waren vanuit az Sint-Blasius enkele medewerkers aanwezig die in shifts werken. Ook zij kregen interessante tips mee om met deze wisselende werk- en slaapuren om te gaan.
  • Piekeren kwam tot slot ook aan bod tijdens deze lezing. Het is zeker menselijk om te piekeren, maar probeer hiervoor tijd te maken tijdens de dag en spaar niet alles op voor 's avonds in je bed.

We geven graag nog wat interessante links en enkele sfeerbeelden mee die je hieronder kan bekijken. We nemen veel mee uit deze lezing, misschien nog het meest de professioneel gemaakte grafiek in Paint...

Meer algemene info en tips om goed te slapen.

Op deze pagina vind je filmpjes waar Hanne Raets vertelt over de opbouw van slaap, waarom we in slaap vallen en hoe we slaapproblemen kunnen aanpakken.