De ontwikkeling van de gezondheids- en welzijnszorg richting meer zorg- en dienstverlening aan huis is een trend die de afgelopen jaren steeds prominenter is geworden en naar verwachting in de toekomst nog sterker zal doorzetten.

Een belangrijk aspect van deze ontwikkeling is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis willen blijven wonen of ervoor kiezen naar een seniorenflat te verhuizen. Zelfs na een ziekenhuisverblijf wordt er in eerste instantie naar gestreefd om patiënten terug naar huis te laten gaan, zij het met uitgebreide ondersteuning van zorg- en dienstverleners.

Door de opkomst van nieuwe, minder invasieve onderzoeks- en operatietechnieken wordt de duur van ziekenhuisverblijven steeds korter, soms beperkt tot slechts één dag.

Als gevolg hiervan is een ziekenhuisopname voor een patiënt slechts een kort intermezzo geworden in zijn leven. Het is daarom van cruciaal belang om snel en efficiënt op situaties te kunnen inspelen, wat vereist dat er veel informatie, ook niet-medische gegevens, wordt uitgewisseld.

Een goede afstemming tussen de eerste en de tweede lijn in de gezondheidszorg is van essentieel belang. Interdisciplinaire samenwerking draagt bij aan de continuïteit van zorg, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Een vroegtijdige voorbereiding van een opname of ontslag is hierbij van groot belang.

Werkgroep Transmurale zorg

Vanuit ELZ Herkenrode is er een werkgroep opgestart om de afstemming tussen de eerste en de tweede lijn mee vorm te geven. De werkgroep bestaat uit verschillende netwerkpartners vanuit onze clusters zorg, welzijn en PZON.

Zorginnovatiefonds