Kaart met de eerstelijnszones

Eerstelijnszone

Een eerstelijnszone is een netwerk van eerstelijnsaanbieders in een geografisch afgebakend gebied. Zij wisselen kennis en informatie met elkaar uit en stemmen hun werking zoveel mogelijk op elkaar af.

Een eerstelijnszone houdt rekening met de noden van de lokale bevolking en stemt de eerste lijn hierop af. De eerstelijnszone heeft de grootte om zorg en welzijn samen te brengen én dicht bij elke burger te staan.

We tellen in totaal 60 eerstelijnszones, 59 in Vlaanderen en 1 in Brussel.

Zorgraad

Eerstelijnszone vs Zorgraad

Elke eerstelijnszone wordt aangestuurd door een zorgraad en bestaat als VZW uit een Dagelijks Bestuur, een Bestuursorgaan en een Algemene Vergadering.

Deze zijn alle drie samengesteld uit vertegenwoordigers van zorg- en hulpverleners, lokale besturen, de persoon die zorg of ondersteuning nodig heeft en ook hun mantelzorgers en vrijwilligers.

De zorgraad bevordert de samenwerking tussen al deze partners. Ze kan hiervoor rekenen op hun uitgebreid netwerk.

Algemene Vergadering

Elke zorgraad heeft een Algemene Vergadering. Het is het hoogte beslissingsorgaan binnen de VZW en heeft een jaarlijkse bijeenkomst.

De Algemene Vergadering bestaat uit minimaal 19 en maximaal 69 leden. Deze groep is pluralistisch en divers samengesteld en bestaat uit de vertegenwoordigers van vier verschillende clusters.

  1. Cluster Welzijn, bestaande uit minimaal 4 en maximaal 18 leden en onderverdeeld in volgende subclusters
    1. Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW)
    2. Diensten Maatschappelijk Werk van de Mutualiteiten (DMW)
    3. Gezinszorg en Aanvullende thuiszorg
    4. Lokale Dienstencentra (LDC)
    5. Woonzorgcentra
  2. Cluster Gezondheid, bestaande uit minimaal 6 en maximaal 18 leden en onderverdeeld in volgende subclusters
    1. Apothekers
    2. Diëtisten
    3. Huisartsen, Tandartsen en Podologen
    4. Klinisch psychologen en partners uit de Eerstelijns Geestelijke Gezondheidszorg
    5. Kinesitherapeuten en Ergotherapeuten
    6. Verpleegkundigen en Vroedvrouwen
  3. Cluster Lokale Besturen, bestaande uit minimaal 7 en maximaal 18 leden en onderverdeeld uit de verschillende gemeentes/steden van de eerstelijnszone.
  4. Cluster Personen met een Zorg en Ondersteuningsnood, Mantelzorgers en Vrijwilligers, bestaande uit minimaal 2 en maximaal 9 leden.

Bijkomend mogen er maximaal 6 optionele partners aangesteld worden voor de Algemene Vergadering. In de cluster Optionele Partners zetelen leden die niet tot de voorgenoemde clusters behoren.

Hoe toetreden?

Ieder persoon kan zich kandidaat stellen als lid op voorwaarde dat hij de doelstelling van de VZW onderschrijft en werkzaam en/of woonachtig is in het werkgebied van de VZW.

Kandidaten richten hun kandidaatstelling rechtstreeks aan de voorzitter. Vervolgens is het het bestuursorgaan dat beslist over de aanvaarding op haar eerstvolgende vergadering.

Bestuursorgaan

De tweede structuur binnen de VZW is het bestuursorgaan.

Het bestuursorgaan bestaat uit minimaal 14 en maximaal 25 bestuurders en is onderverdeeld in dezelfde (sub)clusters als de Algemene Vergadering.
De verdeling ziet er als volgt uit:

  1. Cluster Welzijn, bestaande uit minimaal 4 en maximaal 6 bestuurders.
  2. Cluster Gezondheid, bestaande uit minimaal 4 en maximaal 6 bestuurders.
  3. Cluster Lokale Besturen, bestaande uit minimaal 4 en maximaal 6 bestuurders en onderverdeeld uit de verschillende gemeentes/steden van de eerstelijnszone.
  4. Cluster Personen met een Zorg en Ondersteuningsnood, Mantelzorgers en Vrijwilligers, bestaande uit minimaal 2 en maximaal 6 bestuurders.

Ook bij het Bestuursorgaan mogen optionele partners aangesteld worden. Statutair ligt hier het maximum op 4 bestuurders.

Dit orgaan wordt om de 2 maand samengeroepen.

Hoe toetreden?

De bestuurders worden benoemd door de Algemene Vergadering op voordracht van de verschillende actoren die in de Algemene Vergadering vertegenwoordigd zijn. Zij worden benoemd voor een termijn van 3 jaar en kunnen slechts 3 maal herbenoemd worden. Kandidaten richten hun kandidaatstelling rechtstreeks aan de voorzitter.

Dagelijks Bestuur

Een van de taken van het Bestuursorgaan is een Voorzitter, Ondervoorzitter, Secretaris en Penningmeester te verkiezen onder zijn leden. Zij zetelen samen in de derde en laatste structuur binnen de VZW, genaamd het Dagelijks Bestuur. Deze groep staat in voor het organiseren van de dagelijkse werking van de VZW en komt maandelijks samen om de stand van zaken te bespreken.

Stafmedewerkers

De dagelijkse werking van de VZW wordt uitgevoerd door stafmedewerkers. Voor Eerstelijnszone zijn dit er 3.
Zij zijn de uitvoerende kracht van de VZW.

Wil je weten met welke projecten zij zich bezig houden, neem dan zeker hier een kijkje.

Wil je weten wie ze juist zijn, kom het dan hier te weten.

Wens je meer informatie, stuur dan gerust een mailtje naar info@elzzennevallei.be.