Beweging op verwijzing

  • 12 mei 2021

De vier lokale besturen uit onze eerstelijnszone Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem, zetten sinds enkele jaren in op het project ‘Bewegen Op Verwijzing’. Omdat bewegen heel belangrijk is, zetten we het project graag mee in de kijker.

Wat is het?

Bewegen Op Verwijzing zet de ‘zittende’ Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen. Doorverwezen personen krijgen van hun coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. Samen zoeken ze uit wat voor deze personen haalbaar is. De coach helpt hen op weg en motiveert hen.

De bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je gaat naar je huisarts om een verwijsbrief. Je belt, sms’t of mailt de coach om een afspraak vast te leggen. De coaching gesprekken gaat telkens door in een locatie in Zedelgem. Samen met de coach wordt een beweegplan op maat uitgewerkt.

Om de huisartsen tijdens deze Coronacrisis te ontlasten, is er voorlopig geen doorverwijzing nodig om een afspraak te maken met de BOV-coach. Je kan dus onmiddellijk contact opnemen met hen.

Daarnaast hebben het Vlaams Instituut Gezond Leven en Domus Medica er ook voor gezorgd dat de laagdrempelige coaching via het project Bewegen Op Verwijzing kan blijven doorgaan aan de hand van videobellen of wandelgesprekken.

Wat kost het?

Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij een extra korting. Deze personen betalen slechts één euro per kwartier voor een individuele sessie en 0,50 euro per kwartier voor een groepssessie.

Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding.

Weet wel: dit is geen goedkope personal coaching. De coach gaat niet mét jou bewegen, maar zet jou aan het bewegen aan de hand van jouw op maat gemaakt plan.

Voordelen

Er wordt een op maat gemaakt beweegplan voor jou opgesteld tegen een zeer lager prijs. Onderzoek toont ook aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien zorgt meer bewegen ervoor dat je je beter in je vel voelt, je meer buiten komt en je meer sociaal contact legt.

 

 

De coaches

Séverine Devuyst

Beweegcoach in Beernem en Oostkamp
0476 343447
beernem@bewegenopverwijzing.be
oostkamp.severine@bewegenopverwijzing.be

WE40 BOV Séverine Devuyst


Herlinde Coudeville

Beweegcoach in Jabbeke en Zedelgem
0477 329566
jabbeke.herlinde@bewegenopverwijzing.be
zedelgem.herlinde@bewegenopverwijzing.be

WE40 BOV Herlinde Devuyst

Pieter Metsu

Beweegcoach in Zedelgem (vooral Loppem)
0472 417355
brugge.pieter@bewegenopverwijzing.be
zedelgem.pieter@bewegenopverwijzing.be

WE40 BOV Pieter Metsu