GBO = Samen bundelen van krachten
De wettelijke basis voor het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal ligt binnen het nieuwe decreet Lokaal Sociaal Beleid.
De drie kernactoren: het OCMW, het CAW (centrum algemeen welzijnswerk) en de DMW (diensten maatschappelijk werk) van de ziekenfondsen, bundelen samen hun krachten om de doelstellingen van het lokaal sociaal beleid te verwezenlijken.
Waarom is een GBO nodig?
De weg vinden naar de juiste hulp is voor veel mensen niet gemakkelijk. Vaak weten ze niet bij welke instantie ze terechtkunnen met hun vraag. Ze hollen van het kastje naar de muur en overal moeten ze hun verhaal opnieuw doen. Daar brengt het GBO (geïntegreerd breed onthaal) verandering in.
Het GBO wil nauw aansluiten bij de vragen en noden van de meest hulpbehoevenden.
Het GBO zorgt ervoor dat mensen zonder omwegen bij de juiste hulpverlener belanden.
Ze is gericht op twee belangrijke doelstellingen:
Om deze doelstellingen te realiseren stemt het samenwerkingsverband ook af met lokale basis- of faciliterende actoren (o.a. samenlevingsopbouw, armoedeverenigingen, huisartsen, thuiszorgdiensten, huis van het kind,…) én met het meer gespecialiseerde begeleidingsaanbod en bestaande netwerken (o.a. 1 gezin 1 plan).
Het GBO-samenwerkingsverband is geen nieuwe organisatie.
Het samenwerkingsverband is er op gericht om de krachten, kennis en competenties van basismedewerkers maximaal in te zetten waardoor de gezamenlijke onthaalopdracht kan worden gerealiseerd. Hierbij baseert men zich op volgende principes:
Pro actief, outreachend, participatief, subsidiair, krachtgericht, generalistisch